Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα:Χειρόφρενο διαρκείας λόγω… πανδημίας-Δυναμική κινητοποίηση τη Δευτέρα από τον κλάδο των τουριστικών λεωφορείων

Published

on

Της Μαρίας Σπ. Ορφανού

Στο… δρόμο κατεβαίνουν τα τουριστικά λεωφορεία της Αχαΐας την ερχόμενη Δευτέρα, όχι για να προσφέρουν έργο, αλλά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το… χειρόφρενο διαρκείας λόγω της πανδημίας.

Τα τουριστικά λεωφορεία επί της ουσίας παραμένουν ακινητοποιημένα εδώ και 23 μήνες, χωρίς η πολιτεία να έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο τουρισμό.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική κινητοποίηση στην οποία συμμετέχει και ο Σύλλογος ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων- γραφείων Ν. Αχαΐας  με πορεία έως την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου και επιδοθεί ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Νίκο Κοροβέση.

Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 10.30 το πρωί στην Ακτή Δυμαίων, στο ύψος του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου.

«Δεν αντέχουμε άλλο, είμαστε ακινητοποιημένοι εδώ και 23 μήνες, χωρίς έργο. Δυστυχώς η κυβέρνηση όχι μόνο έχει ξεχάσει τον κλάδο μας, αλλά μας εξαιρεί ακόμη και από τον Αναπτυξιακό Νόμο σε αντίθεση με άλλα τουριστικά επαγγέλματα», επεσήμανε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων- γραφείων Ν. Αχαΐας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας πως τα Χριστούγεννα λόγω του φόβου και των περιορισμών δεν κινήθηκε ούτε ένα λεωφορείο εκτός Αχαΐας.

Ο ίδιος εξηγεί ότι, ήδη από το Φεβρουάριο του 2020, από την εξάπλωση του κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις τους αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα, τα οποία όχι μόνο παραμένουν, αλλά έχουν ενταθεί.

«Ζητάμε πάγωμα των ασφαλιστικών και φορολογικών μας εισφορών» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας πως το 2021, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων παρέμειναν ανενεργοί. «Είμαστε καθηλωμένοι, καθώς στα οργανωμένα ταξίδια και εκδρομές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό οι ακυρώσεις είναι συνεχείς», είπε.

Τα αιτήματα του κλάδου

Δέκα αιτήματα ζητά από την Κυβέρνηση με ψήφισμά της η Ένωση Επιχειρηματιών Τουρισμού Ελλάδος – Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων, οι ιδιοκτήτες της οποίας βρίσκονται σε απόγνωση και θέτουν θέμα επιβίωσης. Αυτά είναι:

1.Ρευστότητα – Η αποζημίωση της μειωμένης πληρότητας 65% των τουριστικών λεωφορείων, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2020, ήταν σταγόνα στον ωκεανό για τις επιχειρήσεις τους που παραμένουν ανενεργές 21 μήνες και τα λεωφορεία τους ουσιαστικά ακινητοποιημένα.

2.Αναπτυξιακός Νόμος – Τα τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης και τα τουριστικά γραφεία δεν περιλαμβάνονται στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

3.Λειτουργικό κόστος – Το λειτουργικό κόστος μιας τουριστικής επιχείρησης που διατηρεί γραφείο είναι μεγάλο (ενοίκιο, μισθοδοσία υπαλλήλων, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ κτλ.). «

4.Τέλη Κυκλοφορίας– Υπενθυμίζεται, ότι με παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, για το 2021 & 2022 είχαν μείωση των τελών κατά 50%. Επίσης, στο ψήφισμα αναφέρεται το γεγονός ότι τα τουριστικά λεωφορεία πληρώνουν περισσότερα τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με τα υπεραστικά λεωφορεία. Για παράδειγμα, η Β΄ κατηγορία τουριστικών λεωφορείων 41 θέσεων και άνω) πληρώνει 595 ευρώ τέλη κυκλοφορίας ενώ τα αντίστοιχα υπεραστικά πληρώνουν 300 ευρώ.

5.ΦΠΑ – Το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο, στο 13%, θα πρέπει να γίνει μόνιμο.

6.Επιδότηση ενοικίου – Η συνέχιση των προγραμμάτων επιδότησης ενοικίου για τις επιχειρήσεις τους και αναστολής του προσωπικού τους είναι άμεσα ζητούμενα

7.Αναστολές πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων – Ζητούν τη συνέχισή τους τουλάχιστον έως το τέλος του 2022.

8.Όριο ηλικίας διαγραφής τουριστικών λεωφορείων – Ζητούν την παράταση η οποία αυτή τη στιγμή είναι στα 27 έτη.

9.Πιστωτικά σημειώματα (vouchers) – Είχαν 18μηνη ισχύ, πήραν παράταση έως το Μάρτιο του 2022, «όμως και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό».

 

 

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement