Connect with us

Ελλάδα

Λαγουβάρδος: Ύφεση από σήμερα, επίσκεψη πάλι τον Μάϊο

Published

on

Οι δηλώσεις στη «Γ» του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου, Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικές για το φαινόμενο.

«Η αιολική ορυκτή σκόνη από τη Σαχάρα, η κοινώς λεγόμενη αφρικανική σκόνη, εισέβαλε στην χώρα με θυελλώδεις νοτιάδες που επηρέασαν σε ανοδική πορεία τις θερμοκρασίες με κορύφωση την χθεσινή μέρα, ενώ το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει στην ίδια θολή εικόνα έως και το απόγευμα σήμερα», επισημαίνει και εξηγεί: «Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτός από τις πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης που θα περιορίζουν την ορατότητα, αναμένεται να εκδηλωθούν και λασποβροχές κυρίως στη βόρεια και δυτική χώρα.

Από σήμερα Τετάρτη 24/04 η αλλαγή της φοράς των ανέμων σε δυτικούς θα έχει ως αποτέλεσμα την μετακίνηση της σκόνης από το απόγευμα προς την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με προοδευτική απομάκρυνσή της προς τα ανατολικά. Να σημειωθεί ότι το Συστήμα Παρακολούθησης Καιρικών Συνθηκών Ρεθύμνου κατέγραψε το απόγευμα της Δευτέρας συγκεντρώσεις που προσέγγισαν τα 300 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Στο ερώτημα σχετικά με το επίπεδο των θερμοκρασιών, και κατά πόσον η συγκεκριμένη κατάσταση είναι απόρροια της Κλιματικής Κρίσης και αν προβλέπεται επανάληψη του φαινομένου, ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, απαντά ότι «σχετικά με το επίπεδο των θερμοκρασιών, ο θερμοκρασιακός δείκτης θα πέσει και πάλι σε κανονικές για την εποχή με μέγιστες τους 21-22 βαθμούς Κελσίου» ενημερώνει, ενώ υπογραμμίζει πως: «Η όλη κατάσταση αναμφίβολα συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Η ανομοιογένεια της θερμοκρασίας μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης, ο ήπιος χειμώνας με έλλειψη χιονιού τον μήνα Δεκέμβριο, μπερδεύουν τη φύση και αποδιοργανώνουν το οικοσύστημα».
Σχετικά με την επαναληψιμότητα του φαινομένου, ο Μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, δηλώνει: «Με περιοδικότητα και αυξομείωση της έντασής του, εμφανίζεται το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα και ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες μας εμφανίζεται διχρωματική λασποβροχή με κόκκινο ή κίτρινο χρώμα, ανάλογα με τα υλικά της σκόνης που μεταφέρει. Πρόκειται για άμμο που λόγω στροβιλισμών ανεβαίνει σε μεγάλο ύψος και εξ αιτίας του μικρού βάρους της ταξιδεύει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και φτάνει μέχρι τη χώρα μας. Ανάλογα με τα υλικά της σκόνης που μεταφέρονται αν βρέξει έχουμε το φαινόμενο της λασποβροχής που είναι κόκκινη αν περιέχει περισσότερα αργυρώδη υλικά, ή κίτρινη αν μεταφέρει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κασσίτερου. Γεγονός είναι ότι το φαινόμενο εμφανίζεται Απρίλιο -Μάιο επομένως αναμένεται ότι θα υπάρξει επισκεψιμότητα. Όσον αφορά τις επιπτώσεις από το φαινόμενο συνολικά, αυτές θα είναι άμεσες στην αγροτική παραγωγή».

Ροή ειδήσεων

Advertisement