Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σύμβολο νίκης της πανδημίας ο Α. Μπουρλά

Αναγορεύεται σήμερα (7μ.μ.) σε επίτιμο διδάκτορα Ιατρικής και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Pfizer

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

 

«Πέτρα στην λίμνη» της καθημερινότητας, πέραν της προεκλογικής έντασης, είναι η διαφορετική χροιά που θα δοθεί με διττή υπόσταση: επιστημονική, πλην με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο.

Σήμερα τιμάται ο άνθρωπος που έθεσε με απόλυτη επιτυχία την επιστήμη -όπλο υπέρ της ανθρώπινης ζωής. Συγκεκριμένα, τιμάται η νίκη κατά της πανδημίας στο πρόσωπο του Αλβέρτο Μπουρλά.

Σε επίτιμο διδάκτορα των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύεται σήμερα, ώρα 7μ.μ. ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτο Μπουρλά, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών και αυτόματα γίνεται μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας «κομμάτι» του Πανεπιστημίου Πατρών.

O ΡΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Είναι προφανές ότι η έλευση του αποτελεί εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθότι στη συνείδηση των πολιτών ταυτίζεται με την σωτήρια δράση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού.

 

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ:

Στο πρόσωπο του τιμάμε όλους τους επιστήμονες

 

«Στο πρόσωπο του Albert Bourla, το Πανεπιστήμιο Πατρών τιμά όλους τους επιστήμονες και ερευνητές που εργάστηκαν ακατάπαυστα, υποβαλλόμενοι σε υπεράνθρωπες προσπάθειες, θέτοντας τους εαυτούς πραγματικά στην υπηρεσία διάσωσης της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη. Σώζοντας την ανθρωπότητα από έναν ανοίκειο ιό με την παραγωγή ενός εμβολίου που ανέκαμψε την θανατηφόρα δράση του κορωνοϊού που στην κυριολεξία θέριζε ζωές. Βεβαίως καθοριστικό ρόλο στην ενορχήστρωση της όλης υπεράνθρωπης επιστημονικής προσπάθειας για την παραγωγή του εμβολίου της Pfizer το πρόσωπο κλειδί ήταν ο Αλβέρτο Μπουρλά ένας Έλληνας που διαπρέπει στο εξωτερικό και η προσφορά του έχει αναγνωρισθεί με πληθώρα βραβείων και διεθνών αναγνωρίσεων» επισημαίνει στην «Γ» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας.

 

ΑΡΓΥΡΗΣ ΤΖΟΥΒΕΛΕΚΗΣ:

«Η επιτυχία βασίστηκε σε μία μόνο λέξη: Όραμα»

Είναι σημαντικό να αποτυπωθεί το ευρύ εκτόπισμα και το έμπρακτο αντίκρισμα που έχει ο Αλβέρτο Μπουρλά διεθνώς, όπως αποδίδεται σε σύνοψη στην «Γ» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής, Αργύριο Τζουβελέκη, ο οποίος θα κάνει την παρουσίαση του τιμώμενου για το Τμήμα Ιατρικής, στην σημερινή εκδήλωση «Στο πρόσωπο του Dr. Αλβέρτο Μπουρλά, το Πανεπιστήμιο Πατρών βραβεύει όλους όσους κατέθεσαν τον οβολό ψυχής και σώματος για τη σωτηρία της ανθρωπότητας τον καιρό της ανοίκειας πανδημίας. Η επιτυχία του Dr. Μπουρλά πολλά βασίστηκε σε μία μόνο λέξη: Όραμα. Υπήρξε ένας αληθινός οραματιστής. Οταν ανέλαβε τα ηνία της Pfizer το 2019, μέσα σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, μετέτρεψε την εταιρεία σε μια περισσότερο επιστημονική και καινοτόμα αλλά ταυτόχρονα ανθρωποκεντρική εταιρεία, εφαρμόζοντας το τετράπτυχο της επιτυχίας: κουράγιο, αριστεία, ισότητα, χαρά. Αρνούμενος να δεχθεί κρατική επιχορήγηση την χρηματοδότησε με πάνω από 2 δις δολάρια για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Το εμβόλιο εισήχθη στην αγορά, εφαρμόστηκε σε ασθενείς, στον χρόνο ρεκόρ των 8 μηνών από τη στιγμή της ταυτοποίησης του κορωνοϊού και μάλιστα χωρίς να διακυβευθεί η αξιοπιστία και η ασφάλεια του. Η επαγγελματική του καριέρα έχει τιμηθεί με πληθώρα βραβείων και διεθνών αναγνωρίσεων, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει το βραβείο Genesis, το οποίο έλαβε το 2022 ενώ το χρηματικό αντίτιμο του βραβείου, που ανήλθε στο ύψος του ενός εκατ. δολαρίων , το δώρισε ο για την ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, στην Θεσσαλονίκη. Η πράξη του φανερώνει ότι όχι μόνο δεν ξεχνάει τις ρίζες του, αλλά κυρίως ότι διακατέχεται από ενσυναίσθηση, πρωταρχικά απέναντι στους καταπιεσμένους και τους κατατρεγμένους».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή Χρήστο Ι. Μπούρα,

-Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Αναστάσιο Α. Αθανασόπουλο

* Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής

Καθηγητή Γεώργιο Λ. Αντωνάκη

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φαρμακευτικής

Καθηγητή Σωτήριο Στ. Νικολαρόπουλο

*Παρουσίαση του τιμώμενου

από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής,

Αργύριο Τζουβελέκη

Παρουσίαση του τιμώμενου από την Αντιπρόεδρο του Τμήματος Φαρμακευτικής, Καθηγήτρια Φωτεινή Λάμαρη

-Ανάγνωση του ψηφίσματος  και του Τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

* Αναγόρευση του Dr. ALBERT BOURLA

σε Επίτιμο Διδάκτορα των Τμημάτων Ιατρικής & Φαρμακευτικής από τους Προέδρους, Καθηγητή Γεώργιο Λ. Αντωνάκη και Καθηγητή Σωτήριο Στ. Νικολαρόπουλο

-Περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο

και επίδοση του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Πατρών

από τον Πρύτανη, Καθηγητή Χρήστο Ι. Μπούρα, στον τιμώμενο

-Ομιλία του τιμώμενου Dr. ALBERT BOURLA

Αντίθετη η Δημοτική Αρχή

«Tραγικές ελλείψεις στα φάρμακα και η Πρυτανική Αρχή τιμά εκπρόσωπο του κολοσσού Pfizer

Σε κλίμα ενστάσεων κατά της επιλογής της Πρυτανικής Αρχής να επιτιμοποιήσει τον Albert Bourla κινείται η Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας σε Δελτίο Τύπου ότι «Αποτελεί πρόκληση για την πόλη μας, το γεγονός ότι η Πρυτανική Αρχή επιλέγει να αναγορεύσει σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Albert Bourla, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, σε συνθήκες τραγικών ελλείψεων φαρμάκων, ώστε να διασφαλίζονται τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών». Παράλληλα αντιτίθενται υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση διάλεξε πλευρά, τιμώντας τον εκπρόσωπο του μονοπωλιακού κολοσσού, που εμπορεύεται κατ’ αποκλειστικότητα φάρμακα και εμβόλια, που οι κυβερνήσεις προπλήρωσαν. Ειδικότερα αναφέρει: «Αξέχαστη η δήλωση του «τιμώμενου», στην πανδημία ότι είναι επικίνδυνο να αρθεί προσωρινά η πατέντα του εμβολίου, με αποτέλεσμα να μείνουν ανεμβολίαστοι οι πληθυσμοί των πιο φτωχών χωρών», ενώ σημειώνεται ότι η Δημοτική Αρχή, τιμά επιστήμονες και ερευνητές, που παράγουν τη γνώση, και στην πανδημία έδωσαν την ψυχή τους.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement