Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Έσπασαν τα ισόβια από το Πενταμελές Εφετείο Πατρών για την καλλιέργεια 342 δενδρυλλίων κάνναβης στην Αιγιάλεια

 Δήλωσαν μετανοιωμένοι για την πράξη τους και ζήτησαν μια δεύτερη ευκαιρία

Published

on

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου, από την σημερινή έντυπη έκδοση της Γνώμης

 

Έσπασαν τα ισόβια για τους τρεις κατηγορούμενους της καλλιέργειας φυτείας 342 δενδρυλλίων κάνναβης στην Αιγιάλεια καθώς χθες το Πεντεμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών έκρινε τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής διαγωγής στη φυλακή

Σε κάθε ένα από τους τρεις κατηγορούμενους το Δικαστήριο επέβαλλε κάθειρξη 8 ετών και χρηματική ποινή ύψους 20.000 ευρώ για το αδίκημα διακίνησης ναρκωτικών από κοινού, χωρίς την επιβαρυντική περίσταση του κατ’ επαγγέλματος, ενώ στον πρώτο και στον τρίτο κατηγορούμενο επιπλέον τους επέβαλε 6 μήνες φυλάκιση για την παράνομη οπλοκατοχή και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Πρωτόδικα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών τους είχε επιβάλλει την ανώτερη των ποινών, ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή 60.000 ευρώ κρίνοντάς τους ενόχους για το αδίκημα στην επιβαρυντική περίσταση, δηλαδή της ιδιαίτερα διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών από κοινού και κατ’ επάγγελμα με προσδοκώμενο όφελος άνω των 75.000 ευρώ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2017 από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Πάτρας στη θέση Επταπίτα του οικισμού Γρηγόρη Αιγιαλείας, όπου συνελήφθησαν στην φυτεία, σε δασώδη πλαγιά κοντά στον ποταμό Μεγανίτη, οι τρεις κατηγορούμενοι, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας και ένας Έλληνας.

«ΜΑΣ ΩΘΗΣΕ Η ΑΝΑΓΚΗ…»

Οι τρεις κατηγορούμενοι απολογούμενοι στο Δικαστήριο ανέφεραν πως έψαχναν για δουλειά, καθώς είχαν οικονομικά προβλήματα. Ο ένας μάλιστα όπως είπε είχε άρρωστο πατέρα και για να μπορέσει να προσφέρει τη δυνατότητα στο παιδί του να σπουδάσει αναγκάστηκε να έρθει στην Ελλάδα, καθώς του είπαν πως θα έβρισκε μεροκάματο 50 ευρώ. Οι άλλοι δύο, υποστήριξαν, πως από το καφενείο που σύχναζαν έμαθαν από ομοεθνή του ότι έψαχναν για εργάτες και να ποτίζουν καλλιέργειες. Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκαν, χθες στο Δικαστήριο, τους είπε ένας αλλοδαπός να ποτίζουν αμπέλια, συμφώνησαν και μετά στη διαδρομή τους είπαν ότι επρόκειτο για καλλιέργεια με δενδρύλλια κάνναβης και τους έδωσαν όπλα. «Η ανάγκη για χρήματα μας ώθησε…» ισχυρίστηκαν και οι τρεις και ζήτησαν από το Δικαστήριο μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους, να μπορέσουν να βγουν από τη φυλακή που ήδη βρίσκονται εδώ και πέντε χρόνια και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Δήλωσαν μετανοιωμένοι για την πράξη τους και υποστήριξαν πως οι ίδιοι δεν αποκόμισαν κανένα περιουσιακό όφελος από την καλλιέργεια της κάνναβης.

Να σημειωθεί ότι ο Εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την ενοχή τους για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών αξίας 75.000 ευρώ.

Οι συνήγοροί τους Γιάννης Αποστολόπουλος, Παναγιώτης Κοραντζόπουλος και Νίκος Γεωργίου στις αγορεύσεις τους εστίασαν στο ό,τι δεν στοιχειοθετείται η επιβαρυντική περίσταση της κατηγορίας, η διακεκριμένη διακίνηση αλλά και το προσδοκώμενο όφελος από την καλλιέργεια, την οποία από την πρώτη στιγμή ομολόγησαν ότι διέπραξαν εφόσον βρέθηκαν σε ευάλωτη οικονομική θέση.

ΣΕ ΤΡΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η φυτεία είχε δυο διαφορετικές εισόδους και συνολική έκταση περίπου 2,5 στρεμμάτων ενώ εκτεινόταν σε τρία διαφορετικά επίπεδα, τα οποία ενώνονταν μεταξύ τους με μονοπάτια και το καθένα είχε δική του αυτοσχέδια δεξαμενή για το πότισμα των φυτών, ενώ ακριβώς απέναντι είχε διαμορφωθεί ειδικός χώρος τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως παρατηρητήριο.

Από τους αστυνομικούς εκριζώθηκαν συνολικά 342 δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, ύψους έως 2,5 μέτρων, ενώ στο χώρο της φυτείας βρέθηκε και κατασχέθηκε μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

 

Γ. Αποστολόπουλος: «Αποδόθηκε στην σωστή διάσταση»

O Πατρινός δικηγόρος, συνήγορος υπεράσπισης του Ελληνα Γιάννης Αποστολόπουλος δήλωσε στην «Γ»: «Ηταν μια σοβαρή υπόθεση 342 δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης, η οποία αποδόθηκε στη σωστή της διάσταση από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών και σε επίπεδο ποινικής μεταχείρισης».

 

 

 

Π. Κοραντζόπουλος: «Αποκαταστάθηκε η λογική»

Ο Πατρινός δικηγόρος Παναγιώτης Κοραντζόπουλος στο άκουσμα της απόφασης δήλωσε στην «Γ»: «Με την συγκεκριμένη απόφαση αποκαταστάθηκε η λογική και αισθητική τάξη όσον αφορά την κυρωτική αποτίμηση της παραβατικής εκτροπής των κατηγορουμένων. Το κύρος των δικαιοδοτικών παραγόντων προσδίδει δυναμική νομολογιακής «παρακαταθήκης» στην αξιολόγηση της υποθέσεως ιδίως ως προς την αποφυγή της «τιμωρητικής όξυνσης».

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement