Connect with us

Ελλάδα

Τέλος οι βαφές στην λιανική-«Φρένο» στην πώληση προϊόντων κομμωτικής σε μη επαγγελματίες

Published

on

Τέλος στη λιανική πώληση προϊόντων κομμωτικής από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, αποθήκες και καταστήματα καλλυντικών ειδών, όπως οι βαφές, βάζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Το μέτρο σύμφωνα με το ΦΕΚ είναι σε ισχύ από χθες Σάββατο έως και τις 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 6.00.
Ειδικότερα, το ΦΕΚ προβλέπει πως στα σούπερ μάρκετ απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα.

Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.
Στο λιανεμπόριο και στα Κομμωτήρια επίσης απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Αυτό σημαίνει, πως για την αγορά αυτών των ειδών θα πρέπει να επιδεικνύεται επαγγελματικό ΑΦΜ ή επαγγελματική ταυτότητα.
Το μέτρο είχε ανακοινώσει ο υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων – Κομμωτών Ελλάδος και όπως επισημάνθηκε στις δηλώσεις, η απόφαση έχει να κάνει όχι μόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και με την πάταξη της παραοικονομίας.

«Σε πνεύμα καλόπιστης συνεννόησης λαμβάνουμε ένα μέτρο που πιστεύουμε και θα βοηθήσει τον κλάδο της κομμωτικής να τηρήσει τα μέτρα για τον Covid και θα συμβάλει στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είμαστε πάντα ανοιχτοί σε κάθε μέτρο που μπορούμε να λάβουμε για να βοηθήσουμε τους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται ιδιαιτέρως από την πανδημία», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης είπε: «Ο κλάδος των κομμωτών είναι ένας κλάδος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας. Αντιμετωπίζει και αυτός τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι κλάδοι.

Από την άλλη, η πολιτεία έχει στηρίξει με πολλά μέτρα έτσι ώστε να διατηρηθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Το υπουργείο Ανάπτυξης, στηρίζοντας τον κλάδο με απόφαση του πρωθυπουργού, επιλύει ένα βασικό αίτημα, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πάντα βέβαια τηρώντας τα μέτρα έτσι ώστε να περάσουμε το 4ο κύμα αυτό της πανδημίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Πρόκειται για ένα αίτημα του κλάδου των κομμωτών, οι οποίοι δήλωσαν ικανοποιημένοι και εξέφρασαν την επιθυμία η απόφαση αυτή να εξελιχθεί σε μόνιμη και να μην περιοριστεί στην εξάμηνη διάρκειά της.

«Η πώληση επαγγελματικών ειδών κομμωτικής γινόταν μέχρι σήμερα από σούπερ μάρκετ, αποθήκες, καταστήματα, ακόμη και μίνι μάρκετ. Εδώ και χρόνια ζητούσαμε να μπει ένα φρένο, καθώς ο κλάδος μας ήταν απροστάτευτος απέναντι και στα παράνομα βαλιτσάκια. Είμαστε ικανοποιημένοι, ωστόσο, ελπίζουμε ότι το μέτρο θα αποκτήσει μονιμότερη ισχύ. Η περίοδος που διανύουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη, αφού από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους είμαστε αντιμέτωποι με πτώση της πελατείας μας, της τάξεως του 40%. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε την αντίδραση των πελάτων μας και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις, όπως να ξεχνούν τα πιστοποιητικά στο σπίτι και επειδή δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε να φεύγουν και να μην επιστρέφουν, πελάτες μας που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά και δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν rapid test και πολλά άλλα», δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος Καλλιτεχνίας του Συλλόγου Κομμωτών Πάτρας, Κώστας Τσακριλής, αναφέροντας ωστόσο, ότι για την εφαρμογή του μέτρου και την αποτελεσματικότητά του είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι.

Θυμίζουμε, ότι και για τα κομμωτήρια συνεχίζει να ισχύει ότι οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον νέο κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι ηλικίας 4 ως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

Να σημειωθεί, πως κατόπιν της υποχρεωτικής επίδειξης επαγγελματικής κάρτας, ο Σύλλογος Κομμωτών Πάτρας, καλεί τα μέλη του να απευθύνονται στο Σύλλογο, ώστε προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά να εκδώσουν επαγγελματική ταυτότητα για να μπορούν να προμηθεύονται εμπορεύματα από καταστήματα λιανικής. Τα δικαιολογητικά θα προσκομίζονται στα γραφεία του Συλλόγου, Μανιακίου 27 και Κανακάρη κάθε Δευτέρα πρωί 10.00 με 11.00 π.μ., από αύριο έως τις 15 Δεκεμβρίου 2021.

Ροή ειδήσεων

Advertisement