Connect with us

Μαγειρική

Σαρλότ με μους σοκολάτας και ζεστή σάλτσα πορτοκαλιού

Published

on

       

Υλικά (για 8 μερίδες)

34-36 μπισκότα σαβαγιάρ

500γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (με 56% κακάο τουλάχιστον)

2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος παγωμένη

4 ασπράδια

50γρ. ζάχαρη άχνη

100γρ. ζάχαρη

100γρ. βούτυρο μαλακωμένο

2/3 φλιτζανιού γάλα

Για το σιρόπι

100γρ. ζάχαρη

2 λίτρα νερό

φλούδα από 1 λεμόνι

1 σφηνάκι Grand Marnier ή Cointreau

Για τη σάλτσα πορτοκαλιού

χυμό από 1 πορτοκάλι

350γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι

1 σφηνάκι Grand Marnier ή Cointreau

1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο

Εκτέλεση:

Βράζετε το νερό με τη φλούδα λεμονιού και τη ζάχαρη για 7 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτετε το λικέρ ανακατεύοντας. Βυθίζετε ένα-ένα τα σαβαγιάρ να βραχούν ελαφρά. Τα βγάζετε με πιρούνι και σκεπάζετε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας με τη ζαχαρωμένη πλευρά τους προς τα έξω. Αν τα σαβαγιάρ είναι μεγαλύτερα από το ύψος της φόρμας, τα κόβετε. Κομματιάζετε τη σοκολάτα και τη βάζετε να λιώσει σε μπεν μαρί με λίγο από το γάλα. Όταν λιώσει, ανακατεύετε μέσα και το υπόλοιπο γάλα. Προσθέτετε το βούτυρο στη χλιαρή σοκολάτα και ανακατεύετε να γίνει λείο μίγμα. Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας λίγη-λίγη την άχνη ζάχαρη. Χτυπάτε ξεχωριστά την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη να γίνει σαντιγί. Με απαλές κινήσεις αναμιγνύετε τη μαρέγκα με τη σαντιγί. Προσθέτετε και τη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά τη μους να μη «σπάσει» η μαρέγκα. Ρίχνετε τη μους στη φόρμα με τα σαβαγιάρ. Σκεπάζετε την επιφάνεια της Σαρλότ με τα τελευταία σαβαγιάρ, βάζετε από επάνω ένα ρηχό πιάτο με ένα βάρος και την αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Χτυπάτε στο μπλέντερ τη μαρμελάδα με το χυμό πορτοκαλιού και το λικέρ μέχρι να έχετε λείο μίγμα. Ζεσταίνετε το μίγμα σε μικρό σκεύος. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το βούτυρο. Για να σερβίρετε, αναποδογυρίζετε το γλυκό σε πιατέλα, καλύπτετε την επιφάνειά του με λίγη από τη χλιαρή σάλτσα και το σερβίρετε με την υπόλοιπη. Αν θέλετε, γαρνίρετε με ροδέλες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε σοκολάτα ως τη μέση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement