Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανοίγει το Εργοστάσιο, κλείνει η Ξερόλακκα

Δέσμευση της δημοτικής Αρχής της Πάτρας με αφορμή τη δημοπράτηση της Μονάδας στο Φλόκα

Published

on

 

 

Τη δέσμευση ότι με την κατασκευή του εργοστασίου στο Φλόκα θα κλείσει ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας ανέλαβε η δημοτική Αρχή της Πάτρας, εν όψει της δημοπράτησης του έργου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Δήμος Πατρέων «οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου είχαν, από το 2019, συντάξει τις σχετικές μελέτες για το εργοστάσιο του Φλόκα, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.
Πλην όμως υπήρξαν καθυστερήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο για έγκριση, που υπερέβησαν τα δύο χρόνια, λόγω τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας και της σχετικής προσαρμογής της μελέτης.
Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο έργο με προϋπολογισμό 44.562.531,36 ευρώ χωρίς ΦΠΑ με επιπλέον δυνατότητα τεχνικών προσαρμογών ύψους 30.801.913,14 ευρώ.
Εκτός από το έργο του εργοστασίου ακολουθούν Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων της πόλης, επέκταση του ΧΥΤΥ Φλόκα, Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Πάτρα και επέκταση της δυναμικότητας της Ανακύκλωσης.
Η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου που ολοκλήρωσαν, με ξεχωριστή προσπάθεια, τη δύσκολη μελέτη του έργου.
Με την κατασκευή του εργοστασίου ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας θα κλείσει».
Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ΄ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:
α) Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) αποτελούμενη από Μονάδα Προδιαλογής (μηχανικού διαχωρισμού ή μηχανικής διαλογής) και Μονάδα Κομποστοποίησης – Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ των μηχανικά διαχωρισμένων οργανικών υλικών και θα δέχεται 53.032 τόνους /έτος σύμμεικτα αστικά απόβλητα (απορρίμματα γκρι / πράσινου κάδου), καθώς και υπολείμματα της ΜΕΒ και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
(β) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοποβλήτων (ΜΕΒ) αποτελούμενη από Μονάδα Κομποστοποίησης – Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ των προδιαλεγμένων στην πηγή Βιοαποβλήτων και θα δέχεται 8.113 τόνους /έτος προδιαλεγμένα στην πηγή βιοαπόβλητα (υλικά καφέ κάδου) και 2.028 τόνους/έτος πράσινα απόβλητα.
Η Μονάδα Ραφιναρίας θα είναι κοινή για την ΜΕΑ και ΜΕΒ.
Η Μονάδα Κομποστοποίησης ΑΣΑ θα δέχεται μηχανικά διαχωρισμένα στην ΜΕΑ οργανικά, 27.800 τόνους/έτος, ενώ η ΜΕΒ θα δέχεται διαχωρισμένα στην πηγή βιοαπόβλητα και μαζί με το διογκωτικό υλικό (πράσινα απόβλητα) θα δέχεται 10.141 τόνους/έτος οργανικό υλικό.
Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement