Connect with us

Υγεία

Ανοίγει ο εμβολιασμός για παιδιά 5-11 ετών

Ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας στο 1ο Συνέδριο της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, το οποίο παρακολούθησαν 1.500 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα

Published

on

 

 

 

Το εμβόλιο κατά SARS-CoV-2 θα αποτελέσει άμεσα ετήσιο εμβόλιο ρουτίνας, ενώ σύντομα θα ανοίξει ο εμβολιασμός για παιδιά 5-11 ετών αφού από τις κλινικές δοκιμές κρίνονται ασφαλή και αποτελεσματικά προανήγγειλε ο καθηγητής,  Σ. Τσιόδρας, στην εναρκτήρια ομιλία του με θέμα «SARS-CoV-2, Επιδημιολογικά δεδομένα και προοπτικές» στο 1ο Συνέδριο της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ.

Το συγκεκριμένο διήμερο Συνέδριο με θέμα: «Νεότερες Εξελίξεις στην Εσωτερική Παθολογία» είχε ευρεία συμμετοχή 1.500 διαδικτυακών και διά ζώσης συνέδρων και ολοκληρώθηκε χθες με εξαιρετική επιτυχία.

«ΕΤΗΣΙΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ »

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην ομιλία του παρουσίασε την καταγραφή των παγκόσμιων, εγχώριων και των κατά περιοχές της χώρας επιδημιολογικών δεδομένων του 1ου του 2ου και του 3ου κύματος και επεσήμανε την αναγκαιότητα της αύξησης του εμβολιασμού, γιατί είναι γνωστό όπως είπε, ότι υπολειπόμαστε σε εμβολιαστική κάλυψη έναντι των άλλων χωρών τονίζοντας ότι πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στην Αχαΐα η οποία παρουσιάζει ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 50%. «Υπάρχει ετερογένεια δεδομένων στην επιδημιολογική εικόνα των χωρών. Χρειάζεται εθνική στρατηγική μαζικών πληθυσμιακών ελέγχων, μέτρηση λυμάτων, έλεγχος και αξιολόγηση των στοιχείων. Η χώρα μας το έχει ευτυχώς επιτύχει αυτό. Η Μακεδονία παρουσιάζει μια αύξηση των επιδημιολογικών δεδομένων, είμαστε και θα παραμείνουμε σε συνεχή επαγρύπνηση αλλά μπορούν πλέον λόγω του εμβολισμού να δοθούν κλίνες που απορροφούσε η covid -19 και να γίνουν χειρουργεία». Παράλληλα επεσήμανε πως το εμβόλιο αποδείχθηκε ότι ακόμα και 14 μέρες μετά την 1η δόση μπορεί να προφυλάξει και ότι ανεμβολίαστοι έχουν 22-26 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς νόσησης. Το εμβόλιο κατά SARS-CoV-2 θα αποτελέσει άμεσα ετήσιο εμβόλιο ρουτίνας.

« ΧΑΡΒΑΝΤ/ ΓΕΙΛ ΛΕΝΕ “ΝΑΙ” ΣΤΑ SELF TEST»

Ειδική αναφορά με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων έκανε στην χρησιμότητα των self test και του εσωτερικού αερισμού. Υπάρχουν ποσοστά αστοχιών στα self test εν τούτοις έχουν ικανοποιητική ανταπόκριση σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων και αναμφίβολα έχουν σώσει ζωές. Παράλληλα είπε ότι μελέτες και κλινικές δοκιμές στα παιδιά έδειξαν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και επίκειται ο εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της 3ης εμβολιαστικής δόσης. Τέλος τόνισε, πως φαρμακευτικά σκευάσματα βρίσκονται ήδη στην φάση 2 των δοκιμών με πολύ καλά αποτελέσματα και άμεσα θα έχουμε εξελίξεις και σε αυτό το πεδίο.

(ΦΩΤΟ: ΜΠΟΥΡΑΣ, ΜΕΓΑΣ, ΜΠΟΝΑΝΟΣ, ΚΑΡΒΕΛΗΣ, ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ, ΜΠΑΚΟΣ

ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, o προέδρος του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Μέγας, η προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, o Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, και ο αν. Διοικητής του ΠΓΝΠ dr. Δημήτριος Μπάκος.

