Connect with us

Ελλάδα

Παράταση στην απογραφή των POS, βελτιώσεις στη διαβίβαση δεδομένων επιχειρήσεων της Εστίασης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA

Published

on

Η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αποφάσισαν, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων και κατόπιν αιτημάτων Εμπορικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων να μεταθέσουν τις καταληκτικές ημερομηνίες της διαβίβασης δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, της δήλωσης των επιχειρήσεων για την επιβεβαίωση των POS που διαθέτουν και της απόσυρσης των ΕΑΦΔΣΣ που χορηγούνται σε καταστήματα εστίασης.

Πιο συγκεκριμένα, δίνεται παράταση στις επιχειρήσεις έως και τις 17 Νοεμβρίου 2023, αντί τις 31/10/2023, για την επιβεβαίωση (απογραφή) των POS που διαθέτουν.
Ορίζεται επίσης και η διαδικασία συγκατάθεσης των επιχειρήσεων προς την ΑΑΔΕ για την χορήγηση στοιχείων στον απλό φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό (ΦΗΜ) που διαθέτουν, για την ενημέρωση των παρόχων των POS (στην πλειοψηφία είναι οι τράπεζες).
Δίνεται επίσης παράταση στις επιχειρήσεις εστίασης, έως 29/2/2024, αντί της αρχικής 31/10/2023, για την απόσυρση ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ).
Επιπλέον, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή εισάγονται σχετικές βελτιώσεις στη διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και νέοι Τύποι Παραστατικών για τη διασύνδεση των POS και συγκεκριμένα η ‘Απόδειξη Είσπραξης POS’ και η ‘Απόδειξη Επιστροφής POS’ και για την εστίαση το ‘Δελτίο Παραγγελίας’.
Πριν από λίγες μέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ) σε ανακοίνωσή της με αυστηρό μάλιστα περιεχόμενο, κάλεσε Επιμελητήρια και Ομοσπονδίες να φροντίσουν άμεσα για την απογραφή των τερματικών POS και διασύνδεση με τις ταμειακές. Για σοβαρό κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα επαγγελματίες, χωρίς ουσιαστικά να ευθύνονται, είχε μιλήσει Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ).

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement