Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

«Πέρα απ’ τον ορίζοντα»-Η επίσημη βιογραφία τού Ξενοφώντα Βεργίνη από την Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον γνωρίσαμε ως οξυδερκή πολιτικό με πανελλήνια προβολή. Η δράση του όμως επεκτείνεται κατά πολύ «πέρα από τον ορίζοντα».

Πρώην βουλευτής και διοικητής τού ΟΓΑ, διακρίθηκε ακόμη ως λαμπρός ακαδημαϊκός και επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ο λόγος για τον Λευκάδιο ευπατρίδη Ξενοφώντα Βεργίνη, που από παιδί έμαθε να ατενίζει με αισιοδοξία τον ορίζοντα και πέρα από αυτόν!

Με αυτόν ακριβώς τον τίτλο «Πέρα απ’ τον ορίζοντα», που αποτυπώνει την καταφατική θέαση τής ζωής – θεμελιώδες διά βίου χαρακτηριστικό τού ανδρός – κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από τις «Εκδόσεις Ενάλιος Ωκεανός» η επίσημη βιογραφία τού Ξενοφώντα Βεργίνη, γραμμένη από την διεθνώς καταξιωμένη δημοσιογράφο και συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη, η οποία κατάγεται από την Λευκάδα, αλλά ζει και διαπρέπει στον Καναδά. Μεταξύ άλλων έχει ασχοληθεί όλως επιτυχώς με το είδος τής βιογραφίας, ενώ στα έργα της ξεχωριστή θέση έχει και η εξαιρετική βιογραφία τού πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνος.

Προφανές είναι ότι η συγγραφέας, λόγω και τής κοινής τους καταγωγής, παρακολουθούσε και εθαύμαζε τον βίο και την προσωπικότητα τού βιογραφουμένου, γι’ αυτό και αποφάσισε να προχωρήσει στην παρούσα έκδοση, η οποία μάλιστα ήδη παρουσιάστηκε τον τελευταίο μήνα στην Λευκάδα, στο κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός», στην Αθήνα, στην έκθεση βιβλίου τού Ζαππείου, με την συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών, και έπεται ανάλογη συνέχεια…

Στο βιβλίο η συγγραφέας φωτίζει τον βίο τού ανήσυχου παιδιού που ξεκίνησε σε κλοιό στερήσεων από τους Τσουκαλάδες τής Λευκάδας και κατέκτησε τους ευκλεείς στόχους τής παιδείας, τής πολιτικής και τής επιχειρηματικότητας, καθώς τα όνειρά του έφταναν πέρα από τον περιορισμένο ορίζοντα τού χωριού και τού νησιού του.
Αυτή είναι και η βαθύτερη έννοια τού τίτλου: Ο οξύνους, ευγενής και μάχιμος Ξενοφών Βεργίνης, με τις εύχυμες ρίζες στο αξιακό σύστημα τής Ιόνιας Πολιτείας, τόπου καταγωγής του, αλλά και την γόνιμη ανησυχία τού μελλοντοστρεφούς δημιουργού, κοιτάζει διαρκώς πέρα από τον ορίζοντα, αφού πιστεύει ότι οι δυνάμεις τού ανθρώπου δεν είναι πεπερασμένες. Αρκεί να βρει κανείς το σθένος να χαράξει διαδρομές.

Και ο Ξενοφών το κατόρθωσε! Έχοντας βιώσει τον απόηχο τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τής Κατοχής, τής μεταπολεμικής Ελλάδας, τής δικτατορίας, αλλά και τής μεταπολίτευσης, αποκτώντας τα πτυχία τού δασκάλου και αργότερα των Οικονομικών, προχωρώντας σε μεταπτυχιακές σπουδές (είναι διδάκτωρ τού Πανεπιστημίου Αθηνών), αποτελεί την ενσάρκωση τού επιτυχημένου Έλληνα, που πάλεψε για Παιδεία και Ελευθερία, κατακτώντας την θέση που τού αξίζει στην σύγχρονη πολιτική σκηνή τής Ελλάδας αλλά και τής Ευρώπης. Πανεπιστημιακός, πολιτικός, επιχειρηματίας, προ παντός άνθρωπος με αξίες και φιλαλληλία προς τον συνάνθρωπο, κατέστη το σύμβολο τού Ελληνικού ονείρου, που ήταν η μεταπολεμική έξοδος από τον περιορισμένο ορίζοντα τής φτωχής επαρχίας.

Η συγγραφέας παρακολουθεί και σκιαγραφεί εναργώς την εξέλιξη τού Ξενοφώντα Βεργίνη από ταπεινό αγροτόπαιδο στα πέτρινα χρόνια τής εφηβείας του στους Τσουκαλάδες, σε μετέπειτα ισότιμο συνομιλητή τού Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και των Πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, Γεωργίου Ράλλη, Ευάγγελου Αβέρωφ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Κυριάκου Μητσοτάκη και εν γένει των ηγετών που έγραψαν την ιστορία τής σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και των ηγετών των χωρών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πορεία του είναι εντυπωσιακή. Σπούδασε στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, διορίστηκε καθηγητής στο Κολλέγιο Αθηνών. Αργότερα πτυχιούχος τού Οικονομικού τής Νομικής, έφυγε με υποτροφία στο Ηνωμένο Βασίλειο, για σπουδές στο Πανεπιστήμιο τού Λάνκαστερ. Εξελέγη Βουλευτής Λευκάδας, ετέθη επικεφαλής των ΔΕΚΟ, τού ΟΠΕΚΕΠΕ, Πρόεδρος τής «Δωδώνης» και τής αναπτυξιακής «Ήπειρος», διορίστηκε μέλος τού ΔΣ τής ΕΡΤ, Γενικός Γραμματέας τού Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αναδείχθηκε στην θέση τού Διοικητή τού ΟΓΑ και γενικά υπηρέτησε την χώρα από διάφορες θέσεις.
Από τα κορυφαία του επιτεύγματα είναι ότι ως Πρόεδρος τού ΟΠΕΚΕΠΕ υπήρξε εκ των βασικών διαπραγματευτών τής ομάδας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τής χώρας μας με την ΕΟΚ επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Χωρίς υπερβολή μπορεί να θεωρηθεί ως ο αρχιτέκτονας τής Ελληνικής Αγροτικής Πολιτικής μέσα στην Ε.Ε.
Σήμερα, πάντοτε αειθαλής, ακάματος και δραστήριος, εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ιδρυτής και Πρόεδρος τής «EUROFOOD ΠΟΙΟΤΗΤΑ Α.Ε.».
Στις σελίδες τού βιβλίου, πέρα από το πλούσιο περιεχόμενο, την φροντισμένη γραφή και το εντυπωσιακό ύφος τής Ιουστίνης Φραγκούλη, δεσπόζει και η αγαστή χημεία μεταξύ βιογράφου και βιογραφουμένου, γεγονός που συναρπάζει τον αναγνώστη και κάνει την ανάγνωση απολαυστική! Οι βιωματικές αφηγήσεις τού πολιτικού με την πολυσχιδή δράση προς την βιογράφο του αποτελούν από μόνες τους σπονδή στην λογοτεχνία και προσελκύουν το ενδιαφέρον προς εντρύφηση στις σελίδες τού έργου.
Το οποίο παράλληλα γίνεται ένα πολύτιμο εργαλείο για τον ιστορικό τού μέλλοντος, ως αναπόσπαστο μέρος τής έρευνας τής μεταδικτατορικής Ελλάδας, αφού στο περιεχόμενό του οριοθετούνται όλες οι ατραποί τής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, όπως τις παρακολούθησε ή και χάραξε με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο ο Ξενοφών Βεργίνης. Η μεταπολίτευση, η αγροτική πολιτική και η ένταξη στην ΕΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου και η ευκαιριακή αναδιανομή τού πλούτου, ο Σημίτης και η λανθασμένη ισοτιμία δραχμής – ευρώ, η δανειακή ασυδοσία των τραπεζών, ο Κώστας Καραμανλής και η χαλαρότητα τής εποχής, ο Γιώργος Παπανδρέου και τα σκληρά μνημόνια, ο Τσίπρας και τα παιγνίδια τής Γερμανίας, η τελευταία φυγή των επιστημόνων στο εξωτερικό και η συνεπόμενη πνευματική ένδεια, μέχρι τις ημέρες τής πανδημίας που βιώνουμε, όλα τα θέματα έχουν την θέση τους και τον απαραίτητο σχολιασμό τους.
Πέρα τού προσωπικού και τού ιστορικοπολιτικού στοιχείου, που ενδιαφέρει ευρύτερα, παράλληλα με τον πολιτικό, τον επιχειρηματία και τον ανήσυχο νέο που προσπαθεί να προοδεύσει, προβάλλεται στην βιογραφία και ο άνθρωπος, παρέχοντας ένα λαμπρό πρότυπο για την εποχή μας που δεν φημίζεται τόσο για την ηθική της. Ο ατόφυος άνθρωπος, που παρά το άγγιγμα τής κορυφής, έμεινε ταγμένος στις ρίζες του, προσπαθώντας πάντοτε να στηρίξει τον αγρότη, τον ψαρά, τους ήρωες τού πρωτογενούς τομέα. Σε μιαν κατά πάντα ψυχωφελή και απολαυστική αφήγηση!


Ροή ειδήσεων

Advertisement