Connect with us

Οικονομία

Οι αποζημιώσεις τους πρώτους μήνες του 2022-Απάντηση Σπήλιου Λιβανού στον Αντώνη Κουνάβη για τους πληγέντες αγρότες της Δυτικής Αχαϊας

Published

on

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαϊας Αντώνης Κουνάβης, ζητώντας την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία στις καλλιέργειες της Δυτικής Αχαίας και την ταχεία καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

Η απάντηση ήρθε από τον ΕΛΓΑ, και συγκεκριμένα από τον Γεράσιμο Θεοχάρη, ο οποίος σε επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας ο ΕΛΓΑ διενέργησε επισημάνσεις έγιναν154 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 1209 δηλώσεις ζημιάς.
Οι ζημιές αφορούν χειμερινά κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες και πατάτες.
Τα κλιμάκια του ΕΛ.Γ.Α, από την ώρα εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων, ξεκίνησαν την διενέργεια των επισημάνσεων (μια πρώτη προεκτίμηση), ενώ αυτή την περίοδο το έργο των εκτιμήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α.
Δόθηκε προτεραιότητα στις ευαίσθητες καλλιέργειες και αυτές που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής και θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες. Για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου των εκτιμήσεων το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας ενισχύθηκε πέραν του μονίμου γεωτεχνικού προσωπικού και με επιπλέον γεωτεχνικό προσωπικό (έως 15 γεωτεχνικοί). Αναμένεται η ολοκλήρωση των εκτιμήσεων εντός του Ιανουαρίου 2022.
Επιπλέον, ζημιές είχαμε και σε ζωικό κεφάλαιο όπου έγιναν 6 αναγγελίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α Πάτρας, που αφορούν αιγοπρόβατα και το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε.
Στην συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων για όλες τις ανωτέρω ζημιές θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων (μετά την επεξεργασία των στοιχείων ΟΣΔΕ), η οποία αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2022».
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ
Εξάλλου με πρωτοβουλία της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Δυτικής Αχαϊας, την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής, προβλήματα άμεσα συνυφασμένα με τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκε να αποσταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπόμνημα με τα εξής αιτήματα:
-Άμεση ενίσχυση των αγροτών της Δυτικής Αχαϊας για τα οινοποιήσιμα σταφύλια, η διάθεση των οποίων, το 2020, λόγω της πανδημίας, σημείωσε πτώση έως και 50%.
-Μείωση του αγροτικού κόστους, εν προκειμένω των τιμών του πετρελαίου, των εφοδίων και των ζωοτροφών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Αχαϊας Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ, Αντώνης Κουνάβης, ο αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού Δυτικής Ελλάδας Νικόλαος Γιαννούρης, η συντονίστρια Δυτικής Ελλάδας Μαρία Πλώτα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Βασίλειος Κανελλόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δυτικής Αχαϊας Γεώργιος Βεσκούκης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement