Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μάχη» για την απογραφή-Τι σημαίνει για τους Δήμους και τις Περιφερειακές Ενότητες η καταμέτρηση του πληθυσμού τους

Published

on

Μάχη για την απογραφή των κατοίκων στον τόπο της διαμονής ή της καταγωγής τους δίνουν σε όλη τη χώρα οι δήμοι, αποσκοπώντας στη διασφάλιση πολιτικών, αλλά και οικονομικών πλεονεκτημάτων.

Η διατήρηση ή η αύξηση των βουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε περιφέρεια είναι, βεβαίως, ο πολιτικός στόχος.
Οι οικονομικοί στόχοι δεν είναι άλλοι από τις κοινοτικές επιχορηγήσεις και τα κρατικά κονδύλια, που θα βελτιώσουν τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και θα τους βοηθήσουν να αναπνεύσουν καλύτερα.
Η μάχη είναι σκληρή και δίνεται επί καθημερινής βάσεως, με τους δήμους και της Αχαϊας να επιστρατεύουν όλες τους τις δυνάμεις και να απευθύνουν εκκλήσεις στους δημότες να απογραφούν.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Οι απογραφείς ήδη αφήνουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.
Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς TAXIS ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις-διευκρινίσεις. Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για όσους πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες) δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.
Επισημαίνεται ότι, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, θα τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
ΤΡΕΙΣ ΤΟΜΕΙΣ Ο ΝΟΜΟΣ
Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη χωρίσει το νομό σε τομείς και εδώ και τρεις μήνες έχει ξεκινήσει να καταγράφει τα κτίρια και τις κατοικίες. Ήδη οι απογραφείς έχουν περάσει από νοικοκυριά και άφήνουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε κατοικία και μέχρι τις 30 του ίδιου μήνα θα πρέπει οι πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της αυτοαπογραφής στο gov.gr.
Όσοι δεν έχουν απογραφεί ηλεκτρονικά θα δεχθούν από τις 20 Δεκεμβρίου, επίσκεψη από απογραφέα για να συμπληρώσουν έντυπο ερωτηματολόγιο.
Όσοι είναι ηλικιωμένοι ή δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό μέσο, θα εξυπηρετηθούν επίσης από τον απογραφέα, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως απογράφονται ακόμη και άτομα που ζουν σε δομές, οι ρομά, άστεγοι, μετανάστες, αλλά και όσοι φοιτητές ή εργαζόμενοι βρίσκονται στις πόλεις, όπου σπουδάζουν ή δουλεύουν.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement