Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021
Connect with us

Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Eως Ιανουάριο οι αιτήσεις και οι πρώτες πληρωμές

Δημοσιεύθηκε

στις

Τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να καθορίζει υπουργική απόφαση που καθυστερεί να εκδοθεί, ενώ αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις από τα νοικοκυριά.

Το νέο σύστημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο καθώς στηρίζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι φέτος επιδοτείται, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο και το υγραέριο, ενώ για το πέλλετ και τα καυσόξυλα η επιδότηση θα χορηγείται μόνο σε οικισμούς κάτω των 2.500 κατοίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr το επίδομα θα φτάνει έως και τα 650 ευρώ, αντί 350 ευρώ που ήταν το ανώτερο όριο πέρυσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες:

1. με την απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών, θα καθοριστεί ποιοι τρόποι θέρμανσης επιδοτούνται. Δηλαδή: Υγραέριο που πωλείται σε φιάλες για οικιακή θέρμανση Πετρέλαιο που διανέμεται κατ’οίκον Φυσικό αέριο για θέρμανση κατοικιών Καυσόξυλα, πέλλετ υπό όρους και μόνον σε περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους. Θέρμανση με ηλεκτρικά σώματα ΔΕΝ επιδοτείται καθώς στο ρεύμα ισχύει ήδη Κοινωνικό Τιμολόγιο για ευπαθείς ομάδες.

2. η ίδια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα καθορίζει και την διαδικασία πληρωμών που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί.

Ειδικότερα: το επίδομα θα δοθεί προκαταβολικά (για παραγγελίες πετρελαίου ή άλλων καυσίμων) οι παραγγελίες και οι αγορές θα δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η πλατφόρμα αναμένεται πριν τις γιορτές, αλλά θα παραμείνει ανοικτή και τον Ιανουάριο.

-Η πλατφόρμα θα ανοίξει ενδεχομένως και πάλι ως Απρίλιο, προκειμένου δηλωθούν εκ των υστέρων δαπάνες για αγορές που –σε αντίθεση με τις παραγγελίε πετρελαίου- δεν μπορούν να υπολογιστούν και να δηλωθούν εκ των προτέρων, όπως πχ για φυσικό αέριο που εξοφλείται με λογαριασμό κατανάλωσης που εκδίδεται κάθε μήνα. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι περισσότερες πληρωμές θα γίνουν τον Ιανουάριο και ως τον Απρίλιο του 2021.

Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να προβλεφθεί και πληρωμή έως το καλοκαίρι ή και Οκτώβριο ακόμη, πχ λόγω εξέτασης ενστάσεων, τυχόν προβλημάτων κλπ.

3. ξεχωριστά πιθανότατα, με άλλη υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί ως τα τέλη του μηνός, θα καθοριστεί το ακριβές ποσόν επιδότησης ανά περιοχή της χώρας.

Συγκεκριμένα: Το νέο Επίδομα θα κυμαίνεται από 64 έως και 650 ευρώ

Δεν θα ισχύει «τιμοκατάλογος» για μόνο 4 Ζώνες της χώρας, αλλά θα καθοριστούν 13.549 περιοχές όπου θα ισχύει διαφορετικό ποσόν επιδότησης ανάλογα με τις «βαθμοημέρες», δηλαδή μετεωρολογικά στοιχεία που δείχνουν πόσες μέρες του χρόνου η θερμοκρασία επιβάλλει να λειτουργεί θέρμανση σε έναν τόπο. Για παράδειγμα, με βάση τις «βαθμοημέρες» που θα ανακοινωθούν, αναμένεται ότι: Ανώτατοι Συντελεστές και Επιδότηση έως 650 ευρώ θα ισχύσουν για περιοχές που βρίσκονται σε νομούς όπως Φλώρινα, Κοζάνη και Γρεβενά. Σε αυτές το περιπτώσεις το επίδομα θα είναι έως και διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.

Μέσοι συντελεστές και Επιδότηση 300-500 ευρώ θα ισχύσουν για περιοχές όπως Πυλαία, Πεντέλη, Χολαργός, Παιανία κ.ά.

Χαμηλοί συντελεστές και Επιδότηση 64 – 200 ευρώ αναμένονται για Ζάκυνθο, Ρέθυμνο, Ρόδο, Βούλα, Βουλιαγμένη, Παλαιό Φάληρο κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το επίδομα μπορεί να είναι και έως 20 ευρώ χαμηλότερο από πέρυσι.

Το επίδομα ξεκινά από τα 80 ευρώ και φτάνει ακόμη και τα 600 – 700 ευρώ, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Δείτε πίνακα με το ποσό που δικαιούστε ανάλογα με την γεωγραφική ζώνη και την οικογενειακή κατάσταση ΕΔΩ

Επίδομα θέρμανσης: Πώς γίνεται η είσοδος στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Το σύνολο του επιδόματος θέρμανσης θα πιστωθεί εφάπαξ μετά την αίτηση του δικαιούχου στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που θα ανοίξει μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση  για το νέο επίδομα.

