Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Μήνυμα Πρύτανη Χρήστου Μπούρα για την 28η Οκτωβρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 βιώνεται μέσα στην ατμόσφαιρα αναζήτησης και αναστοχασμού που έχει δημιουργήσει η μεγάλη ιστορική επέτειος των 200 χρόνων από τον Αγώνα του 1821. Κοινό στοιχείο και των δύο γεγονότων-σταθμών στην ιστορία της Ελλάδας στάθηκε η διεκδίκηση του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας. Ενός αγαθού που ενώ ως προϋπόθεση της ευημερίας και της προόδου θα έπρεπε να αποτελεί, τον 21ο αιώνα, δικαίωμα και κατάκτηση όλων των λαών και όλων των μειονοτήτων, δυστυχώς εξακολουθεί, σε πολλές περιπτώσεις, να αποτελεί ανέφικτη συνθήκη και στόχο που διαρκώς διολισθαίνει. Τα αίτια αυτής της δυστοπικής κατάστασης είναι πολλαπλά, με σημαντικότερο ίσως ανάμεσά τους, την υπερίσχυση, στον σύγχρονο κόσμο, του συμφέροντος και της ανάγκης για εξουσία, που οδηγεί στις συνήθεις πρακτικές της καταπίεσης και του φασισμού.

Η σημερινή επέτειος μας καλεί να αναστοχαστούμε πάνω στις πολλαπλές εκφάνσεις της έννοιας «φασισμός», που κάθε τόσο έρχεται στο προσκήνιο σε όλη την κλίμακα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Γιατί φασισμός  είναι οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα ή μορφή καταπίεσης κι αυθαιρεσίας.  Ο Ουμπέρτο Εκο είχε κωδικοποιήσει κάποιες από τις γενικές ιδιότητες του φασισμού, αναφέροντας πως «αρκεί να υπάρχει μία από αυτές, για να συμβεί η σύμπηξη του φασισμού γύρω της». Η υπερβολική λατρεία της παράδοσης, όταν η «δράση για τη δράση» γίνεται αυτοσκοπός, όταν η διαφωνία θεωρείται προδοσία, όταν το διαφορετικό παρουσιάζεται ως φόβητρο, όταν η συνωμοσιολογία συμπλέει με την ξενοφοβία, όταν η ειρήνη θεωρείται συναλλαγή με τον εχθρό, όταν περιφρονούνται οι αδύνατοι, όταν διαχωρίζονται οι άνθρωποι σε τάξεις και κατηγορίες , όταν καταστρατηγείται η δικαιοσύνη,  όταν χάνεται η αλληλεγγύη,  όταν η ελευθερία εγκιβωτίζεται, όταν….

Ιδίως στην εποχή μας, εποχή ηθικής παρακμής και ανθρωπιστικής έκπτωσης, η ανάγκη αντίστασης απέναντι στον φασισμό παρουσιάζεται περισσότερο επιτακτική παρά ποτέ. Προϋπόθεση αυτής της αντίστασης και συνακόλουθα της αλληλεγγύης είναι η έξοδος του σύγχρονου ανθρώπου από την ιδιώτευση, όπου έχει περιχαρακωθεί. Δυστυχώς, ο άνθρωπος της μεταμοντέρνας εποχής δεν συμμετέχει σε συλλογικότητες που δεν αφορούν το στενά ατομικό του συμφέρον, δεν εμφορείται από ιδανικά που είναι η βάση κάθε καλού καγαθού συλλογικού αγώνα.

Ο πόλεμος του 1940 ήταν ένα τραγικό επεισόδιο της Οδύσσειας των Ελλήνων, και του ανθρώπου γενικότερα, που ουσιαστικά οδήγησε στη συνειδητοποίηση ότι ο αγώνας για την ελευθερία πρέπει να είναι καθημερινή έγνοια όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων.  Η επαγρύπνηση εναντίον κάθε μορφής καταπίεσης και ο συνεχής αγώνας υπέρ των ανθρωπιστικών ιδεωδών της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης ας είναι το μήνυμα της σημερινής επετείου για όλους μας και ιδίως για την σημαντικότερη ομάδα της πανεπιστημιακής κοινότητας, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας, που οφείλουν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα  έχει χρέος να προσφέρει Γνώση και Παιδεία σμιλεύοντας με αξίες το  πολυτιμότερο υλικό: τη νέα γενιά. Γιατί  « ο φασισμός θεραπεύεται διαβάζοντας και ο  ρατσισμός ταξιδεύοντας», έγραψε ο Ισπανός συγγραφέας και φιλόσοφος Μιγκέλ ντε Ουναμούνο.

Ο επίλογος τούτου του επετειακού  χαιρετισμού του Οκτώβρη του 2021, ας κλείσει με την ελπίδα που μεταφέρουν οι στίχοι του Ρίτσου:

Πάντα νικάει το δίκιο!

Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος.

Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο.

Μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ: Ο Εμπορικός Σύλλογος ετοιμάζει… e-market

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι έτοιμο το σχέδιο για την υλοποίηση του e-market του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας.

Πρόκειται για το επίσημο e-shop που θα διαμορφωθεί στον διαδικτυακό αέρα για λογαριασμό του Εμπορικού Συλλόγου, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό όλα τα καταστήματα – μέλη του φορέα που έχουν παρουσία στο διαδίκτυο και στα social media.

Η πλατφόρμα αυτή θα έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει τις καταχωρήσεις των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε διάφορες υποενότητες, ανάλογα με το είδος που δραστηριοποιούνται και την κατηγορία τους.

Σκοπός είναι η πλατφόρμα αυτή να «διαβάζεται» εύκολα από τη Google ώστε να μπορεί ο χρήστης – καταναλωτής  να την βρίσκει άνετα, ενώ στόχος είναι το e–market να έχει μια ανάλογη προσαρμογή με τις σελίδες κοινωνικής διαδικτύωσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Εμπορικού Συλλόγου το e–market θα έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία του Open Mall και μέσω αυτού θα γίνονται οι διάφορες προσφορές, τα δώρα, τα happenings και οι εκπλήξεις.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αγορές μέσω διαδικτύου έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά την καραντίνα και στις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ πλέον ένα ποσοστό πάνω από το 30% διαθέτει το δικό της e-shop και ένα ακόμα μεγαλύτερο (πάνω από 80%) σελίδα στα social media.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε Αίγιο και Πάτρα ο Μ. Σακελλαρόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την ερχόμενη Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στο Αίγιο, στο Πολιτιστικό κέντρο Αλέκος Μέγαρης στις 20.00 και την Παρασκευή 9/12 επίσης στις 20.00 στην Πάτρα ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος θα παρουσιάσει το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ενός λεπτού σιγή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Στην εκδήλωση που θα γίνει στην Πάτρα με τη διοργανωτική σφραγίδα της «Γωνιάς του Βιβλίου» της οικογένειας Παπαχρίστου, θα μιλήσουν η Ντάνα Αντωνοπούλου, δικηγόρος και η Θεοδώρα Χασάπη ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια. Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος που έχει ξαναέρθει στην Πάτρα, θα υπογράψει αντίτυπα του νέου του βιβλίου και θα συνομιλήσει με το κοινό. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στις 8 το βράδυ στο Bibliotheca Due Piani, στην Αγ. Νικολάου και Κορίνθου.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Επίθεση κατά σούπερ μάρκετ από ομάδα αντιεξουσιαστών

Δημοσιεύθηκε

στις

Καταδρομική επίθεση κατά σούπερ μάρκετ από ομάδα αντιεξουσιαστών, στην Πάτρα, αργά τη νύχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες   οι αντιεξουσιαστές αντιδρώντας στην ακρίβεια, προχώρησαν σε “επίθεση” κατά 3 καταστημάτων.

Συγκεκριμένα με αιφνιδιστικό τρόπο έφθασαν στα σούπερ μάρκετ σπάζοντας με αιχμηρά αντικείμενα τις προσόψεις τους.

Οι επιθέσεις έγιναν στα τρία σούπερ μάρκετ στις οδούς Νοτάρα, Ηρώων Πολυτεχνείου και Σούδας.

Παράλληλα σκόρπισαν τρικάκια με συνθήματα κατά της ακρίβειας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα