Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Σαρλότ με μους σοκολάτας και ζεστή σάλτσα πορτοκαλιού

Δημοσιεύθηκε

στις

       

Υλικά (για 8 μερίδες)

34-36 μπισκότα σαβαγιάρ

500γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (με 56% κακάο τουλάχιστον)

2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος παγωμένη

4 ασπράδια

50γρ. ζάχαρη άχνη

100γρ. ζάχαρη

100γρ. βούτυρο μαλακωμένο

2/3 φλιτζανιού γάλα

Για το σιρόπι

100γρ. ζάχαρη

2 λίτρα νερό

φλούδα από 1 λεμόνι

1 σφηνάκι Grand Marnier ή Cointreau

Για τη σάλτσα πορτοκαλιού

χυμό από 1 πορτοκάλι

350γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι

1 σφηνάκι Grand Marnier ή Cointreau

1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο

Εκτέλεση:

Βράζετε το νερό με τη φλούδα λεμονιού και τη ζάχαρη για 7 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτετε το λικέρ ανακατεύοντας. Βυθίζετε ένα-ένα τα σαβαγιάρ να βραχούν ελαφρά. Τα βγάζετε με πιρούνι και σκεπάζετε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας με τη ζαχαρωμένη πλευρά τους προς τα έξω. Αν τα σαβαγιάρ είναι μεγαλύτερα από το ύψος της φόρμας, τα κόβετε. Κομματιάζετε τη σοκολάτα και τη βάζετε να λιώσει σε μπεν μαρί με λίγο από το γάλα. Όταν λιώσει, ανακατεύετε μέσα και το υπόλοιπο γάλα. Προσθέτετε το βούτυρο στη χλιαρή σοκολάτα και ανακατεύετε να γίνει λείο μίγμα. Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ να γίνουν σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας λίγη-λίγη την άχνη ζάχαρη. Χτυπάτε ξεχωριστά την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη να γίνει σαντιγί. Με απαλές κινήσεις αναμιγνύετε τη μαρέγκα με τη σαντιγί. Προσθέτετε και τη λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά τη μους να μη «σπάσει» η μαρέγκα. Ρίχνετε τη μους στη φόρμα με τα σαβαγιάρ. Σκεπάζετε την επιφάνεια της Σαρλότ με τα τελευταία σαβαγιάρ, βάζετε από επάνω ένα ρηχό πιάτο με ένα βάρος και την αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον. Χτυπάτε στο μπλέντερ τη μαρμελάδα με το χυμό πορτοκαλιού και το λικέρ μέχρι να έχετε λείο μίγμα. Ζεσταίνετε το μίγμα σε μικρό σκεύος. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το βούτυρο. Για να σερβίρετε, αναποδογυρίζετε το γλυκό σε πιατέλα, καλύπτετε την επιφάνειά του με λίγη από τη χλιαρή σάλτσα και το σερβίρετε με την υπόλοιπη. Αν θέλετε, γαρνίρετε με ροδέλες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε σοκολάτα ως τη μέση.

Περισσότερα
Advertisement

Μαγειρική

Αρακάς με πιπεριές Φλωρίνης 

Δημοσιεύθηκε

στις

      

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 μεγάλη πατάτα

1 μεγάλο καρότο

50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

400 γρ. αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο

300 ml ζωμό λαχανικών ή νερό

1 μικρό ματσάκι άνηθο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ καθαρίζετε και ψιλοκόβετε όλο το κρεμμύδι και τις πιπεριές και κόβετε σε κύβους την πατάτα και το καρότο. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, σοτάρετε τα λαχανικά και τον αρακά για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον άνηθο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνετε. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και βράζετε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πελτέ ή ψιλοκομμένη ντομάτα αν θέλετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αρακάς με πιπεριές Φλωρίνης 

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 πιπεριές Φλωρίνης

1 μεγάλη πατάτα

1 μεγάλο καρότο

50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

400γρ. αρακά κατεψυγμένο ή φρέσκο

300ml ζωμό λαχανικών ή νερό

1 μικρό ματσάκι άνηθο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ καθαρίζετε και ψιλοκόβετε όλο το κρεμμύδι και τις πιπεριές και κόβετε σε κύβους την πατάτα και το καρότο. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, σοτάρετε τα λαχανικά και τον αρακά για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον άνηθο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνετε. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και βράζετε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πελτέ ή ψιλοκομμένη ντομάτα αν θέλετε.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φιλέτο κοτόπουλου με φινόκιο, καρότα και μουστάρδα   

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 στήθη κοτόπουλου

4 τεμάχια φινόκιο κομμένα στα 4

4 καρότα, σε ροδέλες

20ml ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, με τη φλούδα

ξύσμα από 1 λεμόνι

½ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο

¼ ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

200ml ζωμό κότας

50γρ. μουστάρδα Ντιζόν

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Αλατίζετε το κοτόπουλο. Σε μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρετε τα στήθη κοτόπουλου με το ελαιόλαδο για 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Βγάζετε το κοτόπουλο από το τηγάνι και το κρατάτε σκεπασμένο σε ζεστό φούρνο. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε το σκόρδο και το φινόκιο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές και να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα καρότα και το ζωμό κότας και βράζετε με σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Αφαιρείτε το σκόρδο από το τηγάνι. Προσθέτετε τη μουστάρδα και ανακατεύετε για να δέσει η σάλτσα. Προσθέτετε το μάραθο, το σχοινόπρασο και το ξύσμα λεμονιού. Αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Τοποθετείτε το κοτόπουλο στο τηγάνι ξανά για 2 λεπτά και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

Περισσότερα
Advertisement
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα