Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Πάτρα σε «κόκκινο» συναγερμό!

Published

on

Η Πάτρα βρίσκεται σε… υγειονομικό συναγερμό!

Αυτό είναι το μήνυμα που μετέφερε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης στην πόλη, αλλά και το μήνυμα που εξήχθη από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών.

Οι «πυλώνες» του υγειονομικού συναγερμού είναι δύο, αν και μεταξύ τους μπορεί να συνδέονται, χωρίς επί του παρόντος όμως να μπορεί κάποιος να το επιβεβαιώσει.
Το πρώτο στοιχείο συναγερμού αφορά τον εντοπισμό του μεταλλαγμένου κορωνοιού σε κρούσματα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Πρόκειται για την βρετανική μετάλλαξη που θεωρείται ως πολύ πιο μεταδοτική και το γεγονός πως εντοπίστηκε σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο όπως είναι ένα νοσοκομείο, θέτει τον βαθμό συναγερμού στο ύψιστο σημείο, ενώ καθιστά πολύ πιο αναγκαία την λεπτομερή και αναλυτική ιχνηλάτηση προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά της νόσου στην κοινότητα.

Το δεύτερο στοιχείο συναγερμού αφορά την ισχυρή αύξηση ενεργών κρουσμάτων, ιδιαίτερα στον Δήμο Πατρέων, το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου στην Πάτρα εμφανιζόταν μία αποκλιμάκωση των ενεργών κρουσμάτων (86), μέχρι τις 31 Ιανουαρίου υπήρξε μία ισχυρή αναζωπύρωση με 183 ενεργά κρούσματα!
Μάλιστα, η αναζωπύρωση υπήρξε ραγδαία το τελευταίο δεκαήμερο, όπου από τα 120 ενεργά κρούσματα, η αχαϊκή πρωτεύουσα έφτασε στα 183. Και για να γίνει ακόμα πιο κατανοητή η μεγάλη διαφορά της Πάτρας από τους άλλους δήμους του νομού, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αιγιάλεια είναι 15, στην Δυτική Αχαία 13, στον Ερύμανθο 5 και στα Καλάβρυτα 3.

Σημειώνεται πως ο μέσος ηλικιακός όρος των κρουσμάτων στο νομό είναι τα 45 έτη. Επίσης, άλλα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» που δείχνουν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η περιοχή, είναι το γεγονός πως ένα 12% περίπου των κρουσμάτων αφορά συνταξιούχους, δηλαδή ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που είναι πιο πιθανό να νοσήσουν πιο σοβαρά.

Ακόμα, ένα 10% περίπου, αφορά μαθητές, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη ακόμα περισσοτέρων ελέγχων στον χώρο της εκπαίδευσης, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 18% περίπου που αφορά ιδιωτικούς υπαλλήλους και καταδεικνύει την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι προκειμένου να υπάρξει ύφεση της πανδημίας στην περιοχή και να… ξεφύγει η Πάτρα από το κόκκινο θα απαιτηθεί πολύ μεγάλη προσοχή όλων και αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση. Είναι μάλλον προφανές ότι η έξαρση της νόσου στην Πάτρα δεν μπορεί να καμφθεί σε λίγα 24ωρα και κατά συνέπεια, είναι μάλλον δύσκολο να βγει ο Δήμος Πατρέων από τη «κόκκινη» ζώη μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου…

Ροή ειδήσεων

Advertisement