Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Έφυγε» σε ηλικία 84 χρόνων, η Αικατερίνη Λαδοπούλου, σύζυγος του αείμνηστου βιομηχάνου Γιώργου, ιδιοκτήτη της ιστορικής χαρτοποιίας

«Έκλεισε» ένα ακόμη κεφάλαιο!- Σήμερα στις 11πμ η κηδεία της

Published

on

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της βιομηχανίας στην Πάτρα «έκλεισε» χθες με τον θάνατο της Κατερίνας Λαδοπούλου, συζύγου του αείμνηστου, Γιώργου Λαδόπουλου, η οποία «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

Η Χαρτοβιομηχανία Λαδόπουλου στην Πάτρα αποτελούσε για περισσότερα από 60 χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Ελλάδας.

Ιδρύθηκε το 1928 και μπήκε σε λειτουργία το 1931, και αφού ακολούθησε μία διαδρομή ανάπτυξης και στη συνέχεια πτώχευσης έπαψε να λειτουργεί το 1991.

Πλέον έχει απομείνουν στην πόλη το πρώην εργοστάσιο «Λαδόπουλου», μία τεράστια έκταση, η οποία θυμίζει την άλλοτε ακμάζουσα βιομηχανία, ενώ μόνο ορισμένοι χώροι του, παραμένουν σε χρήση, από τον δήμο, ενώ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006» είχε διαμορφωθεί ένας εκθεσιακός χώρος, η αίθουσα «Ντα Βίντσι», η οποία έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα έπαψε να λειτουργεί.

Στις ημέρες της ένδοξης πορείας της, η Βιομηχανία Λαδόπουλου απασχολούσε 1200 εργαζόμενους, όλους από την Πάτρα, ενώ διαρκώς έκανε επενδύσεις με σύγχρονα μηχανήματα.

Ο Γιώργος Λαδόπουλος, ανέλαβε τη διαχείριση του εργοστασίου από τα μέσα της δεκαετίας του ‘ 60, ενώ η αντίστροφή μέτρηση ξεκίνησε από μια απεργία 100 ημερών, το 1975.

Τη διαχείριση αναλαμβάνει η Εθνική τράπεζα της Ελλάδας διορίζοντας αλλεπάλληλες διοικήσεις από το 1977 έως το 1981 που δεν καταφέρνουν να αναστρέψουν το κλίμα.

Το 1984 τελικά η ΕΓΛ υπάγεται στο καθεστώς προβληματικών επιχειρήσεων και το 1988 τίθεται υπό την εποπτεία του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Τελικά, η άλλοτε μεγαλύτερη βιομηχανία χαρτιού των Βαλκανίων, στις 7 Απριλίου του 1988 τίθεται υπό εκκαθάριση.

Στη θέση της δημιουργείται η εταιρεία «ΕΓΛ Χαρτοποιίες Δυτικής Ελλάδας» με 391 εργαζόμενους και εκπονείται σχέδιο εκσυγχρονισμού των εργοστασίων Πάτρας και Αιγίου, το οποίο δεν ευοδώθηκε.

H εκλιπούσα, μια από τις αληθινές αρχόντισσες της Πάτρας,  βρισκόταν πάντα στο πλευρό του συζύγου της, στις καλές και τις άσχημες στιγμές, ενώ αφιέρωσε τη ζωή της στην ανατροφή των παιδιών της και τα τελευταία χρόνια διέμενε στην Αθήνα.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο στις 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων Α΄ Κοιμητηρίου Πατρών.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement