Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δώδεκα επιθέσεις μέσα σε λίγες μέρες-Το Πανεπιστήμιο Πατρών διατεθειμένο να παραχωρήσει ακόμη και χώρο στον Ριγανόκαμπο για τα αδέσποτα

Published

on

Την απογοήτευση του εκφράζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας για το ανεπίλυτο έως σήμερα πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων που σε αγέλες κατακλύζουν την Πανεπιστημιούπολη.

Χαρακτηριστικά αναφέρει στην «Γ», ό,τι έχουν γίνει μάστιγα και απειλή για φοιτητές και προσωπικό μετά τις δώδεκα επανειλημμένες επιθέσεις το τελευταίο διάστημα «και πολύ φοβάμαι ότι πραγματικά θα θρηνήσουμε θύματα όσο η κατάσταση παραμένει μετέωρη με έωλες υποσχέσεις».

Ο Πρύτανης στις δηλώσεις του επισημαίνει, ότι η Πρυτανική Αρχή έχει ήδη έρθει σε επαφή με εταιρείες για την άμεση περισυλλογή των αδέσποτων «αφού ο Δήμος Πατρέων όπως φαίνεται αδυνατεί να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα που έχει γίνει πληγή και απειλή για το Πανεπιστήμιο». Παράλληλα απευθύνει ρητορικά ερωτήματα προς όλους «Κανείς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του ζητήματος; Πως πρέπει να το μεταφέρω για να καταλάβει η πόλη τι συμβαίνει; Ότι κινδυνεύουν τα παιδιά τους, τα παιδιά μας, οι φοιτητές μας, οι διδάσκοντες, οι γιατροί και οι επισκέπτες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου; Δεν είναι αρκετοί λόγοι να προστρέξει σε αρωγή η πόλη;»
Επίσης ο ίδιος υπογραμμίζει ότι έχει ήδη ενημερώσει το Δήμο Πατρέων ότι το Πανεπιστήμιο παραχωρεί χώρο στον Ρηγανόκαμπο «αρκεί να μας απαντήσει ο Δήμος που θα πάνε τα αδέσποτα μετά την περισυλλογή τους».

Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, τόνισε ότι ναι μεν η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αδέσποτων έχει περάσει στον Δήμο Πατρέων, όμως η κυβέρνηση δεν φρόντισε να παραχωρήσει στους Δήμους χρηματοδότηση και προσωπικό. «Το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην πανεπιστημιούπολη είναι μεγάλο. Δυστυχώς, οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου έχουν μετατραπεί σε χώρος εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων, που για κάποιους λόγους οι ιδιοκτήτες τους δεν θέλουν να φροντίζουν άλλο. Ο Δήμος με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει ανταποκρίνεται όταν κληθεί να διαχειριστεί αδέσποτα ζώα, όμως, μην ξεχνάτε ότι η Πάτρα είναι ένας μεγάλος Δήμος και οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες. Η κυβέρνηση μας έδωσε την αρμοδιότητα, ξέχασε όμως να μας δώσει χρηματοδότηση, εξοπλισμό, αλλά και προσωπικό και κυρίως, ειδικά εκπαιδευμένο, αφού δεν μπορεί ένας απλός εργαζόμενος να περισυλλέξει ένα ζώο, όταν μάλιστα, αυτό είναι άγριο. Θέλουμε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, όπως και με όλους τους φορείς και συλλόγους. Όμως ο Πρύτανης κάνει ένα λάθος. Απλοποιεί το ζήτημα και δεν στρέφεται στην αιτία. Αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας θέτοντας το ζήτημα επιτακτικά στην κυβέρνηση, τότε δεν θα πετύχουμε την αντιμετώπισή του. Απαιτείται γενναία χρηματοδότηση και εκπαιδευμένο προσωπικό», τόνισε ο κ. Πελετίδης.

ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Εξ άλλου, η παράταξη «Ώρα Πατρών- Γιώργος Ρώρος» με επιστολή του προς τον Δήμαρχο ζητά να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την διαχείριση των αδέσποτων. Όπως αναφέρει «μετά τα αυξητικά φαινόμενα επιθέσεων αδέσποτων ζώων στην Πανεπιστημιούπολη, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κ.α. σας απευθύνουμε έκκληση να προχωρήσετε ΑΜΕΣΑ σε σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Φιλόδημος που επιδοτεί την δομή για αδέσποτα ζώα ύψους 372.000 €. Η παράταξή μας Ώρα Πατρών σας έχει καταθέσει από τις 28/7/2021 ολοκληρωμένη πρόταση την οποία ζητάμε να θέσετε το θέμα προς συζήτηση αλλά και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Το πρόγραμμα έληγε 31/12/21 και παρατάθηκε έως 31/3/22».

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΜΗΝΥΣΗ Ο ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τέλος, ο επικεφαλής της «Νέα Πάτρα», Νίκος Νικολόπουλος προειδοποιεί με μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, σε περίπτωση που υπάρξει νέα επίθεση σε πολίτη από αδέσποτα ζώα συντροφιάς και δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τη δημοτική Αρχή. Όπως αναφέρει «η Δημοτική Αρχή το μόνο που έχει κάνει, είναι να
προχωρά σε απευθείας αναθέσεις για κτηνιατρικές υπηρεσίες και να φτιάχνει ταΐστρες σε πλατείες και πάρκα για τα αδέσποτα. Σε επομένη επίθεσης που θα δεχθεί πολίτης
από αγέλη ή αδέσποτο ζώο, θα συζητήσω να ελεγχθούν εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του Δημάρχου Πατρέων».

Ροή ειδήσεων

Advertisement