Στη συνέχεια, την επόμενη χρονιά η ΑΑΔΕ θα επαληθεύσει αν τα στοιχεία για τις ποσότητες και το συνολικό τίμημα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Taxisnet, ωστόσο όσοι δεν έχουν, μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας ως username τον ΑΦΜ τους και ως password τον αριθμό ειδοποίησης μίας εκ των Πράξεων Προσδιορισμού Φόρου των τελευταίων πέντε ετών.

Τοπική αγορά

Στον «αέρα» πάλι το Δασύλλιο-Θα διενεργηθεί νέα δημοπρασία

Δημοσιεύθηκε

στις

Την εκ νέου εκμίσθωση του καταστήματος που βρίσκεται στο Δασύλλιο επιχειρεί η δημοτική Αρχή της Πάτρας.

Το θέμα, εισέρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Το Σώμα θα κληθεί να εγκρίνει τη διενέργεια φανερής προφορικής και πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση του ακινήτου ιδιοκτησίας Δήμου Πατρέων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως κατάστημα εστίασης και αναψυχής ήτοι καφέ εστιατόριο κλπ..

Οι όροι του Διαγωνισμού θα καταρτιστούν από την Οικονομική Επιτροπή.
Η επιτροπή θα διεξάγει τη δημοπρασία και θα αξιολογήσει τις οικονομικές προσφορές.

Το «Δασύλλιο» είναι ελεύθερο προς μίσθωση, καθώς η προϋπάρχουσα σύμβαση λύθηκε κατόπιν της από 11 Δεκεμβρίου 2020 Έκθεση Αυτοψίας.

Περισσότερα

Οικονομία

Σταϊκούρας: Επίδομα θέρμανσης πάνω από 100 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά

Δημοσιεύθηκε

στις

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί τελικά το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, εκ των οποίων τα μισά θα καταβληθούν στα νοικοκυριά έως το τέλος του μήνα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών (OPEN) τις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζεται το ποσό του επιδόματος που θα πιστωθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης ανήλθαν σε 692.879 ενώ φέτος το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ θα λάβουν και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αλλά και όσοι έχουν προμηθευτεί καυσόξυλα και pellet και κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους.

«Κόπηκαν» 60.000 ιδιοκτήτες ακινήτων από την αποζημίωση για τα κουρεμένα ενοίκια

Επίσης όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας περίπου 60.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έμειναν χωρίς κρατική αποζημίωση για τα ενοίκια του Νοεμβρίου που μείωσαν υποχρεωτικά κατά 40% λόγω ΙΒΑΝ. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δεν είχαν δηλώσει το ΙΒΑΝ ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού τους στο Taxisnet, ο οποίος απαιτείται, για να μπορέσουν να εισπράξουν την κρατική αποζημίωση για το 50% των «χαμένων» ενοικίων. Οι φορολογούμενοι καλούνται τώρα μέσω email από την ΑΑΔΕ να καταχωρίσουν το ΙΒΑΝ στον προσωπικό τους λογαριασμό στο ΜyTaxisnet ώστε τις επόμενες ημέρες να ανοίξει ο δρόμος για την πληρωμή τους. Σε εκκρεμότητα όμως παραμένουν χιλιάδες ακόμα δηλώσεις ιδιοκτητών καθώς η ΑΑΔΕ μέσα από τις διασταυρώσεις που «τρέχει» έχει εντοπίσει λάθη που μπλοκάρουν την πληρωμή τους.

Η ΑΑΔΕ στέλνει email και ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις COVID για να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις.

Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου που ξεκίνησε η καταβολή της κρατικής αποζημίωσης 137.049 ιδιοκτήτες που μείωσαν τα ενοίκια του Νοεμβρίου κατά 40% είδαν τα χρήματα της αποζημίωσης στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Οι υπόλοιπες δηλώσεις – αιτήσεις εξετάζονται από την ΑΑΔΕ και όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% των ενοικίων που έχασαν. Η κρατική αποζημίωση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Με τη διάταξη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς θα διευκρινίζεται σε ποιες περιπτώσεις δεν καταβάλλεται καθόλου ενοίκιο για τους δυο πρώτους μήνες του έτους και σε ποιες περιπτώσεις οι ενοικιαστές πληρώνουν το 60% του μισθώματος.

Περισσότερα

Οικονομία

Χρηματιστήριο: Άνοιγμα με άνοδο

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ανοδικές τάσεις άνοιξε σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς η αγορά κινείται πάνω από τα επίπεδα των 800 μονάδων, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 806,64 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,83%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 5,96 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,88 %, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,41%, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+3,15%), της Alpha Bank (+2,59%), της Τέρνα Ενεργειακή(+1,60%) και του ΟΠΑΠ (+1,45%).

Αντιθέτως πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-1,02%) και της Coca Cola HBC (-0,19%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+2,31%) και των Ταξιδιών (+1,75%) , ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-0,57%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,31%).

Ανοδικά κινούνται 43 μετοχές, 14 πτωτικά και 15 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ξυλεμπορία (κ) +9,84% και Ειδησεοφωνική +8,16%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΓΕΚΕ -4,66% και Δομική Κρήτης -4,00%.

TAGS

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα