Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Το καρναβάλι, «θύμα» πανδημίας και… αδράνειας

Published

on

 

H Πάτρα, τρεις μέρες πριν ανοίξει το Τριώδιο και λιγότερο από μήνα μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου (κορύφωση του καρναβαλιού) αγωνιά για το «είδος» του καρναβαλιού που θα κάνει φέτος.

Εν μέρει λογικό. Γιατί σε μέρες πανδημίας κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι θα του ξημερώσει από τη μία μέρα στην άλλη.

Από την άλλη πλευρά όμως, ακριβώς αυτή η πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να έχει ωθήσει τον Δήμο στη διαμόρφωση κάποιων εναλλακτικών σχεδίων; Και κυρίως, δεν θα έπρεπε να τον έχει ωθήσει σε μία πλατιά συνεννόηση με όλους – και κυρίως με τους καρναβαλιστές – για τους τρόπους δράσης και αντιμετώπισης όλων των ενδεχομένων;

Συμπερασματικά, δηλαδή, όσο λογική και να μοιάζει η αδυναμία πρόβλεψης του μέλλοντος εν μέσω πανδημίας, τελικά είναι πιο… παράλογο να μην υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, ειδικά όταν το ζήτημα αφορά τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της πόλης, με πολύ σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην περιοχή.

Φτάσαμε λοιπόν στις αρχές Φεβρουαρίου και κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει.

Και εμείς, ως υπόθεση εργασίας, επικαλούμαστε ένα (απίθανο) πολύ θετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, ξ πανδημία υποχωρεί θεαματικά και το καρναβάλι επιτρέπεται να διεξαχθεί κανονικά, χωρίς κανέναν περιορισμό. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, πιστεύει κανείς ότι η πόλη θα ωφεληθεί στον βαθμό που μπορούσε και θα «επιστρέψουμε» στο 2019; Σε καμία περίπτωση! Πρώτον, γιατί έτσι κι αλλιώς είναι πολύς ο κόσμος που φοβάται τις μετακινήσεις και τις μαζικές εκδηλώσεις και δεύτερον, γιατί πέρα από την πανδημία, η ελληνική κοινωνία σήμερα αντιμετωπίζει και ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που προέρχεται από την αύξηση του κόστος διαβίωσης και την ακρίβεια. Και εμείς, εδώ στην Πάτρα, δεν κάναμε τίποτα για να διαφημίσουμε το καρναβάλι και να διαμορφώσουμε δράσεις και εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να έλξουν, παρέχοντας ψυχαγωγία αλλά και υγειονομική ασφάλεια στους επισκέπτες.

Η Πάτρα θα είχε να ωφεληθεί πολύ περισσότερο λοιπόν, εάν είχε διαμορφώσει και κοινοποιήσει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, με τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, έστω και χωρίς παρελάσεις και τελετή λήξης.

Η Πάτρα θα μπορούσε να έχει κάνει πολλά. Δεν τα έκανε. Και γι’ αυτό μόνο… περιμένει. Τι; Το αυτονόητο μάλλον: Απαγόρευση μαζικών εκδηλώσεων και τα γνωστά μέτρα στην εστίαση.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement