Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στοιβαγμένοι μαθητές, εν μέσω κορωνοϊού-Κραυγή αγωνίας από γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία της Πάτρας

Published

on

Μαθητές με βαριές αναπηρίες και παθήσεις που τους καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτους απέναντι στον κορωνοϊό εξακολουθούν να συμμετέχουν στην δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία στα Ειδικά Σχολεία της Πάτρας.

Τα Ειδικά σχολεία σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δεν έχουν αναστείλει την λειτουργία τους ούτε στις «κόκκινες» περιοχές, με αποτέλεσμα γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές να εκτίθενται καθημερινά στον ιό, αφού από την μία το κτιριακό και από την άλλη οι ιδιαιτερότητες των παιδιών κάνουν αδύνατη την τήρηση των μέτρων προστασίας.
Χθες εκπρόσωποι του γονεϊκού κινήματος, της Α’ ΕΛΜΕ και των συλλόγων γονέων των ειδικών σχολείων παρεχώρησαν συνέντευξη Τύπου απευθύνοντας έκκληση να διακοπεί η λειτουργία των ειδικών σχολείων μέχρις ότου υπάρξουν σημάδια αναχαίτισης της διασποράς του ιού.
Mάλιστα ο κορωνοϊός έχει ήδη «εισβάλει» στις μονάδες ειδικής αγωγής καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και γονείς μαθητών, ενώ αρκετοί γονείς φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους στα ειδικά σχολεία.

Δ. ΚΟΥΒΕΛΙΩΤΗ: ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Πατρέων, η γραμματέας, Δώρα Κουβελιώτη επεσήμανε πως «ως Ένωση Γονέων από την αρχή της πανδημίας διεκδικούμε ασφαλή μέτρα και ανοικτά σχολεία. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά του ιού και τα σχολεία να κλείσουν και πάλι, με εξαίρεση τα ειδικά σχολεία. Στην Πάτρα λειτουργούν έντεκα ειδικά σχολεία, ενώ σε δύο από αυτά είναι αδύνατη η εφαρμογή οποιοδήποτε μέτρου προστασίας, καθώς στεγάζονται σε ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις. Συντασσόμαστε στο πλάι των γονέων και μαθητών και ζητάμε να κλείσουν τα Ειδικά Σχολεία μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα».

Κ. ΜΠΑΛΟΥ: ΣΤΟΙΒΑΓΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Η πρόεδρος των γονέων του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου Πατρών, Κατερίνα Μπάλου- Αναδιώτη ανέφερε πως «στο σχολείο μας φοιτούν 173 μαθητές, διδάσκουν 67 εκπαιδευτικοί, ενώ υπάρχει ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Προφανώς και οι γονείς δεν θέλουμε τα σχολεία να είναι κλειστά. Όμως στο δικό μας σχολείο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού. Οι κτιριακές μας εγκαταστάσεις, τόσο στην Ανθούπολη, όσο και στο Μπεγουλάκι είναι επιεικώς απαράδεκτες. Τα παιδιά κάνουν μάθημα σε «τυφλές» αίθουσες, κλουβιά, ενώ μεταφέρονται στο σχολείο με ταξί ανά τέσσερα και με 20θεσια πούλμαν που είναι γεμάτα. Η Πάτρα είναι στην κόκκινη ζώνη επιτήρησης και η περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολη και εξαιρετικά επικίνδυνη για τα παιδιά μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ζητάμε όταν κρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουν τα σχολεία μας εκ περιτροπής για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός».

Θ. ΛΥΡΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Θεόδωρος Λυρής τόνισε πως στα ειδικά σχολεία της Πάτρας φοιτούν περίπου 1.000 μαθητές, στην συντριπτική τους πλειονότητα παιδιά με βαριές αναπηρίες που κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. «Στα ειδικά σχολεία δεν τηρούνται τα μέτρα γιατί απλά είναι ανεφάρμοστα. Από την μία οι ιδιαιτερότητες των μαθητών και από την άλλη οι ελλιπής κτιριακές υποδομές δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα. Θέλουμε ανοικτά σχολεία με ασφάλεια, την οποία όμως δεν έχουμε».

ΑΛ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΑΣ ΞΕΣΠΙΤΩΝΟΥΝ…

Τέλος, από τον σύλλογο γονέων του ΕΕΕΕΚ Αχαΐας, ο κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος ανέφερε πως «το ΕΕΕΕΚ Αχαΐας φιλοξενεί μαθητές με βαριές αναπηρίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται εν μέσω κορωνοϊού. Η πολιτεία αποφάσισε να μην κλείσουν τα ειδικά σχολεία. Το περασμένο Σάββατο ενημερώθηκα από τον διευθυντή ότι εκπαιδευτικός βρέθηκε θετικός στον ιό και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, χωρίς όμως να κλείσει το σχολείο. Έγινε απολύμανση, ενώ υποβλήθηκαν σε τεστ εκπαιδευτικοί και ελάχιστος αριθμός μαθητών, καθώς δεν υπήρχε η συναίνεση των γονέων. Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, όμως το σχολείο έπρεπε να κλείσει για ένα χρονικό διάστημα ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διασποράς. Στο σχολείο μας φοιτούν 90 μαθητές σ’ ένα κτίριο ακατάλληλο, ενώ μάλιστα από την επόμενη σχολική χρονιά δεν θα έχουμε ούτε αυτό το κτίριο, αφού ο ιδιοκτήτης έχει ζητήσει την αποχώρησή μας».

Ροή ειδήσεων

Advertisement