Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για τον εμβολιασμό των υγειονομικών και στην Αχαΐα ή της αναστολής εργασίας

Πλησιάζει η ώρα της κρίσης

Published

on

 

Αυξητική είναι η τάση των εμβολιασμών υγειονομικών και στα δύο Νοσοκομεία της Πάτρας, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να κλείσουν ραντεβού μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 31 Αυγούστου, διαφορετικά από 1η Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Κάποιοι περιμένουν μέχρι και την τελευταία στιγμή μήπως και αλλάξει κάτι, ενώ άλλοι όπως όλα δείχνουν στην εμμείνουν στη θέση τους και θα προτιμήσουν να πάνε σπίτι τους από το να εμβολιαστούν.

Πάντως, παρά το αίτημα- πρόταση που κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ χθες, για παράταση στην αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς, η κυβέρνηση φαίνεται αμετακίνητη. Μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, χθες το απόγευμα και ο αναπληρωτής Υπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε ότι  όχι μόνο θα ισχύσει κανονικά η αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου, αλλά και ότι «όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα που θα έχουν λάβει, καθώς οι εργαζόμενοι λαμβάνουν προκαταβολικά το μισθό τους  ανά 15νθήμερο.

Επισήμανε πάντως ότι οι εμβολιασμοί των υγειονομικών συνεχίζονται και προσδοκά ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων θα μειωθεί σημαντικά.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 600 ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Την ίδια ώρα στα δύο Νοσοκομεία της Πάτρας εκτιμάται πως οι ανεμβολίαστοι, κυρίως, διοικητικό, βοηθητικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό ξεπερνούν τους 600. Σύμφωνα με το πρόεδρο του σωματείου «Ιπποκράτης», Κώστα Πετρόπουλο, στο ΓΝ Πατρών «Αγ. Ανδρέας» πλην των γιατρών, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 290, οι οποίοι, όπως δήλωσε, αν τεθούν σε αναστολή εργασίας σε συνάρτηση και με τις ήδη 260 κενές οργανικές θέσεις που έχει το νοσηλευτικό ίδρυμα, τίθεται σοβαρό θέμα για την εύρυθμη λειτουργία του.

Απάντηση για τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία έδωσε επίσης, ο κ. Κοντοζαμάνης, αναφέροντας ότι αναμένεται να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξουν ευέλικτες διαδικασίες στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Παράλληλα, έχουν συνταχθεί ειδικά επιχειρησιακά σχέδια από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), τα οποία προβλέπουν μετακινήσεις εργαζόμενων, ανακατανομή προσωπικού και αναδιάταξη κλινικών και τμημάτων. Επιπλέον, για ορισμένες υπηρεσίες (καθαριότητα, σίτιση) θα υπάρξει πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών για να καλυφθούν τα κενά.

 

ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΘΕΣ

Σε νέα συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία της Αχαΐας και του Μεσολογγίου, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης και στη συνέχεια έγινε η κινητοποίηση στην 6η ΥΠΕ.

«Κάναμε παράσταση όλοι μαζί στα γραφεία της Διοίκησης, για να ενημερώσουμε για τις διεκδικήσεις μας και να ακούσουμε από τον Διοικητή για το πλάνο του  στην διαδικασία της υποχρεωτικότητας και της αναστολής της εργασίας των ανεμβολίαστων που προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα έχει αυτή η εφαρμογή.  Κατά την συζήτηση που έγινε παρουσία όλων  πλάνο αντικατάστασης δεν φάνηκε, εν αντιθέσει με την διαδικασία απομάκρυνσης που είχε και την οποία μας γνωστοποίησε.

Ανέφερε λοιπόν ότι  βάσει των στοιχείων που του έστειλε το υπουργείο για τους ανεμβολίαστους, στοιχεία που αρνήθηκε να παρουσιάσει, θα υπογράψει και θα αποστείλει σχετικές διαπιστωτικές  πράξεις απομάκρυνσης των ανεμβολίαστων συναδέλφων μας, άποψη που μας βρήκε ριζικά αντίθετους και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε συμβολική κατάληψη των Γραφείων της Διοίκησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του σωματείου.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement