Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Επιστημονικό Πάρκο και startups: Στις πρώτες θέσεις η αχαϊκή πρωτεύουσα ως προς τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων  

Δημοσιεύθηκε

στις

Του Διονύση Ζακυνθινού

Με το Επιστημονικό Πάρκο να πρωτοπορεί και να είναι η έδρα κορυφαίων εταιρειών, η Πάτρα παίρνει την ανάλογη ώθηση και ήδη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ως προς τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, γνωστών ως startups.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα της διαΝΕΟσις, που πραγματοποιήθηκε από τη συμβουλευτική εταιρεία Octane, με σκοπό να χαρτογραφήσει τις ελληνικές startups και το οικοσύστημα που τις υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της, η χρονιά κατά την οποία ιδρύθηκαν οι περισσότερες συγκριτικά με τις υπόλοιπες χρονιές  ήταν το 2018. Η μεγάλη πλειοψηφία των startups του δείγματος, το 93%, ιδρύθηκε την περίοδο 2013-2020. Περισσότερες από τις μισές ιδρύθηκαν στην Αθήνα.

Η αμέσως επόμενη επιλογή των ιδρυτών (15,4%) ήταν κάποια ευρωπαϊκή πόλη, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (12,7%), η Πάτρα (4,5%), οι ΗΠΑ και το Ηράκλειο (3%).

Στη μεγάλη πλειοψηφία τους (σε ποσοστό 76,4%) οι startups είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, με δυναμικό έως 10 εργαζόμενους.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στο Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων περιλαμβάνονται 533 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 19 εδρεύουν στην Δυτική Ελλάδα και απασχολούν συνολικά 104 άτομα. Τα αντικείμενα δραστηριότητάς τους είναι:

*5 εταιρείες στις επιστήμες ζωής (MedTech, HealthTech, BioTech)

*3 εταιρείες σε λοιπούς κλάδους

*2 εταιρείες σε Διαφήμιση και μάρκετινγκ (AdTech)

2 εταιρείες σε Περιβάλλον και ενέργεια (GreenTech, CleanTech)

*Μία εταιρεία σε Διασκέδαση και ψυχαγωγία (Entertainment Media/Games, Sports, Media)

*Μία εταιρεία στον ναυτιλιακό τομέα (Maritime)

*3 Εταιρείες σε αγροδιατροφή και τρόφιμα (AgriTech, FoodTech)

*Μία εταιρεία στο βιομηχανικό τομέα (Manufacturing)

*Μία εταιρεία στον τουρισμό (Travel/Hospitality/Leisure)

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ

Οι ιδρυτές των startups είναι σχετικά νέοι. Οι 9 στους 10 είναι νεότεροι από 44 ετών, ενώ περισσότεροι από το 50% είναι νεότεροι από 34 ετών. Είναι επίσης συνήθως αρκετά μορφωμένοι. Σε  ποσοστό 48,7% έχουν μεταπτυχιακό και σε 17,2% διδακτορικό.

Σε κάθε περίπτωση, ένα μεγάλο μέρος των ιδρυτών των startups που απάντησαν στην έρευνα (σχεδόν 4 στους 10) δήλωσαν ότι η προϋπηρεσία τους αφορά σε μια δουλειά με «ουδέτερη έως ανύπαρκτη» σχέση με το αντικείμενο της startup τους. Αρκετοί από αυτούς ( σε ποσοστό 22,5%) δηλώνουν ότι είχαν τουλάχιστον μία αποτυχημένη επιχειρηματική προσπάθεια στο παρελθόν. Επομένως, πρόκειται για επιχειρηματίες που πήραν ένα σημαντικό ρίσκο, καθώς πολλοί είχαν μικρή ή καθόλου προϋπηρεσία στο αντικείμενο που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ:  Kορυφαίες εταιρείες επιλέγουν την περιοχή

 Ως προς την άνθηση των startups σε τοπικό επίπεδο, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παππάς δίνει έμφαση στον καθοριστικό ρόλο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.

Κι αυτό διότι, εκτός από έδρα κορυφαίων εταιρειών, το Επιστημονικό Πάρκο αποτελεί με την παρουσία του πηγή έμπνευσης για νέους επιστήμονες που θέλουν να καινοτομήσουν, δημιουργώντας τη δική τους επιχείρηση.

«Με παραδοσιακή επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα, μεταρρυθμιστικό πολιτικό και πολιτιστικό πνεύμα και περήφανη ακαδημαϊκή και επιστημονική αριστεία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Πάτρα είναι η πατρίδα ενός από τα πρώτα και κορυφαία επιστημονικά πάρκα στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Γιώργος Παππάς μιλώντας στη «Γ» και προσθέτει:

«Ο κύριος στόχος είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υποδομής καθώς και η από κοινού διαμόρφωση των κατάλληλων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που θα υποστηρίξουν και θα προωθήσουν τη δημιουργία, λειτουργία και ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ερευνητικά κέντρα και τη βιομηχανία».

Επιπλέον, ο πρόεδρος  του Οικονομικού Επιμελητηρίου αναφέρει ενδεικτικά ότι κορυφαίες εταιρείες στον τομέα τους (Velti, Althom Engineering) επέλεξαν το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών ως βάση τους στην περιοχή, ενώ άλλες εξέχουσες εταιρείες ή Ινστιτούτα συμμετέχουν στο κεφάλαιο επιχειρήσεων (π.χ. Systems Sunlight, Connecticut Innovations και Piraeus Tech Catalyst Fund στην Advent, Vianex στην Eldrug), διασφαλίζοντας και ενισχύοντας τον σημαντικό ρόλο του στο εθνικό επιχειρηματικό σύστημα καινοτομίας και έντασης τεχνολογίας.

Σήμερα, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών στεγάζει 41 εταιρείες και ιδρύματα, που απασχολούν σχεδόν 140 άτομα υψηλής εξειδίκευσης σε τομείς όπως η μηχανική, η χημεία, η φυσική, η ιατρική. Αυτές οι εταιρείες τροφοδοτούνται με ένα συνδυασμό υψηλής ποιότητας χώρων γραφείων, τεχνικής υποδομής και υποστηρικτικών διοικητικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών.

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement