Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Published

on

 

 

«Δηλαδή, σοβαρά τώρα, έχετε τον Μητσοτάκη για άνθρωπο που θα άλλαζε τον εκλογικό νόμο, δείχνοντας πολιτική αναξιοπιστία και δίνοντας ένα επιπλέον όπλο στην αντιπολίτευση;» είπε χαμογελώντας σε συνομιλητές του το κυβερνητικό στέλεχος, αποχωρώντας στη συνέχεια από τη συζήτηση που είχε ανοίξει και αφορούσε ένα από τα σενάρια των τελευταίων ημερών…

Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν πρόκειται ακριβώς για σενάριο. Πρόκειται για ευσεβείς πόθους που εκφράζονται ακόμα και από στελέχη της ΝΔ, ενδεχομένως ακόμα και για εισηγήσεις που φτάνουν μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο.

Όμως, ας το σκεφθούμε – και ας το σκεφθούν όλοι – καλύτερα. Τι θα άλλαζε, στην πραγματικότητα, μία νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου; Θα άλλαζε τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η ίδια κυβέρνηση πριν μερικούς μήνες, αφού για να έχει πιθανότητες να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα έπρεπε να συγκεντρώσει 200 ψήφους στη Βουλή και τέτοια προοπτική δεν υπάρχει σήμερα.

Και δεν θα έδειχνε μόνο πολιτική αναξιοπιστία ή «παιχνίδια» με τη Βουλή και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Θα έδειχνε και κάτι άλλο, ίσως πιο σημαντικό: Ηττοπάθεια.

Ο πρωθυπουργός σε όλες τις μέχρι σήμερα δηλώσεις του έχει πει ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη, είτε στις πρώτες (με απλή αναλογική) είτε στις δεύτερες (με ενισχυμένη αναλογική) εκλογές. Γιατί να το αναιρέσει και να δώσει δείγματα ηττοπάθειας;

Προφανώς, το ενδεχόμενο μη δημιουργίας κυβέρνησης στις πρώτες εκλογές είναι οδυνηρό καθώς θα αναγκάσει τη χώρα να βρίσκεται σε αβεβαιότητα και προεκλογική ατμόσφαιρα για σημαντικό χρονικό διάστημα. Όμως, το ενδεχόμενο να απωλέσει ο Μητσοτάκης την προσωπική αξιοπιστία του και να εμφανιστεί ως απλός «κυνηγός της εξουσίας», είναι ακόμα χειρότερο. Γι’ αυτό και οι πιθανότητες να υιοθετήσει τέτοιου είδους σκέψεις, είναι μάλλον μηδαμινές…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement