Connect with us

Ελλάδα

Είκοσι πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε σε ψηλά επίπεδα την ψυχολογία σας κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Published

on

Το νέο lockdown, η κοινωνική αποστασιοποίηση και ο «εγκλεισμός», σε ψυχολογικό επίπεδο συνιστούν «έλλειψη οξυγόνου».

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, ασχολίες που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το δύσκολο διάστημα και να αντιμετωπίσουμε με χαλαρότητα και θετική σκέψη το διάστημα της καραντίνας.

Σε αυτή την προσπάθεια, υπάρχουν κάποιες σκέψεις και δράσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν. Οι ειδικοί συστήνουν τα εξής:

1. Θετική σκέψη
Εστιάστε στο παρόν, στα όμορφα που βρίσκονται τριγύρω σας, στις μικρές όμορφες στιγμές στην οικογένεια και στο σπίτι. Μην αναλώνεστε σε επίπονες σκέψεις για τα προβλήματα και τις δυσκολίες της επόμενης μέρας

2. Συμφιλιωθείτε με τον εαυτό σας
Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με καλοσύνη. Δώστε του το δικαίωμα να κάνει λάθη αλλά και να χαρεί τις στιγμές και τις εικόνες.

3. Η μουσική
Η μουσική είναι ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά. Δημιουργεί συναισθήματα, μας ταξιδεύει, μας φέρνει όμορφες αναμνήσεις στο μυαλό.

4. Η μαγειρική
Πειραματιστείτε. Δοκιμάστε νέες συνταγές, ανακαλύψτε τον «σεφ» που έχετε μέσα σας και ας μην είναι και τόσο… πετυχημένος. Δεν πειράζει. Η «περιπέτεια» αρκεί.

5 Γυμναστική
Βγείτε έξω και περπατήστε. Έστω και αν δεν το έχετε κάνει ποτέ, ένας περίπατος στη φύση λειτουργεί απολύτως θεραπευτικά.

6. Διάβασμα
Θμυηθείτε ένα αγαπημένο βιβλίο και ανοίξτε το πάλι. Ή ανακαλύψτε ένα νέο βιβλίο. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να ανακαλύψετε έναν άλλο κόσμο.

7. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας
Μην κάθεστε στο υπνοδωμάτιο, μην αισθάνεστε ως ναρκωμένοι. Είναι σημαντικό να ντύνεστε και να περιποιήστε τον εαυτό σας όπως θα κάνατε εάν βγαίνατε έξω.

8. Περάστε χρόνο με τους ανθρώπους σας
Ξεκινώντας από την οικογένεια, περάστε εποικοδομητικό χρόνο με τον/την σύζυγο σου και με το γιο ή τη κόρη. Αφιερώστε τους χρόνο που πριν την καραντίνα δεν μπορούσατε λόγω υποχρεώσεων. Είναι πολύτιμο για εσάς και για τους άλλους.

9. Μάθετε νέα πράγματα
Μήπως τώρα μπορείτε να μάθετε κάτι νέο που θέλατε και δεν προλαβαίνατε; Πάρα πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν νέες τέχνες, ασχολίες ή και ξένες γλώσσες online. Γιατί δεν δοκιμάζετε;

10. Μιλήστε με φίλους.
Αυτή τη περίοδο της καραντίνας που αποφεύγουμε τη προσωπική επαφή με τους φίλους μας έχουμε άπλετο χρόνο να συνομιλούμε τηλεφωνικά ή διαδικτυακά. Μπορούμε για παράδειγμα να δημιουργήσουμε μια ομαδική συνομιλία με όλη τη παρέα.

11. Δείτε ταινίες
Πάντα υπάρχει χρόνος για μια καλή ταινία και πόσο μάλλον τώρα. Είτε με το σύντροφο σας είτε με τα παιδιά σας μπορείτε να την παρακολουθήσετε μαζί .

12. Κρατήστε ημερολόγιο
Μια καλή σκέψη είναι πάντα ένα «ημερολόγιο καραντίνας». Γράψτε κάθε μέρα πως αισθάνεστε, τι κάνετε, πως κυλάει η ζωή σας, τι θα θέλατε να κάνετε και τι να αλλάξετε.

13. Καλός ύπνος.
Ο καλός ύπνος είναι αναζωογονητικός, μας γεμίζει ενέργεια και μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Όταν ο οργανισμός στερείται καλού ύπνου, τότε διαταράσσεται η ισορροπία της υγείας μας. Οπότε τώρα που έχουμε άφθονο χρόνο ας κοιμηθούμε.

14. Ζωγραφίστε
Η ζωγραφική αποτελεί κάτι σαν ψυχολογική εκτόνωση, αλλά ταυτόχρονα χαλαρώνει. Ούτε σκέψεις, ούτε άγχος, ούτε προβληματισμοί.

15. Σχεδιάστε τα επόμενα ταξίδια
Και ποιος δεν θέλει να κάνει ταξίδια; Μπορεί λόγω της κατάστασης που βιώνουμε να μη μπορούμε να ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε μία λίστα με όλα τα μέρη που ονειρευόμαστε να πάμε…. Για να είμαστε έτοιμοι.

16. Παίξτε
Παίξτε! Επιτέλους, λίγος χρόνος για τα γνωστά… videogames ή για επιτραπέζια παιχνίδια με την οικογένεια. Θα διασκεδάσετε, θα χαλαρώσετε, θα περάσετε όμορφα, μόνοι ή μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

17. Ασχολία με τα κατοικίδια
Ένας σκύλος ή μια γάτα χρειάζεται χρόνο και υπομονή και τώρα τα έχετε. Ασχοληθείτε μαζί τους,, παίξτε και δοκιμάστε να τους μάθετε νέα κόλπα περνώντας ευχάριστα λίγο παραπάνω χρόνο μαζί τους.

18. Online αγορές
Τι καλύτερο από ένα shopping therapy ειδικά αυτή τη περίοδο; Τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά, αλλά μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας μέσω των e-shops. Η διαδικατυακή αναζήτηση απαιτεί χρόνο. Και τον έχετε…

19. Εικονικές επισκέψεις
Έχετε σκεφθεί ότι με ένα απλό κλικ μπορείτε να πάτε σε πολλά μέρη; μπορείτε να επισκεφθείτε διάσημα μουσεία του κόσμου και ολόκληρες περιοχές. Δείτε τα διαδικτυακή, περνώντας όμορφα τον χρόνο σας και ονειρευτείτε τη στιγμή που θα μπορέσετε να τα δείτε από κοντά.

20. Χαλαρώστε και ζήστε την εμπειρία
Κοιτάμε μπροστά. Γιατί αυτή η κατάσταση που ζούμε δεν θα είναι για πάντα. Ας περάσουμε αυτές τις δύσκολες μέρες με χαμόγελο και να τις γεμίζουμε με μικρές στιγμές ευτυχίας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement