Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021
Connect with us

Μαγειρική

Τσιπούρες ψητές με κόκκινο κάρι και σαλάτα ρυζιού με μάνγκο          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 τσιπούρες καθαρισμένες, πλυμένες

2 κουτ. σούπας κόκκινη πάστα κάρι

6 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας θυμάρι (φρέσκο ή ξερό)

1 λάιμ, χυμό και ξύσμα

αλάτι

Για τη σάλτσα ρυζιού με μάνγκο:

300 γρ. ρύζι μπασμάτι

200 γρ. μάνγκο φρέσκο

4 κρεμμυδάκια φρέσκα

3 κουτ. σούπας μπαλσάμικο

3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

100 γρ. κρεμμύδι τηγανητό

3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για το τηγανητό κρεμμύδι:

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές

ροδέλες στο μαντολίνο

αλεύρι

ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

αλάτι

Εκτέλεση

Σε μπολ ανακατεύετε την πάστα κάρι, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τον χυμό και το ξύσμα από το λάιμ. Βάζουμε τις τσιπούρες σε ταψί και τις μαρινάρετε για 15΄. Παράλληλα βράζετε το ρύζι, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Κρυώνετε με νερό και σουρώνετε καλά. Καθαρίζετε και κόβετε τα μάνγκο σε κύβους 2 εκ. Κόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το ρύζι με όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνετε. Καλύπτετε με διάφανη μεμβράνη και διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε. Λίγο πριν σερβίρετε τη σαλάτα ανακατεύετε μέσα το τηγανητό κρεμμύδι. Στεγνώνετε πολύ καλά το κρεμμύδι σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το πασπαλίζετε με το αλεύρι, τινάζετε να φύγει η περίσσεια, αλατίζετε ελαφρά και τηγανίζετε σε καυτό ηλιέλαιο να ροδίσει καλά. Το στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αλατίζετε ελαφρά. Αφήνετε στην άκρη. Ψήνετε τις τσιπούρες σε δυνατή φωτιά σε αντικολλητικό σχαροτήγανο για 7΄ από κάθε πλευρά. Αν η φωτιά είναι δυνατή, τη χαμηλώνετε λίγο να μην καούν εξωτερικά και μείνουν άψητα τα ψάρια μέσα. Τις σερβίρετε ζεστές με την εξωτική ρυζοσαλάτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γίγαντες πλακί στον φούρνο με μοσχαρίσια λουκάνικα   

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά (για 4 άτομα)

250γρ. γίγαντες μαύροι Πρεσπών

250γρ. γίγαντες άσπροι

1-2 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. γλυκού πιπέρι σε κόκκους

500γρ. λουκάνικο μοσχαρίσιο, σε ροδέλες των 2εκ.

2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες του 1 εκ.

3-4 σέλερι κομμένο σε χοντρά κομμάτια

2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές λωρίδες

½ ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο

3-4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο

2 φλιτζάνια νερό

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα τομάτας

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1/3 ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

½ κουτ. γλυκού μπούκοβο

½ κουτ. γλυκού πιπέρι

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας

300γρ. σάλτσα τομάτας

2 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή

2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση

Βάζετε τους γίγαντες σε μπολ με άφθονο νερό, να μουλιάσουν για 24 ώρες. Τους στραγγίζετε και τους βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, το αλάτι, τους κόκκους πιπεριού και τους βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα ή έως ότου έχουν σχεδόν μαγειρευτεί. Δεν πρέπει να παραβράσουν. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το σκόρδο για 2 λεπτά. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το μπούκοβο, τον πελτέ, τη σάλτσα τομάτας, τη ζάχαρη, το ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε. Μόλις πάρει μία βράση η σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 12 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στραγγίζετε τους γίγαντες και τους ρίχνετε σε μεγάλο ταψί. Ρίχνετε μέσα το λουκάνικο, τα καρότα, το σέλερι, τις πιπεριές Φλωρίνης, το μαϊντανό, το θυμάρι και ανακατεύετε. Τέλος περιχύνετε με το λάδι και το νερό. Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα. Στη μισή ώρα ανακατεύετε και βλέπετε αν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον αλάτι και νερό. Το ιδανικό είναι, όταν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο να έχει ζουμί, διότι οι γίγαντες τραβάνε νερό και μετά το ψήσιμο και δεν θέλετε να στεγνώσουν.

Περισσότερα

Μαγειρική

Κοτόπουλο Cordon Blue

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

4 φέτες στήθος κοτόπουλου, χτυπημένες καλά να γίνουν πολύ λεπτές

8 φέτες μπέικον

4 φέτες έμενταλ

1 ρηχό πιάτο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1-2 αυγά χτυπημένα, σε ρηχό πιάτο

1 ρηχό πιάτο με φρυγανιά τριμμένη

20 γρ. μαλακό βούτυρο

Για το σερβίρισμα

σος μαγιονέζας

πράσινη σαλάτα

Εκτέλεση:

Σε κάθε φέτα κοτόπουλου βάζετε 2 φέτες μπέικον, τη μία δίπλα στην άλλη. Από πάνω τοποθετείτε από 1 φέτα τυρί. Κλείνετε το κοτόπουλο αναδιπλώνοντας κάθε φέτα στη μέση. Βουτάτε κάθε φιλέτο πρώτα στο αλεύρι, έπειτα στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά. Βάζετε τα φιλέτα στο ψυγείο για 30΄ και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία (αλεύρι, αυγό, φρυγανιά) για να φτιάξετε καλή και σωστή κρούστα. Σε τηγάνι λιώνετε το μαλακό βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζετε τα φιλέτα για 5΄ από κάθε πλευρά. Δοκιμάζετε αν έχει γίνει το κοτόπουλο βυθίζοντας ένα μυτερό μαχαίρι μέχρι το κέντρο. Δεν θα πρέπει να βγει ροζ υγρό, γιατί τότε το κοτόπουλο είναι άψητο. Σερβίρετε αμέσως με τηγανητές πατάτες, μια ωραία σος μαγιονέζα και πράσινη σαλάτα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Παϊδάκια αρνίσια μαριναρισμένα με σκόρδο και λάιμ                   

Δημοσιεύθηκε

στις

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό παϊδάκια αρνίσια

Για τη μαρινάδα

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν

2 κουτ. σούπας λεμονοθύμαρο φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας φύλλα δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πλένετε και σκουπίζετε καλά τα παϊδάκια. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το σκόρδο, το χυμό και το ξύσμα λάιμ, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Βάζετε τα παϊδάκια στο μπολ και ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Σκεπάζετε το μπολ με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και τα αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες. Βγάζετε τα παϊδάκια από το ψυγείο και τα αφήνετε για 1 ώρα μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Για ψήσιμο στη σχάρα: Ψήνετε σε καυτή σχάρα για 10-15 λεπτά γυρίζοντας τα παϊδάκια 1-2 φορές. Για ψήσιμο στο φούρνο: Προθερμαίνετε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 200οC και ψήνετε για 25 λεπτά γυρίζοντας τα παϊδάκια 1-2 φορές.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα