Μαγειρική
Μελωμένο αρνάκι στον φούρνο με λαχανικά
Υλικά (για 4 άτομα)
1 αρνίσιο μπούτι, με το κόκαλο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
3 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 καρότα, χοντροκομμένα
2-3 φρέσκα φύλλα δάφνης
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
5-6 σκελίδες σκόρδου, κομμένες στη μέση
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια του αρνιού. Σε φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδι, τα καρότα και τα μυρωδικά για 3 λεπτά. Βάζετε το κρέας στην κατσαρόλα, σε μονή στρώση, και σοτάρετε για άλλα 5 λεπτά, γυρίζοντάς το μία φορά. Ρίχνετε τα σκόρδα και σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους. Αποσύρετε από τη φωτιά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C και αδειάζετε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μέτριο, βαθύ ταψί, τακτοποιώντας το κρέας πάλι σε μονή στρώση. Δεν προσθέτετε κανένα υγρό στο ταψί – το φαγητό θα σιγοψηθεί στους λιγοστούς αλλά νόστιμους χυμούς που θα βγάλουν τα υλικά, κυρίως τα κρεμμύδια που θα μελώσουν και τη σάλτσα. Σκεπάζετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για περίπου 2 ώρες. Ξεσκεπάζετε το ταψί, ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει όμορφα.