Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

O Γ. Αυγουρόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Επιτροπή για το υδρογόνο

Published

on

Με απόφαση του Υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στη σύσταση Ειδικής Επιτροπής, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για το υδρογόνο, καθώς και την ανάπτυξη νέων πηγών και τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα της εθνικής κλιματικής και ενεργειακής στρατηγικής.

Η Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, προερχόμενοι είτε από την ακαδημαϊκή κοινότητα είτε από την αγορά, θα εργαστεί αμισθί για την κατάρτιση εντός του 2021 του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση τεχνολογιών και εφαρμογών υδρογόνου και άλλων αερίων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στην Επιτροπή συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιος Αυγουρόπουλος (φωτό), ενώ πρόεδρος θα είναι ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (και πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ), Παντελής Κάπρος.
Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα ρίσκα και θα εκτιμήσει το κόστος των διαφόρων τεχνολογικών εφαρμογών για την παραγωγή και χρήση υδρογόνου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των δικτύων και υποδομών μεταφοράς/αποθήκευσης υδρογόνου σε συνάρτηση με το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου και τις απόψεις της εγχώριας ενεργειακής βιομηχανίας.
Σε πρώτη φάση, θα καταγράψει το εγχώριο δυναμικό ανάπτυξης εφαρμογών και τεχνολογιών υδρογόνου σε επιμέρους ενεργειακούς τομείς (ηλεκτροπαραγωγή, δίκτυο φυσικού αερίου, μεταφορές, βιομηχανία), καθώς και τις απαραίτητες τεχνικές και οικονομικές απαιτήσεις.
Ακολούθως θα υποβάλει προτάσεις για τη διαμόρφωση του αδειοδοτικού και ρυθμιστικού πλαισίου (όπου απαιτείται) και για τα μέτρα πολιτικής, που απαιτούνται για την προώθησή των εν λόγω εφαρμογών.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement