Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης απο τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου και του Αγίου Ιωακείμ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Published

on

Εντυπωσιακή και φέτος η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου και του Αγίου Ιωακείμ στην Πάτρα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Οι ιερείς τηρώντας το έθιμο, βγήκαν στην ωραία πύλη και έσπασαν στάμνες, μέσα από τις οποίας αναδύθηκαν αρωματισμένα λουλούδια.

ΣΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Την Πρώτη Ανάσταση τέλεσε ο Μητροπολίτης Πατρών κ Χρυσόστομος στην Ευαγγελίστρια Πατρών όπου παρουσία πιστών με όλα τα μέτρα ακούστηκε το “Ανάστα ο Κύριος” και από την οροφή του ναού έπεφταν ροδοπέταλα, ενώ ο Μητροπολίτης μοίρασε στους πιστούς δάφνη.

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Επίσης, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τηρήθηκε το έθιμο και όταν ακούστηκε το “Ανάστα ο Θεός” ξεκίνησαν να χτυπούν οι καμπάνες, ενώ στο εσωτερικό οι πιστοί χτυπούσαν τα καθίσματα και άλλα αντικείμενα, ενώ το έθιμο προβλέπει να σπάνε και στάμνες.

Σύμφωνα με το έθιμο, το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στολίζουν το ναό με κλαδιά δάφνης και γεμίζουν ένα πανέρι με δαφνόφυλλα.

Ο ιερέας λέγοντας το «Ανάστα ο Θεός» σκορπά τα δαφνόφυλλα. Την ίδια ώρα οι πιστοί χτυπούν τα πόδια τους στο στασίδι, χτυπούν τις καμπάνες, και γενικά θορυβούν, για να διώξουν τον θάνατο.

ΤΗΡΗΣΑΝ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Οι έμποροι του κέντρου μόλις χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες της Μητρόπολης έσπασαν αντικείμενα ( λάμπες, πιάτα) όπως αποτελεί παράδοση στην πόλη, ενώ δεν έλειψαν και τα πυροτεχνήματα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement