Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

Τα κρούσματα μειώθηκαν αλλά οι νεκροί ανεβαίνουν

Πώς εξηγείται η εικόνα των τελευταίων ημερών, τι λένε οι ειδικοί για τον αριθμό και τις απώλειες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα από τα ερωτήματα που υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες είναι γιατί ενώ παρατηρείται πτώση στα κρούσματα, δεν πέφτει και ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του κοροναϊού, αλλά αντίθετα  προχθές φτάσαμε στις 106 απώλειες συνανθρώπων μας.

Αν κάποιος κοιτάξει τους αριθμούς των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας, θα δει ότι υπάρχει σαφής μείωσή του, έστω κι αν δεν έχουμε πέσει καμία μέρα κάτω από τις 10.000 μολύνσεις.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε πλασματικό τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

«Η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κολλήσουν Όμικρον ιδιαίτερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ» τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι η πτώση των κρουσμάτων από την εβδομάδα των εορτών με τα 50.000 κρούσματα ήταν η εβδομάδα που αντικατόπτριζε την πραγματικότητα. «Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000 – 45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50% – 60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους», τόνισε.

Ας δούμε τα νούμερα των τελευταίων ημερών:

18 Ιανουαρίου: 23.340 κρούσματα-106 νεκροί-673 διασωληνωμένοι

17 Ιανουαρίου: 18.834 κρούσματα – 101 νεκροί – 672 διασωληνωμένοι

16 Ιανουαρίου: 10.783 κρούσματα – 95 νεκροί – 680 διασωληνωμένοι

15 Ιανουαρίου: 17.447 κρούσματα – 78 νεκροί – 686 διασωληνωμένοι

14 Ιανουαρίου: 19.772 κρούσματα – 72 νεκροί – 679 διασωληνωμένοι

13 Ιανουαρίου: 20.409 κρούσματα – 80 νεκροί – 664 διασωληνωμένοι

12 Ιανουαρίου: 24.246 κρούσματα – 77 νεκροί – 670 διασωληνωμένοι

11 Ιανουαρίου: 32.694 κρούσματα – 80 νεκροί – 640 διασωληνωμένοι

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Για το συγκεκριμένο παράδοξο, εκ πρώτης όψεως, φαινόμενο έχουν μιλήσει μια σειρά ειδικοί. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι το 90% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.

 

Επισήμανε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ένας αριθμός εισαγωγών που πιέζει την κατάσταση, ωστόσο αυτό τόνισε ότι είναι δυσανάλογο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.

Ο καθηγητής σημείωσε πάντως ότι, βάσει των έως τώρα επιδημιολογικών δεδομένων, υπάρχει μια αισιοδοξία ότι αν δεν υπάρχει άλλη μετάλλαξη, η παραλλαγή Όμικρον θα μολύνει πολύ κόσμο και θα εξασθενήσει κι αυτή, οδηγώντας στη μείωση των περιστατικών.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος από τη δική του μεριά επισήμανε ότι το θέμα ήδη διερευνάται και θα υπάρξει και κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολλοί οι θάνατοι από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Εξήγησε πάντως ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου 15νθήμερου όταν ακόμη η μετάλλαξη Δέλτα βρισκόταν σε έξαρση που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί πιο βαριά νόσηση.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «λογικά θα εξαφανιστεί» εφόσον είναι πιο μεταδοτική η παραλλαγή Όμικρον.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των θανάτων, είπε ότι οι θάνατοι αυτοί προέρχονται από μολύνσεις που σημειώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου κι ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ενώ η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα είναι 70%-80% Όμικρον και τα υπόλοιπα Δέλτα, στις νοσηλείες είναι το ακριβώς αντίθετο.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι εδώ και 10 μέρες παρατηρείται μια πτωτική πορεία στα κρούσματα. Πρόσθεσε όμως ότι τις επόμενες 2-3 μέρες θα δούμε μια επιβράδυνση της πτώσης, αλλά τα μέτρα πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται τα μέτρα μέχρι το τέλος του μήνα.

 

 

 

Εμβόλιο: Οι πολλές δόσεις μειώνουν τα αντισώματα;

Ο EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) «δεν έχει εξετάσει ακόμα τα δεδομένα για την τέταρτη δόση» του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία για ανάγκη χορήγησης τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό».

Ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής εμβολίων του EMA, επισημαίνει κατά τη διάρκεια μιας βιντεοσκοπημένης ενημέρωσης Τύπου, ότι η επαναλαμβανόμενη χορήγηση «αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου Covid σε πολύ σύντομα διαστήματα θα μπορούσε να μειώσει το επίπεδο των αντισωμάτων που μπορούν να παραχθούν με κάθε χορήγηση».

«Σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και που έχουν ήδη λάβει τρεις δόσεις, είναι λογικό για τις υγειονομικές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης μιας τέταρτης δόσης», σημειώνει ο Καβαλέρι.

 

Όπως αναφέρει ο EMA, στο μέλλον αν χρειαστεί να κάνουμε ενισχυτική δόση, θα χορηγείται μόλις πιάνουν τα κρύα, όπως γίνεται και με το εμβόλιο της γρίπης. Έτσι, θα ενισχυθούν τα αντισώματα όταν υπάρχει ανάγκη.

Επιπλέον, σε μια ανασκόπηση επιστημονικών μελετών ο EMA «δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών μετά το εμβόλιο mRNA Covid στην εγκυμοσύνη, αυθόρμητες αμβλώσεις, πρόωρους τοκετούς ή ανεπιθύμητες ενέργειες σε αγέννητα παιδιά».

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement