Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Πολύτιμη έκδοση τής Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ναυμαχία τού Ναβαρίνου, με την σφραγίδα τού Παναγιώτη Νίκα «Η Συλλογή τού Αντώνη Τάντουλου»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο των λαμπρών εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει και εξακολουθεί να πραγματοποιεί για τα 200 χρόνια από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, προχώρησε σε μιαν πολύτιμη συλλεκτική έκδοση που αφορά στην περιώνυμη Ναυμαχία τού Ναβαρίνου.

Πρόκειται για το επετειακό λεύκωμα με τίτλο: «Η ναυμαχία τού Ναβαρίνου – Η Συλλογή τού Αντώνη Τάντουλου», το οποίο εξεδόθη με την φροντίδα τής Περιφέρειας Πελοποννήσου, εντασσόμενο σε μιαν εξαίρετη σειρά εκδόσεων που έχει επιμεληθεί η Περιφέρεια με αφορμή την εφετινή επέτειο τής διακοσιετηρίδας.

Στις 256 σελίδες τού συλλεκτικού λευκώματος παρουσιάζεται η μοναδική συλλογή τού φιλίστορα ιατρού Αντώνη Τάντουλου για την νίκη τού συμμαχικού στόλου στο Ναβαρίνο, η οποία σήμανε την ίδρυση τού ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.
Τα αντίτυπα τής έκδοσης (εκδεδομένα στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) θα προωθηθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε βιβλιοθήκες, σχολεία, δήμους, οργανισμούς, φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, όπως επίσης και στις πρεσβείες τής Γαλλίας, τού Ηνωμένου Βασιλείου και τής Ρωσίας και αλλού, με στόχο να ωφεληθεί το ερευνητικό αλλά και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα σημειώνει στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει τα εξής:
«Η νίκη τού συμμαχικού στόλου στο Ναβαρίνο, η οποία σήμανε την ίδρυση τού ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, ενέπνευσε μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σκηνές από την ναυμαχία, αλλά και από τον όρμο τού Ναβαρίνου απεικονίστηκαν σε ζωγραφικούς πίνακες, λιθογραφίες, χαλκογραφίες, ατσαλογραφίες, χαρακτικά, αλλά και σε νομίσματα, μετάλλια, γραμματόσημα και αναμνηστικά είδη.
Επίσης η καθοριστική αυτή ναυμαχία υμνήθηκε μέσα από τους στίχους και τα έργα καταξιωμένων ποιητών και μουσικών, αλλά και αποτέλεσε την πρώτη είδηση σε αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Τα τεκμήρια που φωτίζουν αυτό το σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα και την ιστορική μνήμη της συγκεντρώθηκαν, με περίσσιο συλλεκτικό πάθος, από τον φιλίστορα ιατρό Αντώνη Τάντουλο, ο οποίος υπηρετεί για πολλά χρόνια την λακωνική γη και τους ανθρώπους της. Ο συλλέκτης κατάφερε να δημιουργήσει μια μοναδική συλλογή, για την οποία δεν νοιώθει πως έχει σχέση ιδιοκτησιακή, γιατί ο ίδιος ανήκει στους εραστές τής τέχνης και πιστεύει πως αυτή πρέπει να αφορά το ευρύ κοινό και την κοινωνία. Όπως, δηλαδή, γινόταν και στην αρχαία Ελλάδα όπου η τέχνη ήταν δημόσια και τα έργα της ήταν δώρα προς τους θεούς και στόλιζαν τις δημόσιες πλατείες και τους ιερούς τόπους.
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση τού 1821 η Περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύοντας πως «όλβιος όστις τής ιστορίας έσχε μάθησιν», δίνει ιδιαίτερο βάρος στην έκδοση ιστορικών συγγραμμάτων και λευκωμάτων, τα οποία φωτίζουν την ηρωική εκείνη περίοδο τής ελληνικής ιστορίας. Ανάμεσά τους ξεχωριστή θέση θα έχει, στις ιδιωτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες, ο εθνικός θησαυρός τής κορυφαίας συλλογής τού Αντώνη Τάντουλου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την μακροχρόνια συλλεκτική του προσπάθεια αλλά και για την γενναιόδωρη παραχώρηση των έργων του, τα οποία γίνονται πλέον πολύτιμα αποκτήματα όλων».
Εξ άλλου σε συνάντηση που είχε ο κ. Νίκας την περασμένη εβδομάδα στην έδρα τής Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον γιατρό – ερευνητή Αντώνη Τάντουλο, στο υλικό τού οποίου βασίστηκε το εν λόγω επετειακό λεύκωμα, συζητήθηκε και η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η ευρύτατη συλλογή τού κ. Τάντουλου μέσα από την ίδρυση και λειτουργία, πιθανότατα στην Νεάπολη Βοιών, ενός Ναυτικού Μουσείου Πελοποννήσου.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τύχη αγαθή για τους Πελοποννησίους ότι σε αυτήν την δύσκολη εποχή, στα ηνία τής Περιφέρειας βρίσκεται ένας κορυφαίος αυτοδιοικητικός ηγέτης με την γνώση και την εμπειρία τού Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος εργάζεται νυχθημερόν και αγογγύστως για την ανάπτυξη τής Πελοποννήσου και την ανάδειξή της σε όλα τα επίπεδα, καθώς και την αποκατάσταση τής τάξης στην διοίκηση, που είχε διασαλευθεί την περασμένη δεκαετία από τις εσφαλμένες επιλογές τής προηγούμενης περιφερειακής αρχής…
Είναι εξ άλλου γνωστό ότι ο Παναγιώτης Νίκας, ως Δήμαρχος Καλαμάτας κατ’ επανάληψιν εκλεγείς, είναι ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε την Καλαμάτα σε πόλη πρότυπο για ολόκληρη την Ελλάδα, ένα κόσμημα αστικό, πολιτισμικό, αναπτυξιακό και τουριστικό, που συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον ως προορισμός! Ήλθε η ώρα λοιπόν ως Περιφερειάρχης να δώσει παρόμοια ώθηση σε ολόκληρη την ιστορική Περιφέρεια τής Πελοποννήσου, με τα δεδομένα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις πλέον ευοίωνες προοπτικές.
Βεβαίως στην περίπτωση τού Παναγιώτη Νίκα, παράλληλα με τις εγνωσμένες αυτοδιοικητικές αρετές και ικανότητες, συνυπάρχει και η διάσταση τής πνευματικής προσωπικότητας, αφού διακρίνεται για τις ανθρωπιστικές του σπουδές στην Φιλολογία και την Νομική, καθώς μάλιστα είναι γνωστό ότι προ τής ενασχόλησής του με τα κοινά καταξιώθηκε και ως εκλεκτός εκπαιδευτικός στην κοινωνία τής Καλαμάτας.
Επομένως εύλογη είναι η ευαισθησία του στα ιστορικά θέματα για τα οποία εξαιρέτως διακρίνεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού πέρα των άλλων, ο ηρωοτόκος Μοριάς πρώτος των άλλων κίνησε τον Αγώνα τής Ανεξαρτησίας. Γι’ αυτό ο Περιφερειάρχης στηρίζει αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις και ιδιαιτέρως τις αξιόλογες ιστορικές εκδόσεις που φωτίζουν και αναδεικνύουν την σημασία τού παρελθόντος για την συνέχεια και το αύριο τού Ελληνισμού.

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement