Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Η… Ριβιέρα που θα μπορούσαμε να έχουμε

Published

on

Του Διονύση Ζακυνθινού

Ο αείμνηστος Θεόδωρος Άννινος είχε ως όραμα του η Πάτρα να αποκτήσει αεροδρόμιο. Με μια πινακίδα που είχε τοποθετηθεί επί των ημερών του, στην Ακτή Δυμαίων, το οριοθετούσε στη νότια πλευρά της πόλης.

Ο Ανδρέας Καράβολας εκτιμούσε ότι προς τα εκεί θα έπρεπε να μετατοπιστεί το αναπτυξιακό βάρος της πόλης, έχοντας ως δεδομένο και τη λειτουργία του νέου λιμανιού.
Και ο Ευάγγελος Φλωράτος, ήθελε στο εγκαταλελειμμένο κτιριακό συγκρότημα της Χαρτοποιίας Λαδόπουλου να γίνει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων.
Ο ένας μετά τον άλλο, δήμαρχοι της αχαϊκής πρωτεύουσας κοιτούσαν, ανέκαθεν, στα νότια της Πάτρας. Έβλεπαν στη συγκεκριμένη περιοχή, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, τον προνομιακό χώρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων αναπτυξιακού σκοπού. Το αεροδρόμιο δεν έγινε ποτέ, αλλά το νέο λιμάνι υπάρχει και είναι το μεγαλύτερο ατού μας.

Ας προσπαθήσουμε τώρα να φανταστούμε αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά δεν έγιναν. Με το λιμάνι σε πλήρη λειτουργία, σκεφτείτε να είχε ευοδωθεί το σχέδιο του Φλωράτου και η πόλη να είχε αποκτήσει στου Λαδόπουλου μια πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα.

Παράλληλα, φανταστείτε η παραλιακή περιοχή που εκτείνεται από το λιμάνι μέχρι και τα Βραχναίικα να είχε αναπλαστεί, με μπόλικο πράσινο, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις και ήπιες δράσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα, έχοντας ως φόντο το καταπληκτικό (και αδικημένο από εμάς τους ίδιους) ηλιοβασίλεμα μας.

Πρόκειται για ένα όραμα που δεν κυνηγήσαμε ποτέ για μια περιοχή που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η πατρινή… Ριβιέρα.

Βέβαια, όλα όσα περιγράψαμε, ως τη διαμόρφωση ενός ιδανικού περιβάλλοντος που θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε, θα προϋπόθεταν την αρμονική σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτή που επ’ ουδενί δέχεται η σημερινή δημοτική αρχή, εμμένοντας στις γνωστές, ξεπερασμένες ιδεοληψίες της, που «δαιμονοποιούν» τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα που στοχεύει στο κοινό συμφέρον.
Πάλι καλά που η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν ήταν δημοτική αρχή όταν τέθηκε το θέμα της δημιουργίας του πολυχώρου ψυχαγωγίας «VESO MARE».

Εξυπακούεται ότι θα είχε επιχειρήσει να βάλει φραγμό στη λειτουργία του και πιθανότατα αυτός δεν θα υπήρχε σήμερα…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement