Connect with us

Συνεργασίες

Ξύπνησε μνήμες η επίθεση των κουκουλοφόρων-Του Γιάννη Ματσούκα

Published

on

Η επίθεση εναντίον του Πρύτανη του ΟΠΑ κ. Μπουραντώνη ξύπνησε τις μνήμες της πρωτοφανούς επίθεσης κουκουλοφόρων εναντίον του James Watson στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 2011 που οδήγησε στην κατάργηση του ασύλου.

Το 2011 η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον νόμο Διαμαντοπούλου με τον οποίο καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο.

Το επεισόδιο της επίθεσης κατά του Watson από κουκουλοφόρους στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν η αφορμή στην απόφαση της Βουλής για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο τότε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Παναγιωτάκης υπέβαλε μήνυση εναντίον των πρωταιτίων της επίθεσης οι οποίοι καταδικάστηκαν στο δικαστήριο.

Σήμερα με αφορμή την επίθεση κατά του Πρύτανη του ΟΠΑ η κυβέρνηση αποφασίζει πάλι να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία των πανεπιστημίων.

Στις 14 Απριλίου 2011 στο Πανεπιστήμιο Πατρών κουκουλοφόροι επιτέθηκαν εναντίον του James Watson στη διάρκεια της ομιλίας του στο κατάμεστο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ομιλία του με τίτλο “Discovering the DNA Double Helix” ήταν μια συναρπαστική περιγραφή της σημαντικότερης ανακάλυψης όλων των εποχών.

Η επίσκεψη Watson ήταν η λαμπρότερη σελίδα στην ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών και μια μεγάλη τιμή για τη χώρα μας.

Όπως και τώρα με την επίθεση εναντίον του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Δ. Μπουραντώνη, οι κουκουλοφόροι τότε δεν σεβάστηκαν μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών με την προσωπική επίθεση στον κορυφαίο ερευνητή του αιώνα στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου. Το σύνθημα τους ήταν η «Γενετική είναι Ναζί και ρατσισμός».

Προσπάθησαν να εμποδίσουν την ομιλία του και να απαξιώσουν μια ανακάλυψη η οποία άλλαξε την ανθρωπότητα. Η διεθνής εικόνα του Πανεπιστημίου Πατρών και της χώρας μας αμαυρώθηκε από μια ομάδα ακραίων οι οποίοι θέλουν ένα Πανεπιστήμιο μέσα στο σκοτάδι.

Το περιστατικό αναμεταδόθηκε τότε σε όλο τον κόσμο από όλα τα μεγάλα κανάλια και ΜΜΕ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συνέβη στην Ελλάδα.

Και μάλιστα σ’ ένα Εκπαιδευτικό Ίδρυμα όπου υποτίθεται υπάρχει ελευθερία σκέψης, έκφρασης και ιδεών.

Δεν ήταν μόνο οι κουκουλοφόροι αυτοί που προσπάθησαν να ματαιώσουν τότε το συνέδριο Ιατρικής Χημείας. Είναι γνωστό ότι κάποιοι Πανεπιστημιακοί προσπάθησαν στη Σύγκλητο να ματαιώσουν την επίσκεψη Watson στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ήταν ευχής έργο να είναι τότε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών ο καθηγητής Ιατρικής Γιώργος Παναγιωτάκης o οποίος προστάτευσε το Συνέδριο και συνέβαλε στην ανεπανάληπτη επιτυχία του. Εκείνοι που ήθελαν να ματαιώσουν το συνέδριο Ιατρικής Χημείας δεν τα κατάφεραν.

Οι ίδιοι έτρεχαν στο τέλος να φωτογραφηθούν μαζί του!

Είχα την ευθύνη της οργάνωσης του συνεδρίου και είμαι ευτυχής, γιατί τελικά το συνέδριο Ιατρικής Χημείας (το 12ο στη σειρά των 20 συνεδρίων μέχρι σήμερα) πραγματοποιήθηκε σε πείσμα αυτών που ήθελαν να το ματαιώσουν. Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές μας και στην ελληνική Πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας να γνωρίσει από κοντά τον άνθρωπο που άλλαξε τον κόσμο με την κοσμογονική του ανακάλυψη!

Παρά το επεισόδιο, οι επόμενες γενεές θα αναφέρονται τιμητικά στην Ελλάδα η οποία υποδέχθηκε, φιλοξένησε και τίμησε τον κορυφαίο ερευνητή ως Ακαδημαϊκή Κοινότητα και ως Πολιτεία.

Ο κορυφαίος ερευνητής και μεγάλος φιλέλληνας επισκέφτηκε συνολικά τρεις φορές την Ελλάδα, το 1966 τις Σπέτσες σε Συνέδριο Μοριακής Βιολογίας με τον Francis Crick, το 2011 την Πάτρα και το 2016 πάλι τις Σπέτσες προσκεκλημένος ως το τιμώμενο πρόσωπο σε Συνέδρια Ιατρικής Χημείας.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement