Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

Τα μάτια… προβλέπουν!

Έρευνα : Η βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς «μαρτυρά» τον κίνδυνο θανάτου ενός ανθρώπου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

Η διαφορά ανάμεσα στη βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού και της πραγματικής (χρονολογικής) ηλικίας ενός ανθρώπου αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που κάνει για πρώτη φορά αυτή τη συσχέτιση. Όσο πιο βιολογικά γερασμένος είναι ένας αμφιβληστροειδής, τόσο χειρότερη είναι η υγεία ενός ανθρώπου και κατ’ επέκταση τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρα Λάιζα Τσουοτίνγκ Τσου του αυστραλιανού Κέντρου Οφθαλμολογικών Ερευνών της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό οφθαλμολογίας «British Journal of Ophthalmology», ανέφεραν ότι η «ψαλίδα» βιολογικής-χρονολογικής ηλικίας μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί ευρέως ως εργαλείο ελέγχου της γενικότερης υγείας των ανθρώπων.

Ολοένα περισσότερες είναι πλέον οι ενδείξεις ότι το δίκτυο των μικρών αγγείων του αμφιβληστροειδούς μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστο δείκτη της συνολικής υγείας του κυκλοφορικού συστήματος και του εγκεφάλου. Ο κίνδυνος αρρώστιας και θανάτου αυξάνει με την ηλικία, αλλά ποικίλει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο της ίδιας ηλικίας και εν μέρει αυτό οφείλεται στις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων όσον αφορά τη βιολογική ηλικία τους.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο, με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης), που μπορεί να αξιολογήσει τη βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς και την απόκλιση της από τη χρονολογική ηλικία. Χρησιμοποίησαν ένα μεγάλο δείγμα σχεδόν 36.000 ατόμων, στους οποίους μετρήθηκε η βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς. Βρέθηκε ότι το 51% των ατόμων είχαν αμφιβληστροειδή με βιολογική ηλικία μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον τρία χρόνια σε σχέση με την πραγματική ηλικία (χρονολογική), το 28% είχαν «ψαλίδα» τουλάχιστον πέντε ετών, ενώ το 4,5% πάνω από δέκα χρόνια.

Στη διάρκεια μιας δεκαετίας πέθαναν 1.871 άτομα. Διαπιστώθηκε ότι οι μεγάλες ηλικιακές «ψαλίδες» σχετίζονταν με σημαντική αύξηση κατά 49% έως 67% του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Κάθε παραπάνω έτος που διευρύνεται η «ψαλίδα» βιολογικής-χρονολογικής ηλικίας του αμφιβληστροειδούς, σχετίζεται με μια κατά 2% έως 3% αύξηση στον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, «δείχνουν ότι το χάσμα στην ηλικία του αμφιβληστροειδούς αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό δείκτη του αυξημένου κινδύνου θανάτου, ειδικά αιτιολογίας άλλης πέρα από την καρδιαγγειακή και τον καρκίνο. Η βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς φαίνεται να συνιστά κλινικά σημαντικό βιοδείκτη της γήρανσης. Ο αμφιβληστροειδής προσφέρει ένα μοναδικό προσβάσιμο ‘παράθυρο’ για την αξιολόγηση των υποκείμενων παθολογικών διαδικασιών των συστημικών αγγειακών και νευρολογικών ασθενειών που σχετίζονται με αυξημένη θνησιμότητα».

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement