Connect with us

Διεθνή

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Στον συγγραφέα Abdulrazak Gurnah το φετινό βραβείο

Published

on

Στoν Abdulrazak Gurnah απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021
Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2021 απονέμεται στον μυθιστοριογράφο Abdulrazak Gurnah «για την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα στο χάσμα μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».

Ο Abdulrazak Gurnah γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο νησί της Ζανζιβάρης, αλλά έφτασε στην Αγγλία ως πρόσφυγας στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του, ήταν καθηγητής Αγγλικής και Μεταποικιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπερι.

Ο Abdulrazak Gurnah έχει δημοσιεύσει δέκα μυθιστορήματα και μια σειρά διηγημάτων. Το θέμα της αναστάτωσης του πρόσφυγα διατρέχει όλο το έργο του.

Άρχισε να γράφει ως 21χρονος εξόριστος και παρόλο που τα σουαχίλι ήταν η πρώτη του γλώσσα, τα αγγλικά έγιναν το λογοτεχνικό του εργαλείο.

Tο τέταρτο μυθιστόρημά του, με τίτλο ‘Paradise’ (1994), το οποίο τον καταξίωσε ως συγγραφέα, εξελίχθηκε από ένα ερευνητικό ταξίδι στην Ανατολική Αφρική γύρω στο 1990. Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης και μια θλιβερή ιστορία αγάπης στην οποία συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι και συστήματα πεποιθήσεων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement