Connect with us

Ελλάδα

Σήμα, οριακά, θετικό-Αποκλιμάκωση ανατιμήσεων σε γαλακτοκομικά, παραμένει αυξημένος ο μέσος όρος τιμών στα τρόφιμα

Published

on

Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,9 % τον Φεβρουάριο από 3,1% τον Ιανουάριο καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, με τις τιμές των τροφίμων να ανακόπτουν ρυθμούς, υποχωρώντας όμως οριακά σε επίπεδο μηνός. Θετική έκπληξη αποτελεί η μείωση κατά 0,7%-0,5% στις τιμές σε επίπεδο μηνός στα γαλακτοκομικά και αυγά, λαχανικά ψωμί και δημητριακά, κατά 1,2  στο χοιρινό κρέας και τα πουλερικά, 2,4% στα αλλαντικά, 2,5% στο γιαούρτι.

Συνολικά πάντως ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κατά τον μήνα Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024, παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, από τον περασμένο μήνα Ιανουάριο επανέρχονται οι αυξήσεις στα ψάρια (9,7%) τα κρέατα (4,8%) τη ζάχαρη, τις σοκολάτες και τα γλυκά (5,8%) τα λοιπά τρόφιμα με (6,5%). Αύξηση 5,4% έχουμε στις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων και τις οδοντιατρικές υπηρεσίες, στα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου κατά 6,3%, στο πακέτο των διακοπών κατά 8,7% και στα εστιατόρια/ζαχαροπλαστεία/καφενεία/κυλικεία κατά 6,7%, ενώ μεγάλη αύξηση κατά 14% είχαν και τα ασφάλιστρα υγείας.

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τώρα (63,7%) συνεχίζει να καταγράφεται στο ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου αυξάνεται περισσότερο συγκριτικά με τις δύο άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ελαιοπαραγωγές χώρες, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μεγάλες ετήσιες (Φεβρουάριος 2024-Φεβρουάριος 2023) αυξήσεις στα μεταλλικά νερά τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων (13,8%) τα φρούτα (12,6%), αλλά και τα λαχανικά που είχαν αύξηση τιμών (6,5%).

Νέα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι από την 1-3-2024 έκαναν πρεμιέρα τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας αποτελούν «κρας τεστ» για το οικονομικό επιτελείο που ψάχνει… απελπισμένα να αλλάξει προς το θετικότερο την ατζέντα γνωρίζοντας άριστα τη δυσαρέσκεια που υπάρχει σε μεγάλη μερίδα των πολιτών για το «τσουνάμι ακρίβειας».

Το πιο σημαντικό μέτρο είναι η μείωση των προσφορών στα σούπερ μάρκετ που είναι αισθητή ήδη από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου. Αρκετοί καταναλωτές  δείχνουν διστακτικοί απέναντι στα νέα μέτρα, καθώς, όπως λένε, οι τελικές τιμές σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι ακόμη μειωμένες.

Προγράμματα κατάρτισης εμπόρων και υπαλλήλων 

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης της ΕΣΕΕ (παράρτημα Πάτρας), πρόκειται να υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα ΕΦΕΤ για τις Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων (Επιπέδου 1). Τα προγράμματα αφορούν κατάρτιση χειριστών τροφίμων και έχουν ως στόχο την κατάρτιση του υπάρχοντος και νεοπροσλαμβανομένου προσωπικού σε γενικά θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων. Κάθε επιμορφωτικό πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 10 ώρες (2 ημέρες Χ 5 ώρες). Στους εκπαιδευόμενους θα απονεμηθούν Βεβαιώσεις Επιμόρφωσης οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά από την επιχείρηση, σε έλεγχο του ΕΦΕΤ. Σε ημερομηνία που θα ορίσει ο ΕΦΕΤ, οι καταρτιζόμενοι θα εξεταστούν για την οριστική πιστοποίησή τους.

Το Κέντρο πρόκειται να υλοποιήσει επίσης προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων σε καθήκοντα Τεχνικών Ασφάλειας για επιχειρήσεις Γ΄ και Β΄ κατηγορίας, διάρκειας 5 ωρών και 35 ωρών αντιστοίχως.  Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση επιμόρφωσης. Το πιστοποιητικό αυτό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποτελεί προϋπόθεση για κάθε επιχείρηση που απασχολεί προσωπικό και απαλλάσσει τον εργοδότη από την υποχρέωση να αναθέτει σε εξωτερικό συνεργάτη καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας στην επιχείρησή του.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement