Connect with us

Σινεμά

ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ 2: Γιατί “κόπηκε” η σκηνή με το τρίο-Όλο το παρασκήνιο μέχρι να γυριστεί το σίκουελ

Published

on

Η ταινία “Βασικό Ένστικτο” (1992) καθιέρωσε τη Σάρον Στόουν όχι μόνο ως όνομα πρώτης γραμμής στον κινηματογράφο, αλλά και ως σύμβολο του σεξ. Η ηθοποιός αναφερόμενη στα γυρίσματα των αισθησιακών σκηνών είχε δηλώσει: «Όλοι σε αυτό το δωμάτιο (σ.σ. των γυρισμάτων) γνώριζαν περισσότερα και από τον γυναικολόγο μου!».
Η εμπορική απήχηση ήταν τεράστια σε διεθνές επίπεδο, η ταινία κέρδισε πολλές υποψηφιότητες (η μουσική του Τζέρι Γκόλντσμιθ προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ και η Στόουν για το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στις Χρυσές Σφαίρες) και διακρίσεις (π.χ. η Σάρον στα βραβεία του MTV κέρδισε αυτά της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας και της πιο επιθυμητής γυναίκας), ενώ το τέλος του έργου παρέμενε ανοιχτό και διφορούμενο, οπότε ένα σίκουελ θα ήταν η φυσική συνέχεια.

Το gnomip.gr σε ένα εκτενές αφιέρωμα σάς παραθέτει όλες τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από το παρασκήνιο της δεύτερης ταινίας.

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΓΚΛΑΣ ΓΙΑ ΣΙΚΟΥΕΛ

Τέλη της δεκαετίας του 1990 οι παραγωγοί πήραν την απόφαση να γυρίσουν τη συνέχεια πραγματοποιώντας την επιθυμία του κοινού που ήδη αδημονούσε. Ο Μάικλ Ντάγκλας αρνήθηκε να λάβει μέρος, γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, «η πρωτότυπη ταινία έγινε με τέλειο τρόπο την πρώτη φορά» και ο ηθοποιός «ήταν αρκετά μεγάλος σε ηλικία (σ.σ. κόντευε σχεδόν τα 60), για να επαναλάβει τον ρόλο του ντετέκτιβ Κάραν». Το γεγονός αυτό δεν προβλημάτισε σχεδόν καθόλου την παραγωγή, καθώς η νέα ταινία μπορούσε κάλλιστα να γυριστεί και χωρίς αυτόν.

ΟΙ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΣΤΟΟΥΝ

Η Σάρον Στόουν είχε κάποιους ενδοιασμούς για το σίκουελ και αρνήθηκε αρχικά να συμμετάσχει. Τότε οι παραγωγοί σκέφτηκαν για τον ρόλο της συγγραφέως την Ντέμι Μουρ και την Άσλεϊ Τζαντ. Επειδή όμως τόσο για τους παραγωγούς όσο και για το κοινό ήταν αδιανόητη η απουσία της Στόουν στο «Βασικό Ένστικτο 2», της έγινε εκ νέου πρόταση με συμφωνία “pay or play”, δηλαδή η ηθοποιός να πληρωθεί είτε γίνει η ταινία είτε δεν γίνει. Η συγγραφή του σεναρίου ανατέθηκε στους Λέορα Μπάρις και Χένρι Μπιν.

Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η νέα ταινία θα έβγαινε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τελικά όμως έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2006! Το εμπόδιο αυτή τη φορά ήταν η εύρεση του άντρα πρωταγωνιστή που θα έπαιζε τον ρόλο του ψυχιάτρου δρ. Μάικλ Γκλας, που, σύμφωνα με το σενάριο, αναλαμβάνει την ψυχιατρική αξιολόγηση της Κάθριν Τραμέλ μετά τον “περίεργο” θάνατο ενός διάσημου ποδοσφαιριστή. Αντ’ αυτού όμως ο ψυχίατρος υποκύπτει στη σαγήνη και τα θέλγητρά της, με αποτέλεσμα τα όρια ανάμεσα στο καθήκον και την προσωπική του ζωή να εξαλείφονται σταδιακά. Η συγγραφέας παράλληλα ετοιμάζει το νέο της βιβλίο μυστηρίου με κεντρικό πρόσωπο έναν ψυχαναλυτή, ενώ συγχρόνως πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του δρ. Γκλας βρίσκονται δολοφονημένα.

ΠΩΣ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΣΤΟΝ ΜΟΡΙΣΕΪ

Πολλά ονόματα προτάθηκαν ή έφτασαν κοντά σε συμφωνία για τον ρόλο του Γκλας, ανάμεσά τους οι Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Πιρς Μπρόσναν, Μπέντζαμιν Μπρατ, Τζουντ Λο, Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Κερτ Ράσελ, Μπρους Γρίνγουντ (που ήταν ένα βήμα πριν να υπογράψει, αλλά ξεκίνησε απεργία των ηθοποιών) κ.ά. Πάντως οι παραγωγοί στα τέλη του 2004 ήθελαν Άγγλο ηθοποιό, επειδή τότε αποφάσισαν να γυρίσουν την ταινία στο Λονδίνο. Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό και ειδικά στο Χόλιγουντ Ντέιβιντ Μορισέι πέρασε από οντισιόν και άρεσε στη Στόουν, που είχε λόγο στην επιλογή του συμπρωταγωνιστή της. Είδαν πως είχαν χημεία στις κοινές σκηνές και έτσι πήρε τον ρόλο. ρόλο. Η ίδια η πρωταγωνίστρια μάλιστα σε συνέντευξή της για την προώθηση του σίκουελ σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο είχε δηλώσει για την επιλογή του τόπου γυρισμάτων, χαριτολογώντας: «Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για το “Βασικό Ένστικτο 2”, αλλά για το “Βασικό Ένστικτο: η ευρωπαϊκή version”».

Η ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑΣ

Επειδή η ταινία καθυστερούσε να γίνει για τους παραπάνω λόγους και καθώς αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο για τα επαγγελματικά συμφέροντα της Σάρον Στόουν (δεσμευόταν ότι ανά πάσα στιγμή θα άρχιζαν τα γυρίσματα του σίκουελ και δεν μπορούσε να αναλάβει άλλους ρόλους που κατά καιρούς της προτείνονταν), η τελευταία κατέθεσε αγωγή εναντίον των παραγωγών ζητώντας ένα υπέρογκο ποσό ως αποζημίωση, καθώς δεν την είχαν πληρώσει, αθετώντας από πλευράς τους τη συμφωνία “pay or play”. Τελικά ανάμεσα στις δύο πλευρές υπήρξε εξωδικαστικός συμβιβασμός το 2004 και τα γυρίσματα του σίκουελ ξεκίνησαν την άνοιξη του 2005.

ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ Ο ΒΕΡΧΟΦΕΝ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Αν και η Νέα Υόρκη προβλεπόταν από το σενάριο ως ο χώρος των γυρισμάτων, τελικά το έργο κινηματογραφήθηκε εξολοκλήρου στο Λονδίνο με σκηνοθέτη τον Μάικλ Κέιτον-Τζόουνς, που έκλεισε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Η εύρεση σκηνοθέτη πάλι είχε αποτελέσει πονοκέφαλο, αφού διάφοροι σκηνοθέτες που τους έγινε πρόταση είτε αρνούνταν είτε εγκατέλειπαν τελικά το εγχείρημα. Ο Πολ Βερχόφεν, σκηνοθέτης της πρώτης ταινίας, παρά τις πιέσεις από την παραγωγή και την ίδια του την οικογένεια, αρνήθηκε να σκηνοθετήσει το σίκουελ, διότι είχε ενστάσεις ως προς το σενάριο και κυρίως ως προς τον χαρακτήρα του δρ. Μάικλ Γκλας, ο οποίος του φαινόταν πως ήταν πολύ αδύναμος δίπλα στον ισχυρό χαρακτήρα της Κάθριν Τραμέλ, ενώ ο ίδιος επιθυμούσε μία ισορροπία ανάμεσα στα δύο βασικά πρόσωπα της ταινίας, ώστε να υπάρχουν “σκαμπανεβάσματα” στην πλοκή για κορύφωση της αγωνίας και να εντείνεται το ενδιαφέρον του κοινού, χωρίς η υπόθεση να είναι προβλέψιμη. Επιπλέον, ο Βερχόφεν δεν επιθυμούσε το “Βασικό Ένστικτο 2” να λογίζεται από το κοινό ως “σκιά” της πρωτότυπης ταινίας και γι’ αυτό πρότεινε αρκετές αλλαγές στο σενάριο, που όμως τελικά δεν εφαρμόστηκαν κι έτσι δεν κατέληξε σε συμφωνία με την παραγωγή. Τα ενδιαφέροντα, πάντως, σλόγκαν της δεύτερης ταινίας ήταν: «Ποιος έχει τον έλεγχο;», «Οτιδήποτε ενδιαφέρον ξεκινάει πρώτα από το μυαλό» και «Καμιά φορά η εμμονή μπορεί να είναι φόνος». Στα συν ήταν και η συμμετοχή της σπουδαίας ηθοποιού Σάρλοτ Ράμπλινγκ, στον ρόλο μιας ψυχιάτρου-μέντορα του Γκλας, γεγονός που είχε ενθουσιάσει τη Στόουν.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Το “Βασικό Ένστικτο 2” (γνωστό και ως “Βασικό Ένστικτο 2: Εθισμός στον κίνδυνο” και με μότο: “Η επιβίωση είναι το πιο βασικό ένστικτο”) είχε προϋπολογισμό 70 εκ. δολάρια, κατάφερε όμως να κερδίσει στους κινηματογράφους παγκοσμίως μόλις λίγο πιο πάνω από το μισό ποσό αυτό. Οι λόγοι της μη ιδιαίτερης επιτυχίας στο σινεμά, σύμφωνα με αναλυτές, ήταν η μεγάλη χρονική διαφορά ανάμεσα στις δύο ταινίες που ήταν 14 χρόνια, το κοινό, που πια ήταν υποψιασμένο κι ιδιαιτέρως απαιτητικό για τέτοιου είδους ταινίες, οι αρνητικές κριτικές, η αναπόφευκτη σύγκριση του σίκουελ με την πρωτότυπη ταινία, που θεωρείτο ανυπέρβλητη, και η διάδοση της πορνογραφίας μέσω του ίντερνετ που καθιστούσε πλέον τις αισθησιακές σκηνές εντελώς ξεπερασμένες και ίσως αδιάφορες για το κοινό που πια μπορούσε στο σπίτι του να δει αμιγώς πιο σκληρές. Σε σχόλια χρηστών στο διαδίκτυο πάντως υπήρχαν και κάποια όχι ιδιαίτερα κολακευτικές απόψεις για την ηλικία της Σάρον Στόουν (σ.σ. ήταν 46 όταν κυκλοφόρησε η ταινία), καθώς θεωρήθηκε στερεοτυπικά από μία μερίδα του αντρικού κοινού αρκετά μεγάλη για έναν τόσο σέξι και προκλητικό ρόλο.

Σίγουρα και το γεγονός ότι ο τόπος γυρισμάτων δεν ήταν κάποια πόλη των ΗΠΑ, αλλά μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έπαιξε τον ρόλο στη μη ιδιαίτερη αποδοχή της ταινίας στην Αμερική, καθώς οι Αμερικανοί συνήθως σνομπάρουν τέτοιες κινήσεις. Επιπλέον το κάστινγκ απαρτιζόταν ως επί το πλείστον από άγνωστους στο ευρύ κοινό κοινό Άγγλους ηθοποιούς.

Τέλος, χρόνια αργότερα ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια -μάλλον σε ένα απολογητικό εκ των υστέρων ύφος για την αποτυχία της ταινίας στο σινεμά- θα προβούν σε αποκαλύψεις ο ένας εναντίον του άλλου κάνοντας λόγο κυρίως για τις διαφωνίες, το φορτισμένο κλίμα και την κακή χημεία μεταξύ τους όσο γυριζόταν το σίκουελ με αποτέλεσμα αυτό να “περάσει” στη μεγάλη οθόνη και το κοινό. Ο Μάικλ Κέιτον-Τζόουνς μάλιστα δεν δίστασε να δηλώσει πως η τελευταία του συνομιλία με τη Σάρον Στόουν ήταν την τελευταία μέρα των γυρισμάτων κι ότι από τότε δεν έχουν ξαναμιλήσει οι δυο τους. Από την άλλη, η Στόουν άφηνε αιχμές για άκομψη συμπεριφορά του σκηνοθέτη απέναντί της.

“ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ”

Σχετικά με το τελευταίο, η ηθοποιός πριν μερικά χρόνια υποστήριξε πως στην εν λόγω ταινία σκηνοθέτης (τον οποίο σημειωτέον δεν κατονομάζει και έτσι κάποιοι δημοσιογράφοι θεώρησαν μήπως τελικά πρόκειται για βοηθό σκηνοθέτη, κάτι αμφίβολο βέβαια) την πίεζε να καθίσει στα…γόνατά του, για να δει τη σκηνοθετική του οπτική γωνία και πώς αυτός οραματιζόταν την ταινία. Αυτή αρνιόταν πεισματικά και επί δύο βδομάδες, όπως η ίδια υποστηρίζει, δεν γινόταν καμία λήψη παρά το ότι τα συνεργεία ήταν σε θέση μάχης και οι στυλίστριες την είχαν ετοιμάσει για το γύρισμα. Μάλιστα, τότε η Στόουν είχε μαζί της και το έξι μηνών (υιοθετημένο) παιδί της, γεγονός που την έκανε να αισθάνεται ακόμα πιο άσχημα.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΚΑΙ Η ΚΟΜΜΕΝΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΟ
Κι ενώ το “Βασικό Ένστικτο 2” σχεδόν απέτυχε στους κινηματογράφους, έμελλε να κάνει δεύτερη καριέρα, όταν κυκλοφόρησε σε dvd. Την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του σκαρφάλωσε απευθείας στην τρίτη θέση των charts στις ΗΠΑ και μόνο εκεί μέσα σε μερικές βδομάδες κατάφερε να κάνει εισπράξεις ύψους 21 εκ. δολαρίων αποκλειστικά από τις ενοικιάσεις! Κυκλοφόρησε μάλιστα σε εκδόσεις με διαφορετικά εξώφυλλα, ενώ σε κάποιες από αυτές συμπεριελαμβανόταν εναλλακτικό τέλος (και σε αυτό το φιλμ το τέλος είναι αμφιλεγόμενο και θεωρείται πιο σκοτεινό και αινιγματικό από την πρώτη ταινία) και κομμένες σκηνές, μεταξύ των οποίων και ένα καυτό τρίο ανάμεσα στη μυθιστοριογράφο, μία φίλη της και τον ψυχίατρο.

Η εν λόγω σκηνή κόπηκε από την κινηματογραφική εκδοχή, γιατί έτσι το “Βασικό Ένστικτο 2” κινδύνευε να χαρακτηριστεί αυστηρώς ακατάλληλο και θα απευθυνόταν αποκλειστικά σε ενήλικες, κάτι που θα επηρέαζε πιθανότατα την πορεία της ταινίας, αφού οι παραγωγοί στόχευαν να προσελκύσουν και το δυναμικό εφηβικό κοινό, ηλικίας βέβαια 16 και άνω, λόγω κάποιων άλλων ακατάλληλων σκηνών που είχαν παραμείνει στην ταινία. Τελικά η καυτή σκηνή μπήκε σε κάποιες από τις εκδόσεις του dvd με τη σήμανση “κατάλληλο μόνο για ενηλίκους”.

Σπεύστε λοιπόν να το δείτε και να απολαύσετε την πάντα σέξι Σάρον Στόουν σε μια ταινία που είτε αγνοούσατε είτε είχατε ξεχάσει την ύπαρξή της.

“ΝΑΥΑΓΙΟ” ΓΙΑ ΤΟ “ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ 3”;

Το 2006, τη χρονολογία δηλαδή που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το “Βασικό Ένστικτο 2”, υπήρξε έντονη φημολογία πως οι παραγωγοί είχαν στα χέρια τους ένα πολύ ενδιαφέρον σενάριο, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο με μια τριλογία. Το σενάριο για το τρίτο μέρος θεωρούνταν πιο έντονο και πιο αινιγματικό από τα δύο προηγούμενα, ωστόσο ακυρώθηκε το όποιο σχέδιο για γυρίσματα λόγω της αποτυχίας της ταινίας “Βασικό Ένστικτο 2”. Άξιο λόγου είναι πως η Σάρον Στόουν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να σκηνοθετήσει το τρίτο μέρος κι όχι να πρωταγωνιστήσει σε αυτό! Σε ένα δημοσίευμα, ωστόσο, του 2020 λόγω του ενδιαφέροντος του κοινού για την ταινία δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο κι ενός τρίτου μέρους. Ποιος ξέρει…

Σ.Α.

Ροή ειδήσεων

Advertisement