Connect with us

Υγεία

Έρχεται κόφτης στη συνταγογράφηση

Κλειστοί προϋπολογισμοί στα φάρμακα, αλλιώς μεγάλη περικοπή στις τιμές τους

Published

on

 

 

Δραστικές περικοπές στις τιμές των φαρμάκων, εάν μέχρι το καλοκαίρι δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα μείωσης του clawback της φαρμακοβιομηχανίας προγραμματίζει το υπουργείο Υγείας, ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η συνταγογράφηση των ανασφαλίστων μόνο από τις δημόσιες δομές του συστήματος υγείας, μέτρο που ξεκίνησε  στις 16 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, ήδη από την 1η Απριλίου θα εξαιρεθούν από την αποζημίωση τα σκευάσματα μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης D το κόστος των οποίων φτάνει τώρα τα 120 εκατ. ευρώ. Καθώς θα προβλέπονται εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες ασθενών, η εξοικονόμηση από τη μεταφορά τους στην αρνητική λίστα υπολογίζεται στα 90 εκατ. ευρώ.

Στα μέτρα του υπουργείου περιλαμβάνεται επίσης η αλλαγή στον υπολογισμό του clawback σε ότι αφορά την ανάπτυξη που εμφανίζει η κάθε εταιρεία (αναλογία 80% το συνολικό clawback και 20% ανάλογα με το ποσοστό ανάπτυξης της κάθε φαρμακευτικής), ενώ θα προωθηθεί και η εξομοίωση λιανικής με ασφαλιστική τιμή.

Ο  υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ),  υπογράμμισε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός παραμένει ο ίδιος -τουλάχιστον μέχρι στιγμής – οπότε η φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να περιοριστεί στα επίπεδα αυτά.

Παραδέχθηκε ότι clawback ύψους 1,5 δισ. ευρώ δεν είναι βιώσιμο. Αναλύοντας το ποσό ανέφερε πως τα 850 εκατ. αφορούν την εξωνοσοκομειακή αγορά, τα 550 εκατ. τα νοσοκομειακά φάρμακα και τα 140 εκατ. ευρώ τα φάρμακα υψηλού κόστους της κατηγορίας 1Α.

 

Διευκρίνισε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ζητείται έκπτωση ίση με το clawback, μέτρο που θα μπορούσε να κρύψει την υποχρεωτική αυτή επιστροφή, και εξήγησε ότι ο στόχος είναι να δοθούν εκπτώσεις, αλλά και να διασφαλιστεί η επιθυμητή κατανάλωση, στα επίπεδα στα οποία πρέπει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον έλεγχο της κατανάλωσης, ανακοίνωσε την προσπάθεια για εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με «κόφτες» στη συνταγογράφηση, την εφαρμογή ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς με επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα δημόσια νοσοκομεία.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement