Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

77 χρόνια μετά!

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας, ενώ από αύριο ανοίγει τις πύλες του και το Καταφύγιο στα Υψηλά Αλώνια

Published

on

 

 

 

Με την διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων, ο Δήμος Πατρέων, τιμά τη συμπλήρωση 77 χρόνων απελευθέρωσης της Πάτρας από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΗΜΕΡΑ

Συνάντηση Χορωδιών της πόλης με έργα Θεοδωράκη, ώρα 20.00 πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Συμμετέχουν: Παιδική Χορωδία Πολυφωνικής – Γυναικείο φωνητικό σχήμα «Εμμέλεια» της Πολυφωνικής- Ορφέας Πατρών (Μικτό Φωνητικό Σύνολο Coro Avanti) – Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Πατρών.

ΑΥΡΙΟ

11:00 π.μ. Εκδήλωση στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Ομιλία – Κατάθεση στεφανιών – Μπάντα Δήμου

12:00 Άνοιγμα της Έκθεσης Αρχειακού και Ιστορικού Υλικού στο Καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων. Στα Υψηλά Αλώνια και σε άλλα σημεία της πόλης θα αναπτυχθεί υπαίθρια Έκθεση αφιερωμένη στην επέτειο της απελευθέρωσης.

20.30 Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο της Κατοχής με την συμμετοχή ορχήστρας του Χορευτικού και το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας.

Τα κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Ζαχαρή Αχχιλεοπούλου. Χώρος Παλαιό Εργοστάσιο Λαδόπουλου (Δημοτικός Ηλεκτροφωτισμός)

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20.30 Προβολή ντοκιμαντέρ «ΧΙΤΛΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΙΚΑΣΟ» στο Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Μια συγκλονιστική ματιά. Μια μεγάλη ανακάλυψη. Μια κινηματογραφική περιήγηση μέσα από 4 εκπληκτικές εκθέσεις. 80 χρόνια αφότου ο Χίτλερ κήρυξε τον πόλεμο στην «εκφυλισμένη» τέχνη, η ταινία αποκαλύπτει: Picasso, Matisse, Renoir και Chagall κ.ά. έργα τέχνης κρυμμένα, λεηλατημένα και καταδικασμένα από τους Ναζί, έρχονται επιτέλους στο φως και αποκαλύπτουν στην μεγάλη οθόνη τη ναζιστική εμμονή για τέχνη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20:30. Θεατρική – Χορευτική Παράσταση – «Μνήμη Περιπατητική Επιτέλεση», από το Σύλλογο «Κέντρο Τέχνης, Έκφρασης και Επικοινωνίας», εργαστήρι «Derida».

Το έργο πραγματεύεται την Απελευθέρωση της Πάτρας από τον

ναζιστικό ζυγό. Θα αναπτυχθεί με τη μορφή project ως ένα πολυμεσικό σχήμα

(χοροθέατρο, θέατρο ντοκουμέντο, video art/projection mapping). Στηρίζεται σε

μαρτυρίες, ιστορικά ντοκουμέντα, λογοτεχνικά κείμενα. Σκηνοθέτης / Χορογράφος: Μάρω Γαλάνη, Ηθοποιοί: Γεωργία Αντωνοπούλου, Μαρία Φωτεινοπούλου, Μαίρη Χρυσανθακοπούλου, Χορευτής: Μαρία Κίκινα, Μουσική ηχολήπτης/ηχοσύστημα: Αλέξης Φραγκάκης, Video artist: Γιάννης Αβραμόπουλος.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

*Σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων όλες οι προγραμματισμένες

εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα ΑΙΓΛΗ .

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Οι τελευταίες εικαστικές παρεμβάσεις στο ιστορικό καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων

πραγματοποιήθηκαν χθες, προκειμένου ο χώρος ο οποίος θα αποτελέσει ένα από τα

σημεία αναφοράς των φετινών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος για τη συμπλήρωση 77 χρόνων απελευθέρωσης της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, να ανοίξει αύριο τις πύλες του.

Στο καταφύγιο, εκτός από το ιστορικό και αρχειακό υλικό που θα φιλοξενείται σε μόνιμη βάση, έχει διαμορφωθεί και μία «εικαστική διαδρομή», η οποία διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες. Την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση.

Σε αυτή τη «διαδρομή» φιλοξενούνται έργα των εικαστικών Αγάθη Χρύσα, Bressoud Ganaelle, Καννελοπούλου Μαρίας, Κοντόγεωργα Τότας, Μεθενίτη Σπύρου, Δώρας Μόρφη και Παναγιώτη Φερεντίνου. Την επιμέλεια έχει η Ξένια Γιαννούλη, ιστορικός τέχνης.

Για την έγκαιρη ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και τη διαμόρφωση του χώρου, εργάστηκαν άοκνα οι υπάλληλοι του Δήμου στον Πολιτιστικό Οργανισμό, την αυτεπιστασία, τον ηλεκτροφωτισμό, το πράσινο και την καθαριότητα, υπερβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις εαυτούς.

Το Καταφύγιο θα μείνει ανοιχτό όλο τον Οκτώβρη και θα γίνονται προγραμματισμένες επισκέψεις – ξεναγήσεις σε Συλλόγους – Σωματεία μετά από συνεννόηση. (Τηλέφωνα επικοινωνίας 2610-624-088 και 2610-390-937).

Ροή ειδήσεων

Advertisement