Connect with us

Υγεία

Πάνω από 1,5 εκατ. Έλληνες εμβολιάστηκαν για τη γρίπη

Published

on

Περίπου 1,5 εκατ. Έλληνες έχουν ήδη εμβολιαστεί για τη γρίπη, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 2,1 εκατ. συνταγές για αντιγριπικά εμβόλια, ενώ τα φαρμακεία παρέλαβαν 2,3 εκατ. δόσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Α. Βαλτάς ανέφερε ότι φέτος η χώρα μας θα λάβει συνολικά 4,1 εκατ. εμβόλια, που επαρκούν πλήρως για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει φέτος να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 75% των ευπαθών ομάδων

Ο κ. Βαλτάς χαρακτήρισε απολύτως ορθό το μέτρο της χορήγησης του εμβολίου μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, που έλαβε το υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά.

Ωστόσο, σχολίασε ότι υπάρχουν πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν καταφέρει να εκδώσουν ηλεκτρονική συνταγή, αφήνοντας αιχμές για τη στάση ορισμένων γιατρών.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει πίεση προς τους φαρμακοποιούς από άτομα που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και επεσήμανε ότι κάποια στιγμή και αφού εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, το υπουργείο Υγείας θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν εμβόλια και στους υπόλοιπους.

Για πρώτη φορά επίσης τα φαρμακεία είναι θεσμικά αναγνωρισμένα ότι μπορούν να κάνουν τον εμβολιασμό. Είναι σημαντικό ακόμη ότι για κάθε εμβόλιο υπάρχει η δυνατότητα ο φαρμακοποιός να ενημερώνει ηλεκτρονικά το μητρώο του ασθενή ότι έχει κάνει το εμβόλιο. Δυνατότητα που θα φανεί χρήσιμη και όταν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια για την covid-19.

Ο ΠΦΣ παρουσίασε τηλεοπτικό σποτ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που βασίστηκε σε σενάριο από ειδική ομάδα νέων φαρμακοποιών και συμμετείχαν αφιλοκερδώς ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης και η ηθοποιός Ευαγγελία Συριοπούλου.

Επιπλέον, σε 2 εβδομάδες θα παρουσιάσει τις δράσεις του για την ενημέρωση των πολιτών για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement