Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Μπιφτέκια λαχανικών     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα μπιφτέκια

1 φλιτζάνι ρεβίθια αποφλοιωμένα

1 αβγό, το ασπράδι

1 καρότο τριμμένο

1 κολοκυθάκι τριμμένο

1 ματσάκι ρόκα, ψιλοκομμένη

1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο

1 κουτ. γλυκού κάρι

σουσάμι, αλάτι

Για τα συνοδευτικά

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

1 κουτ. σούπας τζίντζερ τριμμένο

1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά

1 μελιτζάνα

ελαιόλαδο

αλάτι

Εκτέλεση

Μουσκεύετε αποβραδίς τα ρεβίθια. Την επομένη τα βράζετε και τα αλατίζετε λίγο πριν μαγειρευτούν. Τα σουρώνετε και τα περνάτε από το μύλο λαχανικών να γίνουν λείος πουρές. Τον ανακατεύετε με το τριμμένο καρότο και το κολοκυθάκι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σε δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το κάρι να γίνει διαφανές, προσθέτετε τη ρόκα και, ανακατεύοντας κάθε τόσο, την αφήνετε να μαλακώσει. Αλατίζετε ελαφρά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει. Το προσθέτετε στο μίγμα των ρεβιθιών μαζί με το ασπράδι ελαφρά χτυπημένο. Ζυμώνετε όλα μαζί τα υλικά και πλάθετε με το μίγμα 4-5 μπιφτέκια. Τα πασπαλίζετε με σουσάμι και από τις δύο πλευρές και τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα ψήσετε. Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις αλατίζετε. Τις αφήνετε σε σουρωτήρι για μισή ώρα. Τις στύβετε ελαφρά με το χέρι και τις τηγανίζετε σε ελαιόλαδο. Τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Εναλλακτικά τις ψήνετε στο φούρνο. Ανακατεύετε το γιαούρτι με το τζίντζερ, το δυόσμο και την πάπρικα. Ψήνετε για 10 λεπτά τα μπιφτέκια σε λαδόκολλα στο φούρνο. Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε σε αντικολλητικό τηγάνι. Βάζετε σε πιατέλα τις τηγανισμένες ή ψημένες μελιτζάνες, τις σκεπάζετε με τα μπιφτέκια και πάνω από κάθε μπιφτέκι βάζετε από 1-2 κουταλιές της σούπας σάλτσα γιαουρτιού.

Περισσότερα

Μαγειρική

Ψαρονέφρι με άσπρα σταφύλια, μούστο και κρασί

Δημοσιεύθηκε

στις

 

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

 

Υλικά (για 4 άτομα)

750γρ. ψαρονέφρι

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

1 ποτήρι κρασιού μούστο λευκό

1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα

1 φλιτζάνι σταφύλια άσπρα χωρίς κουκούτσι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Μέσα σε τηγάνι σοτάρετε με το ελαιόλαδο το σκόρδο, προσθέτετε το ψαρονέφρι, αλατοπιπερώνετε και το ροδίζετε απ’ όλες τις πλευρές. Μόλις ροδίσει, σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να μαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Τότε προσθέτετε το μούστο, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτεί για 7 λεπτά. Προσθέτετε τα σταφύλια και την αρμπαρόριζα 3 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα κόβοντας το ψαρονέφρι σε φέτες και προσθέτοντας μερικά σταφύλια και σάλτσα από το τηγάνι. Συνοδεύετε με πατάτες τηγανητές ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.

Περισσότερα

Μαγειρική

Μπουτάκια κοτόπουλου σε μπίρα και σάλτσα τομάτας με πιπεριά     

Δημοσιεύθηκε

στις

  

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τα μπουτάκια

8-10 μπουτάκια κοτόπουλο

¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας πάπρικα

½ κουτ. γλυκού κύμινο

3-4 σκελίδες σκόρδο

χυμό από ½ λεμόνι

1 φλιτζάνι μπίρα

¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα

3 μεγάλες τομάτες (χωρίς σπόρια), ψιλοκομμένες

2 πιπεριές Φλωρίνης

2 αγγουράκια τουρσί, σε μικρούς κύβους

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη

½ ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένα

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε καλά τα μπουτάκια και τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο με τα κρεμμυδάκια, την πάπρικα, το κύμινο, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τη μπίρα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Βουτάτε μέσα τα μπουτάκια και σκεπάζετε με μεμβράνη. Βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, να μαριναριστούν. Ψήνετε τα μπουτάκια στη σχάρα, σε μέτρια φωτιά, για 30 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Κατά διαστήματα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, τα αλείφετε με λίγη από τη μαρινάδα να μη στεγνώσουν. Πλένετε καλά τις πιπεριές και τις ψήνετε σε δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσουν εσωτερικά. Τις βάζετε σε σακούλα τροφίμων, κλείνετε καλά και τις αφήνετε εκεί να κρυώσουν και να ξεκολλήσει η φλούδα τους από τους υδρατμούς. Ξεφλουδίζετε τις πιπεριές, αφαιρείτε τα σπόρια και τις ψιλοκόβετε σε μπολ. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τα μπουτάκια ζεστά, συνοδεύοντας με τη σάλτσα. Μπορείτε να ψήσετε τα μπουτάκια και στον φούρνο, στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα για 12 λεπτά από κάθε πλευρά.

Περισσότερα

Μαγειρική

Αγιορείτικη συνταγή για να φτιάξετε την απόλυτη ψαρόσουπα

Δημοσιεύθηκε

στις

Πεντανόστιμη ψαρόσουπα, ένα εξαιρετικό πιάτο για τον κρύο καιρό, φτιαγμένο με μεράκι, βασισμένο σε μία παραδοσιακή συνταγή, όπως ακριβώς την φτιάχνουν οι Πατέρες στο Περιβόλι της Παναγιάς (Άγιο Όρος).

Η αγιορείτικη ψαρόσουπα, είναι ένα ξεχωριστό πιάτο υψηλής θρεπτικής αξίας και παράλληλα χαμηλής θερμιδικής απόδοσης. Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε την αγιορείτικη ψαρόσουπα είναι απλά.

GOODYS

1 κιλό ψάρια διάφορα για βραστά
2 κρεμμύδια
1 ματσάκι σέλινο
4 καρότα
2 πράσινες πιπεριές
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4 πατάτες μέτριες
¼ φλιτζάνι λάδι
Αλάτι, πιπέρι
½ φλιτζάνι ρύζι

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια. Καθαρίζουμε τα λαχανικά. Βράζουμε σε 1.5 λίτρο νερό τα ψάρια μαζί με τα λαχανικά ολόκληρα, εκτός  από τον άνηθο. Όταν βράσουν όλα καλά βγάζουμε τα λαχανικά και τα περνάμε από το μπλέντερ ή από τον μύλο των λαχανικών, εκτός μόνο από τις πιπεριές που τις αφαιρούμε. Σουρώνουμε τα ψάρια, τα αφαιρούμε και βάζουμε το  ζουμί σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα επίσης το λάδι, τον άνηθο, αλάτι και τα πολτοποιημένα λαχανικά. Όταν πάρουν βράση όλα μαζί, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε λεμόνι και πιπέρι.

Tip: Εάν σας αρέσουν τα καυτερά πιάτα μπορείτε να προσθέσετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ή ακόμα και κόκκινο πιπέρι καγιέν. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή: monastiriaka.gr

Περισσότερα
GOODYS
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα