Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανικανοποίητα χιλιάδες αιτήματα για αλλοδαπούς εργάτες γης για καλλιέργειες στη Δυτική Ελλάδα

Published

on

Περί τα 25 χιλιάδες αιτήματα για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας από ξένους από τη Δυτική Ελλάδα δέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας, λόγω της αυξημένης ανάγκης στον πρωτογενή τομέα για ανειδίκευτους εργάτες γης, σφαγείς αλλά και εργάτες σε παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση, στις αρχές Απριλίου, προχώρησε στην υπογραφή υπουργικής απόφασης, με την οποία ενέκρινε την εισαγωγή 168.000 σε όλη τη χώρα συνολικά εργαζόμενων από τρίτες χώρες για τις κενές θέσεις εργασίας, μια χρονοβόρα διαδικασία, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι, ενώ βρισκόμαστε στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

Η πλειοψηφία των 168 χιλιάδων «εισαγόμενων» εργαζομένων σε όλη τη χώρα θα καλύψει κενές θέσεις στον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, από τις 147.925 θέσεις της απόφασης (πλην των 20.000 που θα καλυφθούν από τις διμερείς συμφωνίες), το 76,7% ή 113.467 αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Οι περισσότερες, ήτοι 91.630, αφορούν εποχική εργασία διάρκειας 3 έως 9 μηνών, 16.572 εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και 5.265 θα είναι αλιεργάτες αιγυπτιακής καταγωγής.

Ειδικότερα για τη Δυτική Ελλάδα, για τα έτη 2023-2024, έχει ορισθεί ανώτατος αριθμός έκδοσης αδειών παραμονής για 11.700 αλλοδαπούς από τους οποίους οι 10.000 είναι ανειδίκευτοι εργάτες γης.  Ο αριθμός αυτός καλύπτει το 40% των αιτημάτων εργοδοτών.

Μόνο από Ηλεία υπήρξαν 6.000 αιτήματα για αλλοδαπούς εργάτες γης.

Η κυβέρνηση περιορίζοντας τον Μάρτιο τον αριθμό των «εισαγωγών» σε σχέση με τα αιτήματα, είχε στόχο τη στήριξη της εγχώριας αγοράς εργασίας.  Στην υπουργική απόφαση υπήρξε πάντως νέα ομαδοποίηση των ειδικοτήτων στον πρωτογενή τομέα ανά περιφέρεια και όχι πρόβλεψη ανά Περιφερειακή Ενότητα και για διαφορετικές ειδικότητες, όπως εργάτες γης, εργάτες κτηνοτροφίας, εργάτες ιχθυοκαλλιέργειας, εργάτες δασοκομίας κ.λπ. Στόχος ήταν ο εργαζόμενος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του, να μπορεί να απασχοληθεί σε περισσότερες από μία ειδικότητες.

Η συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικών χεριών σύμφωνα με τους παραγωγούς, έχει οδηγήσει τόσο σε ραγδαία εκτόξευση των μισθών των εναπομεινάντων αλλοδαπών και σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής.

Τροποποίηση στο καθεστώς με την «Ενιαία Άδεια» για εποχική εργασία μελετά και η Ε.Ε. σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να απασχοληθούν σε περισσότερους του ενός εργοδότες.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement