Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι…»

Published

on

Το όραμα του εκλιπόντος Παναγιώτη Παπαθανασίου και η δέσμευση των δικών του ανθρώπων για την σήμανση και ανάδειξη μιας σειράς από ορειβατικά μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων

 

«Go… go… go…». Με το, τριπλό, σύνθημα «πάμε» ο αείμνηστος Παναγιώτης Παπαθανασίου είχε καταφέρει να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρη σχεδόν την Δημοτική Ενότητα Κλειτορίας η οποία, εδώ και λίγα 24ωρα, θρηνεί για την απώλεια του 60χρονού συνταξιούχου εκπαιδευτικού.

Με αφορμή την εκδημία του, μετά από σύντομη αλλά άδικη αναμέτρηση με την επάρατο νόσο, μέλη της τοπικής κοινωνίας υπόσχονται να διατηρήσουν τη μνήμη του ζωντανή, υλοποιώντας οράματα που ο ίδιος χάραξε και υπηρέτησε κατά το σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την συνταξιοδότησή του, κατά το οποίο κατάφερε να σταθεί όρθιος και να τα εμφυσήσει σε δεκάδες συμπατριώτες του.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ

Ο Παναγιώτης Παπαθανασίου συνταξιοδοτήθηκε το 2020 μετά από 30 και πλέον χρόνια στην α’ βάθμια εκπαίδευση, περίοδο κατά την οποία υπηρέτησε σε Καλάβρυτα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κατερίνη. Τελευταίος σταθμός η γενέτειρά του Κλειτορία όπου υπηρέτησε στο Δημοτικό Σχολείο για μια τριετία.

Λάτρης του βουνού, του αθλητισμού και της πεζοπορίας, αγάπησε την ορειβασία κατά την περίοδο που υπηρέτησε στη Βόρεια Ελλάδα.

Από τον «ΕΟΣ Βροντούς», τον Ορειβατικό Σύλλογο Κατερίνης, όπου διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. και Έφορος αναβάσεως, ξεκίνησε η εμπλοκή του με τη συλλογική δράση για την αναβάθμιση του ορεινού αθλητισμού, ορεινή πεζοπορία, ορεινό τρέξιμο.

Πρώτη ενέργειά του, με την επιστροφή στην Κλειτορία, ήταν η ανασύσταση του ΕΟΣ (Ορειβατικός Σύλλογος) και την μετατροπή του σε ΕΟΑΣ (Αθλητικός Ορειβατικός Σύλλογος) Κλειτορίας – Νοτιοδυτικός Χελμός, προκειμένου να εντάξει στις δράσεις του ποικίλες πρωτοβουλίες με άξονα το βουνό, αθλητικές και φυσιολατρικές.

Ο ΕΟΑΣ Κλειτορίας επανιδρύθηκε στις 19/12/2019 και γρήγορα εξελίχθηκε στην περισσότερο δραστήρια και ελκτική συλλογικότητα της ευρύτερης περιοχής, ίσως και του Δήμου!

«Στην πραγματικότητα ίδρυσε έναν καινούριο Σύλλογο» αναφέρει η σύντροφός του και Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας, εκπαιδευτικός και δημοτικό σύμβουλος Βασιλική Παπουτσή.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΡΑΜΑ

Πρώτη προτεραιότητα του Παναγιώτη, από τις αρχές του 2020, είναι να χαραχθούν και να σημανθούν μια σειρά από ορειβατικά μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής. Προσδιόρισε τα εξής μονοπάτια:

@ Παναγία Πλανητεριώτισσα, Βαλτολόγγος, Βάλτος, Μέγας Λάκκος, Μνήματα, Νομισματοκοπείο, Κυνηγού το Διάσελο, μήκους 9 χλμ. περίπου.

@ Χαλίκι, Μαγέρου Περκιά, Γαρδίτα, Νησί, Ζαρέλια, Χαλίκι, 10 χλμ. περίπου.

@ Άγιος Νικόλαος, Μπελενό, Παλιοχώρι, Αράχοβα, Παπουλάκου, Κάστρο Άρμπουνα, μήκους 12 χλμ. περίπου.

@ Πλανητέρο, Ελατόφυτο, Κουτσυλόπυργος, Προφήτης Ηλίας, Ψηλή κορυφή, 8 χλμ. περίπου.

@Παναγιά η Λύκαινα, Χάνι Αγία Βαρβάρα, Μάρμαρα, Αλώνια, Καλόγερος, Μέγας λάκκος, 15 χλμ. περίπου

@ Πλανητέρο, Γορίτσα, Καλόγερος, Κεφαλόβρυσο, Ελατόφυτο, Κορδέλες, Πλανητέρο – μήκους 15 χλμ. περίπου.

@ Παναγιά η Λύκαινα, Μαύρα Λίμνη, Ανάληψη, Δρακόσπιτα, Σπήλαια Καστριών, 9 χλμ. περίπου.

@ Πλανητέρο, Άρμπουνας, Πολύ Νερό, Μεγάλο Δέντρο, Σάρα, Βάλτος, Ψάρι, Πλανητέρο, 20 χλμ. περίπου.

@ Αρχαίος Κλείτωρ, Άνω Κλειτορία (Ζούγρα), Ντούνισα, Σιγούνι, Καλλιθέα, Κλειτορία, 12 χμλ. περίπου.

«Πριν κάνει αυτή την προσπάθεια, κάθε βδομάδα στην Κλειτορία έφτανε ένα πούλμαν με 50 άτομα το οποίο ο ίδιος ξεναγούσε στα μονοπάτια αυτά. Υπολογίζουμε ότι πριν γίνει η επίσημη χάραξή τους, πάνω από 700 άτομα, από τους Ορειβατικούς Συλλόγους Αιγίου, Αμαλιάδας, Αθηνών, Πατρών, και Αχαρνών τα είχαν περπατήσει μαζί με οργανωμένες εκδρομές από Τουριστικά Γραφεία αλλά και ομάδες πολιτών» αναφέρει στη «Γ» ο Δημήτρης Ζουρνάς, Ταμίας του ΕΑΟΣ Κλειτορίας.

Σχετικές επιστολές για την αδειοδότηση και καθαρισμό των μονοπατιών έκανε και προς τη Διεύθυνση Δασών αλλά και το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού. Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού συνηγορεί πρώτος στην πρότασή του για σήμανση και καθαρισμό ορειβατικών μονοπατιών στην περιοχή του. «Είμαστε σύμφωνοι με την προσπάθεια σας και από μέρους μας θα συμβάλουμε με τα διαθέσιμα μέσα στην υλοποίησή της» και προς το Δασαρχείο Καλαβρύτων, απαντά ο Φορέας στις 2/8/2021, καταθέτοντας τη σύμφωνη γνώμη του.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧIΕΣ

Με βάση τις προτάσεις του αλλά και την ανταπόκριση του Δήμου Καλαβρύτων, το πρώτο επίσημο μονοπάτι διανοίχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, σε συνεργασία με τον ΕΟΣ Κορίνθου, με την ονομασία «Προίτου Ολυμπία οδός» με αφετηρία το Πλανητέρο, έως και τη Λίμνη Δόξα στην Κορινθία, μήκους 24 χλμ. Σχεδόν έτοιμο, ελάχιστα πριν ασθενήσει, ήταν και το μονοπάτι Κλειτορία, Αγ. Νικόλαος, Πλανητέρο μήκους 19 χλμ.

«Εδώ και αρκετό καιρό με τον αείμνηστο δάσκαλο είχαμε μακρά συνεργασία, από κοινού και με τον Φορέα Διαχείρισης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού με στόχο την ανάδειξη, με σήμανση και χαρτογράφηση μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Καλαβρύτων. Το κενό που αφήνει πίσω του μεγάλο, δεσμευόμαστε να ακολουθήσουμε τον ασφαλή δρόμο που χάραξε για την ανάδειξη της περιοχής μας σε τόπο εναλλακτικού τουρισμού και υγιεινής ζωής» αναφέρει ο Βοηθός Δημάρχου για θέματα τουρισμού Λεωνίδας Βασιλόπουλος στη «Γ».

Η ΛΟΙΠΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

@ Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών τοπικών συλλόγων για την ανάδειξη του Αρχαίου Κλείτωρα και με αφορμή έργα αστικής ανάπλασης στην Κλειτορία, προτείνει, το 2020 με ανοικτή επιστολή και υπογραφές συμπατριωτών του «να γίνει προσπάθεια να μετατραπεί παρόχθια ο ποταμός Κλείτορας (Αρχαία Ολυμπία Οδός, δρόμος του Χαλκού) σε ιστορικό, οικογενειακό μονοπάτι περιπάτου, αναψυχής και αθλητισμού που θα συνδέει την Κλειτορία με τον αρχαιολογικό χώρο και θα οδηγεί τον επισκέπτη, πάνω από τα τείχη, στο Θέατρο το Στάδιο και το «Ασκληπιείο».

@ Στις 27/8/2020 με επιστολή του στο Δήμο Καλαβρύτων, την οποία κοινοποιεί και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ζητά να του παραχωρηθεί έκταση πίσω από το ΚΠΕ Κλειτορίας ή σε κάποιο άλλο δημοτικό ακίνητο, πλησίον της όχθης του Αροάνειου, για τη διαμόρφωση χώρου για προπονήσεις και αγώνες τοξοβολίας. Παράλληλα προτείνει, στα πλαίσια και του αναδασμού, «η παρόχθια περιοχή του Αροάνιου, από τις πηγές μέχρι και την σμίξη με τον Λάδωνα, να μετασχηματιστεί σε χώρο άθλησης, αναψυχής, και ορεινού τουριστικού αθλητισμού, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να έχει έναν λειτουργικό χώρο για προπονήσεις και διενέργεια αγώνων των τμημάτων της ορεινής ποδηλασίας και ορεινού τρεξίματος (ανώμαλου δρόμου) όπως και των υπόλοιπων υπό ανάπτυξη αθλημάτων, ιππασία, rafting, canyon, πεζοπορία, ορειβασία». Στόχος σε πρώτη φάση από το 2022, να διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας Ανωμάλου Δρόμου 10 χλμ. και 30 χλμ. στην Κλειτορία, στα πρότυπα αγώνων με μεγάλη απήχηση στην Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα.

@ Αγωνίστηκε για την χάραξη δεκάδων μονοπατιών, ιστορικών, θρησκευτικών και ορειβατικών με στόχο να μεταλαμπαδευτεί στους νέους η αγάπη για τον τόπο αλλά και την ίδρυση τμήματος εκμάθησης Σκι για μαθητές. «Το κενό είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο, κρατάμε ιδέες, σχέδια και όνειρα και ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές, ένας λόγος παραπάνω μάλιστα για να τιμήσουμε τη μνήμη του» καταλήγει ο Δ. Ζουράς.

@ Η αγάπη του για τα παιδιά μεγάλη. Εκτός από την προσπάθειά του να μάθει Σκι σε παιδιά οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική άνεση, το 2020, κατά την περίοδο του πρώτου Lockdown κατάφερε να εξασφαλίσει Ηλ. Υπολογιστές, laptop και tablet για παιδιά και οικογένειες που είχαν ανάγκη για την Τηλε-εκπαίδευση πρωτοβουλία την οποία ανασύρει στη μνήμη της, μιλώντας με τη «Γ» η Φωτεινή Δημακοπούλου, διευθύντρια του Γυμνασίου Κλειτορίας.

 

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

Ροή ειδήσεων

Advertisement