Connect with us

Εκκλησιαστικά

Ένας χρόνος από την εκδημία του μακαριστού πρωτοπρεσβύτερου π. Μιχαήλ Καραπατάκη

Published

on

Συμπληρώθηκε χθες, ένας χρόνος από την εκδημία εις Κύριον του πρωτοπρεσβύτερου π. Μιχαήλ Καραμπατάκη, επί σειρά ετών προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Πατρών.

Άριστος πνευματικός, προσιτός, ευγενής, μειλίχιος, στο πετραχήλι του οποίου, επί δεκαετίες, βρήκαν αποκούμπι και ανάπαυση πολλές ψυχές.

Εκοιμήθηκ λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2019 και το γεγονός λύπησε την πατραϊκή κοινωνία και όχι μόνο. Ήταν Χριστούγεννα του 1961 όταν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών είχε χειροτονηθεί σε πρεσβύτερο από τον Μητροπολίτη πρώην Πατρών κυρό Κωνσταντίνο.

μακαριστός, π. Μιχαήλ υπήρξε και ο ιδρυτής του ραδιοφωνικού αρχικά (το 1989) και κατόπιν το 1992 του τηλεοπτικού σταθμού «Λύχνος» – Αποστολική Εκκλησία των Πατρών που συνεχίζει να εκπέμπει και σήμερα με συνεχείς live μεταδόσεις ιερών ακολουθιών και εκκλησιαστικών και πολιτιστικών εκπομπών, που αποτελούν βάλσαμο για τους πιστούς στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύει η χώρα.

Όλοι όσοι τον γνώρισαν, ενθυμούνται τον ευσεβή, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ιερέα, ως μια από τις γαλήνιες φυσιογνωμίες της τοπικής εκκλησίας και όχι μόνο.

Ο παπά – Μιχάλης, όπως τον αποκαλούσαν όλοι, είχε χρηματίσει επί 28 συναπτά έτη Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Πατρών, υπηρετώντας επί δεκαετίες, το λαό του Θεού, με προθυμία ζήλο και ανιδιοτέλεια.

Δίδασκε με το παράδειγμά του. Με την απλότητά του, την εργατικότητά του και την προσήνειά του είχε κερδίσει τη συμπάθεια των ενοριτών του, οι οποίοι τον σέβονταν, τον αγαπούσαν και τον εμπιστεύονταν. Αυτό φάνηκε άλλωστε, και από την πάνδημη συμμετοχή κλήρου και λαού στην κηδεία του.

Ως λειτουργός ο μακαριστός π. Μιχαήλ, ήταν άριστος. Μεταρσίωνε το εκκλησίασμα με τη βοήθεια και των ιεροψαλτών του. Έψαλλε γλυκά. Διάβαζε τις ευχές με κατάνυξη.

Αλλά και ως πνευματικός είχε επιτύχει. Στο εξομολογητήριο ήταν συγκαταβατικός, αλλά και αυστηρός. Η προσήνειά του, η ανεκτικότητά του, το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα του καθενός τον έφερναν κοντά σε κάθε πνευματικό του παιδί. Μ’ αυτό τον τρόπο είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων.

Ο μακαριστός Παπαμιχάλης, φεύγοντας από τον κόσμο αυτό για τον άφθαρτο και αιώνιο άφησε πίσω του σπουδαίο έργο, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Έτσι στο πρόσωπό του έχει πλήρη εφαρμογή ο ψαλμικός στίχος: «ο ζήλος του οίκου σου κατέφαγέ με».

Το επερχόμενο μήνυμα της Γέννησης του Χριστού μας δίνει ελπίδα και παρηγοριά.
Αγαπημένη μας, π. Μιχάλη, θα σε θυμόμαστε για πάντα
Εύχου και συ για μας.
Δ.Α.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement