Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

   Η «παπαρόπιτα» της Γεωργίας           

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

15 φέτες από μπαγιάτικο ψωμί φραντζόλα, πάχους 1εκ.

150γρ. μαργαρίνη λιωμένη

5 αβγά

1.200ml γάλα

150γρ. φέτα τριμμένη

120γρ. γραβιέρα, σε μικρούς κύβους

5-6 λεπτές φέτες προσούτο Ευρυτανίας, σε κύβους

½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρείτε την κόρα από τις φέτες του ψωμιού και τις αφήνετε στην άκρη. Χτυπάτε τα αβγά με το γάλα σε μεγάλο μπολ και προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι. Βουτάτε μία-μία τις φέτες ψωμιού στο μίγμα μέχρι να απορροφήσουν λίγο υγρό και τις στρώνετε σε λαδωμένο στενόμακρο ταψί, έτσι ώστε να καλύψετε τον πάτο του. Αν χρειαστεί, κόβετε το ψωμί έτσι ώστε να χωρέσει στις άκρες και με τα κομματάκια καλύπτετε τα κενά. Σκορπίζετε από πάνω τη φέτα και μετά τη γραβιέρα. Στρώνετε από πάνω το προσούτο ομοιόμορφα. Περιχύνετε την πίτα με το υπόλοιπο μίγμα αβγού με γάλα, αφού του προσθέσετε και τη λιωμένη μαργαρίνη, και πασπαλίζετε την επιφάνειά της με μοσχοκάρυδο. Τοποθετείτε την πίτα στο ψυγείο και την αφήνετε να μείνει για 6 ώρες τουλάχιστον ή αποβραδίς να «παπαριάσει». Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, να φουσκώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Αφήνετε πρώτα να κρυώσει λίγο και μετά την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε. Γίνεται και χωρίς το προσούτο ή μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λούντζα ή άλλο αλλαντικό που υπάρχει στο ψυγείο σας.

Περισσότερα

Μαγειρική

Χοιρινό στο φούρνο με κάστανα, πορτοκάλι και σάλτσα κρασιού   

Δημοσιεύθηκε

στις

      

Υλικά (για 4 άτομα)

1½ κιλό χοιρινό μπούτι ρολό, σε δίχτυ

500γρ. κάστανα, ψημένα και καθαρισμένα

2 μέτρια κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες

2-3 σκελίδες σκόρδο, σε χοντρές φέτες

1 πορτοκάλι πλυμένο, κομμένο σε 5-6 ροδέλες (με τη φλούδα)

2/3 φλιτζανιού κόκκινο κρασί

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + 1/3 για τη γάστρα

2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος

2 κλωνάρια δεντρολίβανο ξεχωρισμένα σε τούφες

1 κουτ. σούπας κόκκους κόλιανδρου

κορνφλάουρ για τη σάλτσα

λίγες τούφες δεντρολίβανο για το γαρνίρισμα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πασπαλίζετε το μπούτι με αλάτι και πιπέρι. Χαράζετε ανά 4εκ. το μπούτι με τη μύτη του μαχαιριού και τοποθετείτε τις φέτες του σκόρδου στις σχισμές. Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ σκεύος και, όταν κάψει, σοτάρετε το ρολό. Βγάζετε από το τηγάνι και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Παίρνετε τις τούφες του δεντρολίβανου και τις περνάτε παντού στο ρολό κάτω από το δίχτυ. Στρώνετε σε μέτρια γάστρα τα κομμάτια του πορτοκαλιού και τα κρεμμύδια και τοποθετείτε από επάνω το ρολό. Σκορπάτε γύρω-γύρω τα κάστανα και το κόλιανδρο. Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό στη γάστρα, ρίχνετε από πάνω από το χοιρινό ρολό το κρασί και μετά το άλλο 1/3 φλιτζανιού λάδι. Σκεπάζετε τη γάστρα. Ψήνετε στον φούρνο για 90 λεπτά, γυρίζοντας από την άλλη μεριά στη μέση του ψησίματος. Ξεσκεπάζετε, αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνετε για 30 λεπτά επιπλέον να πάρει χρώμα. Βγάζετε από το ταψί και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Αφαιρείτε το πορτοκάλι από το ταψί και κρατάτε το υπόλοιπο περιεχόμενο ζεστό. Αφαιρείτε το ζωμό από τη γάστρα, το σουρώνετε και το μετράτε. Πρέπει να είναι 2 φλιτζάνια περίπου. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώνετε τη μισή ποσότητα με κόκκινο κρασί (η υπόλοιπη ποσότητα θα μπει με το κορνφλάουρ). Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά. Διαλύετε δύο κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ σε μισό φλιτζάνι κρύο νερό και το προσθέτετε ανακατεύοντας να πήξει. Αφαιρείτε το δίχτυ από το ρολό και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα να ακουμπάνε (σε σχήμα ντόμινο). Τοποθετείτε τα κρεμμύδια και τα κάστανα γύρω από το κρέας και τα περιχύνετε με λίγη σάλτσα. Σερβίρετε την υπόλοιπη σάλτσα σε σαλτσιέρα. Γαρνίρετε την πιατέλα με λίγες τούφες φρέσκο δεντρολίβανο. Συνοδεύετε με ρύζι ή πλιγούρι πιλάφι και πράσινη ανάμικτη σαλάτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Σεμιφρέντο σοκολάτας με σύκα και φουντούκια     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 6 άτομα)

Για το σεμιφρέντο

2/3 φλιτζανιού καφέ εσπρέσο (ρόφημα)

½ φλιτζάνι λικέρ

¾ φλιτζανιού ζάχαρη

4 αποξηραμένα σύκα

5 αβγά

1½ φλιτζάνι γάλα

1 λοβό βανίλιας (μόνο τους σπόρους)

220γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή

120γρ. φουντούκια καβουρδισμένα, χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

Βάζετε σε κατσαρόλα το εσπρέσο, το λικέρ, το μισό φλιτζάνι ζάχαρη και αφήνετε σε μέτρια θερμοκρασία να βράσουν για 3 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τα σύκα κομμένα στη μέση και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Βάζετε τα σύκα στο ψυγείο μαζί με το σιρόπι να κρυώσουν. Χτυπάτε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, να αφρατέψουν, ενώ συγχρόνως ζεσταίνετε το γάλα με τη βανίλια σε κατσαρόλα. Ρίχνετε κουταλιές από το ζεστό γάλα μέσα στα αβγά, για να πάρουν θερμοκρασία και στη συνέχεια ρίχνετε όλο το μίγμα των αβγών στην κατσαρόλα με το γάλα και τα αφήνετε να βράσουν για 4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, να δέσει η κρέμα. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αδειάζετε το μίγμα αμέσως σε μπολ και το ακουμπάτε σε μεγαλύτερο μπολ με πάγο (κρύο μπεν μαρί). Μόλις πέσει η θερμοκρασία από την κρέμα ρίχνετε τη σοκολάτα, ανακατεύετε καλά να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα και στη συνέχεια προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, τα φουντούκια, τα σύκα ψιλοκομμένα χωρίς το σιρόπι και ανακατεύετε με πολύ απαλές κινήσεις, να ομογενοποιηθούν. Αδειάζετε το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ, καλυμμένη εσωτερικά με μεμβράνη, και φυλάτε στο ψυγείο για 6 ώρες, να παγώσει το σεμιφρέντο. Σερβίρετε το σεμιφρέντο σε φέτες περιχυμένο με σιρόπι από τα σύκα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Φιλετάκια κοτόπουλου με ρετσίνα, δεντρολίβανο και φέτα       

Δημοσιεύθηκε

στις

               

Υλικά (για 4 άτομα)

800 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλο

1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες (και το τρυφερό πράσινο μέρος)

1 ποτήρι κρασιού ρετσίνα

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε τον πάτο του τηγανιού και ακουμπάτε πάνω τα φιλέτα. Προσθέτετε λίγο από το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κοτόπουλο. Το γυρίζετε και από την άλλη πλευρά, αλατοπιπερώνετε και 2 λεπτά αργότερα ρίχνετε στο τηγάνι τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμη και σβήνετε τα φιλετάκια με τη ρετσίνα. Προσθέτετε το δεντρολίβανο και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί και να μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος πασπαλίζετε με τη φέτα, κουνάτε ελαφρά το τηγάνι και τραβάτε από τη φωτιά. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement
Coffe Island

Αυτή την εβδομάδα