Κοινός τόπος των χαιρετισμών ήταν η επικρότηση της ιδέας του συνεδρίου της Παθολογικής Κλινικής που επιτέλεσε και επιτελεί μέγιστο έργο ειδικότερα στην πανδημία που έχει σώσει χιλιάδες ζωές από την covid-19. Επισημάνθηκαν οι δυστοκίες και οι αντίξοες συνθήκες που λόγω της πανδημίας υφίσταται και το Σύστημα Υγείας και ειδικότερα οι ιδιαιτερότητες που δημιουργούνται στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα την ανάγκη διατήρησης λεπτών γραμμών ισορροπίας που το ΠΓΝΠ έχει επιτύχει.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας επεσήμανε, την ιδιάζουσα κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ και τόνισε την αναγκαιότητα μαζικού εμβολιασμού φοιτητών και προσωπικού, με τον συνθηματικό λόγο «Εμβολιαζόμαστε, τηρούμε τα μέτρα και Πάμε Πανεπιστήμιο».

Ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Μπονάνος επεσήμανε την τεράστια προσφορά της Κλινικής, τόνισε το γεγονός ότι σηκώνει το μεγάλο βάρος της πανδημίας αφού έχει διακομιδές από όλη τη Δ. Ελλάδα τουλάχιστον 700.000 ασθενών. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα βρίσκεται δίπλα στην Κλινική στηρίζοντας τη μεγάλη προσφορά της για την οποία την ευχαριστούμε» ανέφερε ο κ. Μπονάνος.

Παράλληλα ο διευθυντής της 6ης ΥΠΕ, Γ. Καρβέλης υποστήριξε ότι η νόσος covid-19 έθεσε, εν αγνοία της, νέα θεμέλια στην αντιμετώπιση και στη διαχείριση των ασθενών ενός ευρέως φάσματος ασθενειών. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η νέα αναπνευστική λοίμωξη, εν αγνοία της, έθεσε νέα θεμέλια και δεδομένα, για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ, παράλληλα, έδωσε ώθηση σε νέα ερευνητικά προγράμματα και μελέτες, εξαιτίας της ίδιας της «φυσιοπαθολογίας» του ιού. Ως Διοίκηση βάλαμε πολλά «λιθαράκια» για τη στήριξη των υγειονομικών δομών μέσα από πολλές αλλαγές».

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Π. Μέγας υπογράμμισε την τεράστια προσφορά της Παθολογικής Κλινικής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όπως την ανέπτυξε ο κ. Μαραγκός προσφέρει έργο και στα τρία κομβικά μέρη επιστημονικό, νοσηλευτικό, ερευνητικό και εύχομαι την συνέχειά του».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών – Άννα Μαστοράκου υπογράμμισε τις αυξημένες ανάγκες που και αυτή την χρονιά θα υπάρξουν σε ασθενείς covid-19 αλλά και μη covid, τόνισε την ανάγκη αύξησης του εμβολιαστικού ρυθμού και επεσήμανε ότι έχει σταλεί επερώτημα για τους νοσήσαντες που δεν έχουν εγγραφεί στα περιστατικά covid ΕΟΔΥ.

Τέλος, ο αν. Διοικητής του ΠΓΝΠ dr. Δημήτριος Μπάκος μεταξύ άλλων τόνισε πως το ΠΓΝΠ απέδειξε στην πανδημία πως έχει την 1η θέση στην αξιοπιστία διαχείρισης της πανδημίας.

Την Έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος & Πελοποννήσου Περικλής Δουζδαμπάνης ο οποίος επεσήμανε την αξία της Παθολογικής Κλινικής και τη σημαντικότητα του θέματος του Συνεδρίου.

 

 

ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ: “Άνοιξε παράθυρο στις νέες εξελίξεις της Παθολογίας”

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την απήχηση δήλωσε στην «Γ», ο πρόεδρος και εμπνευστής του Συνεδρίου Καθηγητή Παθολογίας/Λοιμωξιολογίας και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος δήλωσε: «Πραγματικά με εξέπληξε η απήχηση ενός Συνεδρίου που πραγματοποιείται για 1η φορά από την Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ με την αρωγή της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.Το γεγονός ότι είχε τέτοια ανταπόκριση φαίνεται να αντανακλά την ανάγκη της Ιατρικής Κοινότητας να επικοινωνούνται οι νέες εξελίξεις. Το Συνέδριο που στόχευσε στην ενημέρωση των γιατρών θεωρώ, ότι κατάφερε να προβάλει τις τελευταίες εξελίξεις της εσωτερικής Παθολογίας σε ένα ευρύ πεδίο ειδικοτήτων που αναδείχθηκε από τους διακεκριμένους ομιλητές».

 

Της Τέτας Γιαννάρου

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement