Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Οικονομία

Αναδρομικά κληρονόμων: Μέχρι πότε οι αιτήσεις – Η προθεσμία για τα δικαιολογητικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι αιτήσεις των κληρονόμων  υποβάλλονται μέχρι και την ερχόμενη, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου. Αφορά στις αιτήσεις της πρώτης φάσης από τους κληρονόμους των 172.222 θανόντων συνταξιούχων, οι οποίοι ήταν εν ζωή όλο το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 ή μέρος αυτού και συνεπώς δικαιούνταν αναδρομικά. Η ηλεκτρονική υπηρεσία Επιστροφής ποσών Μειώσεων Κύριων Συντάξεων σε Κληρονόμους έχει ενεργοποιηθεί στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να εξοφλήσει ακόμη και πριν την Πρωτοχρονιά, τους κληρονόμους που θα έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους έως τις 17 Δεκεμβρίου και θα έχουν επισυνάψει και τα ζητούμενα δικαιολογητικά.

Σημαντική επισήμανση.

Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά έως και  τις  17 Δεκεμβρίου και τα επισυνάψουν αργότερα – δηλαδή έως 28 Φεβρουαρίου – αναμένεται να εξοφληθούν εντός του 2021.

Για το ζήτημα  τοποθετήθηκε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ο Γιάννης Βρούτσης επισήμανε ότι «μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου θα πάρουμε στην ΕΡΓΑΝΗ το πρώτο κύμα των αιτήσεων» επισημαίνοντας πώς αν έχουν συμπληρωθεί «θα τους πληρώσουμε ίσως και μέσα στον Δεκέμβριο».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν οι κληρονόμοι που δεν έχουν υποβάλει αιτήσεις για τα αναδρομικά λόγω μη συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών, υπενθυμίζοντας ότι έχουν περιθώριο να τα καταθέσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ότι δεν προβλέπεται να δοθεί έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι, όπως είπε, καλύπτονται από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Οσοι βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν φέτος διπλό το ποσό στα τέλη Δεκεμβρίου.

Οικονομία

Τι θα γίνει με την εστίαση

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τις συνθήκες ανοίγματος του λιανεμπορίου μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης (φωτό), χθες στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και αποκάλυψε πως σε περίπου δύο με τρεις εβδομάδες θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα για τη λειτουργία της αγοράς  με την προϋπόθεση ωστόσο να έχουν τηρηθεί τα μέτρα και η πανδημία να είναι υπό έλεγχο στην χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, «δεν υπάρχουν ημερομηνίες για την εστίαση, διότι υπάρχουν προβλήματα κι εκεί, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να βγάζουν την μάσκα για να φάνε. Όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, η λειτουργία τους θα γίνει με καθήμενους πελάτες σε εξωτερικούς χώρους».

Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε μάλιστα τους επιχειρηματίες του κλάδου να κάνουν χρήση του προγράμματος ενίσχυσης για την προμήθεια θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, λέγοντας ότι θα είναι απαραίτητες και φέτος, αλλά σε κάθε περίπτωση και στα επόμενα χρόνια.

Περισσότερα

Οικονομία

Σταϊκούρας: Ξεκινούν οι πληρωμές σε ιδιοκτήτες ακινήτων και επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Δημοσιεύθηκε

στις

Tις επόμενες ημέρες αρχίσει η καταβολή των 1,5 δισ. ευρώ περίπου σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες από την Επιστρεπτέα 5, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι από σήμερα αρχίζει η επιστροφή του 50% της απώλειας των ενοικίων μηνός Νοεμβρίου.

Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα γίνει και η επιστροφή της απώλειας Δεκεμβρίου ενώ πιταχύνονται παράλληλα, δήλωσε, οι πληρωμές για τις αποζημιώσεις ενοικίου του 2021,ενώ στα τέλη Ιανουαρίου θα γίνει και η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος» πως το σημερινό άνοιγμα του εμπορίου «θα πάει καλά και θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα» δήλωσε ο υπουργός.

Οι εταιρείες που αρχίζουν να ανοίγουν από σήμερα επιβεβαίωσε ότι θα μπορούν να βάλουν – αν το επιθυμούν – ένα μέρος των εργαζομένων τους σε αναστολή ως πληττόμενες. Το κράτος και συνεχίζει να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί, είπε αναφέροντας πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 32 δισ. ευρώ.

Για την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων η οποία ισχύει έως το τέλος Απριλίου ανέφερε ότι το κρίσιμο θέμα είναι «τι κάνουμε σήμερα για να βοηθήσουμε».

Για το ενδεχόμενο παράτασης είπε πως «δεν έχει αλλάξει κάτι σήμερα, αλλά θα δούμε πως θα είναι η πραγματική οικονομία τον Απρίλιο του 2021».

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναφέρθηκε σε 263.000 συμψηφισμούς που έγιναν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου αλλά και σε 80.000 περιπτώσεις που δεν έγιναν συμψηφισμοί λόγω λαθών (για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε έως και τον Οκτώβριο).

Περισσότερα

Οικονομία

Παπαθανάσης: Να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες, ώστε να έχουμε διάρκεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα θετικά της επανεκκίνησης της αγοράς ανέφερε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αγορά, τονίζοντας ότι «θα κινηθεί ομαλά είμαστε σε εκπτωτική περίοδο, θέλουμε τον τζίρο θέλουμε και την εμπιστοσύνη πολιτείας πολιτών».

«Στέλνουμε των κωδικό 2 για τα καταστήματα φοράμε πάντα μάσκα και τηρούμε παντού τις αποστάσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης. Τόνισε επίσης, ότι η διάρκεια αγορών είναι οι 2 ώρες, εξαιρούνται όμως τα κομμωτηρία όπου δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός αλλά, γίνονται αυστηρά με ραντεβού.

Για όπου λειτουργούν κανονικά τα κατασταστήματα ο κ. Παπαθανάσης κάλεσε τους πολίτες αλλά και τους επιχειρηματίες «να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες, ώστε να έχουμε διάρκεια και να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα, να ανοίξουν και τα υπόλοιπα καταστήματα».

Σε κατάστημα έως 100 τ.μ. πρέπει να είναι 4 πελάτες, χρειάζεται η απόλυτη συνεργασία. «Στην είσοδο των καταστημάτων είναι αναρτημένο το εμβαδόν του καταστήματος και πόσα άτομα επιτρέπονται». Για τα εμπορικά πολυκαταστήματα, τόνισε ότι «υποχρεούνται να εποπτεύουν το κατάστημα στις εισόδους, να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το εμπορικό κέντρο πόσα άτομα είναι εντός».

Εξήγησε ότι οι κόκκινες περιοχές, δηλαδή εκείνες που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο (Κάλυμνος, Αχαρνές κλπ), θα λειτουργήσουν με την μέθοδο click away, δηλαδή την παράδοση μόνο εκτός καταστήματος.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα