Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τι εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τι δηλώνει στη «Γ» ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος

Στα σκαριά η προσθήκη νέων μέτρων

Published

on

Εισηγήσεις για προσθήκη και νέων μέτρων πέραν των όσων εξαγγέλθηκαν εισηγήθηκαν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Γ» μέλη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Για την ασφάλεια των πιστών θα επεκταθούν τα μέτρα των δυο rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους ιερείς, νεωκόρους και ψάλτες.

Επίσης συζητείται η προέκταση των συγκεκριμένων μέτρων και για τους πιστούς με πολλά ερωτηματικά για το πως θα ασκείται ο έλεγχος.

Παράλληλα υπάρχει εισήγηση να αυξηθούν οι έλεγχοι στα κέντρα ψυχαγωγίας ενώ συζητείται η επιβολή μάσκας και για τους εμβολιασμένους σε χώρους μαζικών συναθροίσεων.

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ 3η ΔΟΣΗ ΑΧΡΗΣΤΟ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ;

«Υποχρεωτική» υπό την έννοια της αναγκαιότητας φαίνεται ότι θα καταστεί η 3η εμβολιαστική δόση αφού μετρά την πάροδο 6 μηνών εξασθενεί η δράση του εμβολίου σύμφωνα με επιστημονικές δημοσιεύσεις και κλινικά δεδομένα, επομένως κρίνεται αναγκαία η 3η δόση.

Στο πλαίσιο αυτό μοιραία θα ακυρώνεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού με αποτέλεσμα την υποχρεωτικότητα της 3ης δόσης γιατί διαφορετικά οι έως τώρα εμβολιασμένοι θα εντάσσονται στην κατηγορία των ανεμβολίαστων και θα υπόκεινται στην εφαρμογή των μέτρων που υποχρεούνται να τηρούν.

ΓΩΓΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ

Σε ερώτηση της «Γ» στον Καθηγητή Παθολογίας, Λοιμωξιολόγο του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπο Γώγο, για το αν θα καταστεί άκυρο το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά παρέλευση 6αμήνου αν δεν γίνει η 3η δόση, ο Καθηγητής Γώγος απαντά «είναι γεγονός πως σύμφωνα κυρίως με κλινικά δεδομένα η δράση του εμβολίου εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 και ανοσοκατασταλμένους. Μετά την πάροδο έξι μηνών η δράση του εμβολίου μειώνεται και είναι εύλογο για την επέκταση της ανοσίας του εμβολιασθέντος να γίνει η 3η δόση και βέβαια για να διατηρηθεί το τείχος ανοσίας στον βαθμό που έχει επιτευχθεί. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτό το θέμα αναθεώρησης της ισχύος ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού που δεν παρέχει εμβολιαστική κάλυψη».

Με κριτήριο τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εκτίναξη του αριθμού κρουσμάτων και νοσηλειών ο κ. Γώγος εμφανίζεται ανήσυχος, επισημαίνοντας ότι επίκειται δύσκολος χειμώνας με ένα εξαιρετικά επιθετικό 3ο κύμα που θα πιέσει το Σύστημα Υγείας που ήδη πιέζεται στην Β. Ελλάδα και δυστυχώς μπορεί να αυξηθούν νοσήσεις και θάνατοι «Είναι ζήτημα ζωής πλέον να εμβολιαστούν άμεσα οι ανεμβολίαστοι. Τα επιδημιολογικά δεδομένα πιέζουν και οδηγούν στον μονόδρομο του εμβολιασμού»

Η επίσημη εκκλησία προτρέπει στον εμβολιασμό και την υπακοή στα μέτρα, σύμφωνα με τον Καθηγητή Παθολογίας, Λοιμωξιολόγο και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπο Γώγο. «Στο πλαίσιο, έχουν τεθεί σε ισχύ για ασφάλεια τους και την ασφάλεια των πιστών όσοι είναι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test όπως υποχρεούται όλοι. Παράλληλα θα τηρούνται αποστάσεις και οι πιστοί θα φορούν μάσκα».

Επίσης ο ίδιος τόνισε, την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων από όλους. «Στην παρούσα κατάσταση και υπό τα δεδομένα όξυνσης της πανδημίας απαιτείται αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους. Πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό ισχύει και για τους εμβολιασμένους σε χώρους μαζικών συναθροίσεων, αφού είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν και νοσούν πολύ λιγότερο, αλλά μεταδίδουν και νοσούν, άρα η τήρηση των μέτρων αποστάσεις και χρήση μάσκας επιβάλλεται. Επίσης η αύξηση των τεστ είναι ένα σημαντικό μέσο ανάσχεσης της πανδημίας».

 

 

 

 

ΤΗΣ ΤΕΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement