Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
Connect with us

Ελλάδα

Πρύτανης ΕΚΠΑ: Σε δυο με τρεις εβδομάδες θα δούμε αποκλιμάκωση και στα νοσοκομεία

Δημοσιεύθηκε

στις

«Είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξει κάποια επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Ελπίζουμε και αναμένουμε σε τοπικό επίπεδο» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης, ο δείκτης θετικότητας θα βαίνει μειούμενος, το Rt πλησιάζει προς το 0.8 και ενδεχομένως να μειωθεί ακόμα περαιτερω. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο αλλά με τάσεις βελτίωσης.

«Ενδεχομένως σε κάποια περιοχή να διαπιστωθεί ένας αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και από εκεί και πέρα να παρθούν μέτρα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τους διασωληνωμένους, ο κ. Δημόπουλος είπε ότι θέλουμε τρεις εβδομάδες για να δούμε κάποια μείωση. Σύμφωνα με τον ίδιο σε δυο βδομάδες θα δούμε τη διαφορά στους διασωληνωμένους.

Εξήγησε ότι κάθε πικ σε κρούσματα μεταφράζεταιμετά από 4 βδομάδες σε ένα άλλο πικ διασωληνωμένων σε ΜΕΘ. «Επομένως η αποκλιμάκωση περιμένουμε να έχει το ίδιο μοτίβο».Για τις μάσκες σημείωσε ότι όταν φτάσουμε σε επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης 50% στους εξωτερικούς χώρους τουλάχιστον θα μπορεί κανείς να αποδεσμευτεί από τη μάσκα.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ειδικά αντιικα φάρμακα», τόνισε ο κ. Δημόπουλος επισημαίνοντας ότι εκεί έχουμε έλλειψη κάνοντας παράλληλα λόγο για μια πολύπλοκη διαδικασία.

Ελλάδα

Υπουργείο Εργασίας: Σε λειτουργία η γραμμή 1555 – Ποιους εξυπηρετεί

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τέθηκε σήμερα σε λειτουργία.

Το νέο τηλεφωνικό κέντρο λειτουργεί υπό τον ενιαίο τηλεφωνικό αριθμό 1555, διευκολύνοντας την επικοινωνία και εξυπηρέτηση των πολιτών για θέματα ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το 1555 είναι μια γραμμή για να βγάζεις άκρη με τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Είναι κάτι που το χρωστούσαμε εδώ και δεκαετίες στους πολίτες που ταλαιπωρούνται διαχρονικά και αισθάνονται αβοήθητοι στη μέση του πελάγους. Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα με ένα ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο, επαγγελματικό, το οποίο θα δίνει γρήγορες απαντήσεις και θα εξυπηρετεί πραγματικά τους πολίτες. Σε πρώτη φάση ξεκινάμε με μια δοκιμαστική λειτουργία. Αλλά στα τέλη Σεπτεμβρίου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί πλήρως, εξυπηρετώντας ουσιαστικά και γρήγορα τους Έλληνες πολίτες».

Το νέο τηλεφωνικό κέντρο πρόκειται να ενοποιήσει τα 7 διάσπαρτα τηλεφωνικά κέντρα που λειτουργούν σήμερα στο υπουργείο καθώς και στους εποπτευόμενους φορείς, με στόχο να προσφέρει άμεση και έγκυρη εξυπηρέτηση καθημερινά σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, με μικρό χρόνο αναμονής και χωρίς χρέωση για τους πολίτες.

Η πρώτη δοκιμαστική φάση λειτουργίας του νέου ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου ξεκινά σήμερα και αφορά στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ. Τον Σεπτέμβριο, και με την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου εντός του Αυγούστου, θα ενταχθεί στο τηλεφωνικό κέντρο και το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ, ΣΕΠΕ κ.λπ.).

Επιπρόσθετα, δρομολογούνται νέες ψηφιακές εφαρμογές για κινητά, αναμόρφωση ιστοσελίδων, chatbox, κ.ά., με στόχο την συνολική αναβάθμιση των καναλιών επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των πολιτών, κάνοντας πράξη τη μετάβαση του υπουργείου και των υπηρεσιών του στη νέα ψηφιοποιημένη εποχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Περισσότερα

Ελλάδα

Όλο το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» με επιδοτήσεις 40% έως 75%

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, το οποίο επικεντρώνεται αποκλειστικά στις ενισχύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιοκατοικούμενων κατοικιών, ενώ περιλαμβάνει και ξεχωριστή δράση επιδότησης για φτωχά νοικοκυριά.

Το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» αναμένεται να υποδεχτεί αιτήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας γύρω στον Οκτώβριο, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος.

GOODYS

Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 632 εκ. ευρώ έναντι 908 εκ. ευρώ του περσινού προγράμματος αλλά παραμένει σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ετών. Στόχος, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά 50.000 κατοικίες ή πάνω από 5,1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα.

Το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», όπως κριτήριο για την επιλογή αιτήσεων δεν θα είναι η ταχύτητα υποβολής αλλά ο συνδυασμός τριών κριτηρίων: Η ενεργειακή αποδοτικότητα, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και κοινωνικά κριτήρια. Έτσι με τον τρόπο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα πιο άνετης προετοιμασίας του φακέλου. Μάλιστα όπως είπε ο υπουργός η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για ένα μήνα.

Τα κριτήρια
Πιο αναλυτικά στα κριτήρια προτεραιότητα στην αξιολόγηση θα έχουν σε:

1. Κοινωνικές ομάδες:

ΑΜΕΑ, Μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες και μακροχρόνια άνεργοι

2. Νοικοκυριά με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες

Χαμηλή ενεργειακή κλάση, υψηλός αριθμός βαθμοημερών θέρμανσης και παλαιότερες κατασκευές

3. Νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα

Επιλέξιμος προϋπολογισμός
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός των προτάσεων καθορίζεται στο 0,9 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα ή τα 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή τα 28.000 ευρώ ανά σύνολο δαπανών. Όποιο από τα τρία αυτά κριτήρια βγάζει το χαμηλότερο ποσό θεωρείται και ως επιλέξιμος προϋπολογισμός προς επιδότηση

Ωφελούμενοι
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο σπίτι και είναι η κύρια κατοικία τους.

Όσοι έχουν έμπρακτο δικαίωμα στο σπίτι και το ενοικιάζουν θα πρέπει αυτό να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Δικαίωμα υπάρχει για μία αίτηση ή περισσότερες από μία αν είναι πολυκατοικία.

Καταργούνται επίσης οι ενισχύσεις για κοινόχρηστες παρεμβάσεις σε πολυκατοικίες.

Ποιες κατοικίες επιδοτούνται
Επιλέξιμες είναι οι κατοικίες, μονοκατοικίες και διαμερίσματα αρκεί:

1. Να είναι νόμιμα κτίρια

2. Να είναι κύρια κατοικία και να ιδιοκατοικείται

3. Να έχουν καταταχθεί σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ’

4. Να έχει εκδοθεί ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου

Ύψος επιδοτήσεων
Το ύψος των επιδοτήσεων καθορίζεται με βάση το εισόδημα των νοικοκυριών:

· Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 75%.

· Για ατομικό εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 έως 20.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 70%.

· Για ατομικό εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000 έως 30.000 ευρώ η επιδότηση είναι 55%

· Για ατομικό εισόδημα 20.000 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000 έως 40.000 ευρώ η επιδότηση είναι 45%

· Για ατομικό εισόδημα 30.000 έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ η επιδότηση είναι 40%.

Εφόσον η κατοικία έχει παραχωρηθεί δωρεάν ή ενοικιάζεται οι επιδοτήσεις είναι 40% ενιαία για όλες τις προαναφερόμενες εισοδηματικές κατηγορίες.

Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών.

Οι πόροι επίσης θα είναι κατανεμηθούν ανά περιφερειακή ενότητα, ενώ από τις αιτήσεις θα υπάρχουν και επιλαχόντες.

Η βαθμολογία
Κάθε αίτηση θα συγκεντρώνει βαθμολογία και βαρύτητα θα έχουν τα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης:

1. Κόστος εξοικονόμησης ενέργειας 50% βαρύτητα

2. Υφιστάμενη ενεργειακή κλάση 5%

3. Βαθμοημέρες θέρμανσης 7%

4. Παλαιότητα κατασκευής 3%

5. Ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα 5%

6. Εξαρτημένα τέκνα 5%

7. Μονογονεϊκή οικογένεια 5%

8. Μακροχρόνια άνεργος 5%

9. ΑΜΕΑ 5%

Φτωχά νοικοκυριά
Το νέο Εξοικονομώ θα έχει ξεχωριστό προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ για τα φτωχά νοικοκυριά.

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται, όπως προαναφέρθηκε, στο 75% και για το υπόλοιπο της συμμετοχής θα μπορούν να το καλύπτουν ακόμη και μέσω δανεισμού.

Για το σκοπό αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, σε συνεννόηση με τις τράπεζες θα δημιουργηθεί μηχανισμός εγγύησης με το ελληνικό δημόσιο να εγγυάται τη δανειοδότηση των νοικοκυριών.

Περισσότερα

Ελλάδα

Η κάμψη των εμβολιαστικών ρυθμών

Δημοσιεύθηκε

στις

 

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Η φωτογραφία από την πλατφόρμα gov.gr που δείχνει την πορεία των εμβολιασμών, μάλλον… λέει πολλά. Όπως βλέπετε, οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Αχαΐα (μέχρι τις 26 Ιουλίου) είχαν φτάσει τους  132.008 (ποσοστό περίπου 45% του πληθυσμού). Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι ενώ οι δεύτεροι εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί για τις 27 Ιουλίου ήσαν 1.534, οι πρώτοι εμβολιασμοί που είχαν προγραμματιστεί για την ίδια μέρα ήσαν μόνο 488.  Οι πολύ λιγότεροι πρώτοι εμβολιασμοί σε σχέση με τους δεύτερους δείχνει την κάμψη των εμβολιαστικών ρυθμών και επί της ουσίας, την καθυστέρηση στο χτίσιμο του «τείχους ανοσίας».

 

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα