Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Αλυσίδα της μετάγγισης» Το 7ο ΕΠΑΛ Πατρών συμμετέχει πιλοτικά στη δράση του «αιμοδοσία365» 

Published

on

«Το ήξερες ότι αίμα λήγει; Λήγει σε ένα μήνα. Θυμήσου το ραντεβού σου κάθε 3 μήνες», αυτό είναι το πρώτο μήνυμα της καμπάνιας του αιμοδοσία365 που ξεκίνησε από χθες και στην Πάτρα με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς αιμοδοτών.

Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με την υποστήριξη του κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Λάτση που έχει ως αποστολή του την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών που στοχεύουν στην εκπαίδευση μιας καινούριας γενιάς συνειδητοποιημένων αιμοδοτών που θα υιοθετήσουν την κουλτούρα της επαναλαμβανόμενης αιμοδοσίας με πρακτικές προσαρμοσμένες στον τοπικό πολιτισμό και περιβάλλον. Το περιεχόμενο της δράσης είναι αποτέλεσμα πολυετούς και συνεχιζόμενης έρευνας που αφορά τα κίνητρα που προάγουν και τους παράγοντες που αποτρέπουν την συνειδητοποιημένη εθελοντική αιμοδοσία».
Όπως τονίζει η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Μαριάννα Πολίτου Καθηγήτρια Αιματολογίας –Ιατρικής των Μεταγγίσεων, και Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας του Αρεταιείου Νοσοκομείου «δυστυχώς ακόμα και σήμερα μόνο το 60% του αίματος που συλλέγεται στην Ελλάδα προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο από δότες αντικατάστασης (π.χ. συγγενικό περιβάλλον) και ενώ σε καταστάσεις ανάγκης (π.χ. Μάτι) υπήρξε πάντα ανταπόκριση αιμοδοτών αυτοί δεν επανέρχονται με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εφαρμογή στρατηγικής και προγραμματισμού των αιμοληψιών βάσει των αναγκών και να παρατηρούνται πολλές φορές μέσα στον χρόνο σημαντικές ελλείψεις αίματος. Το πρώτο μήνυμα του αιμοδοσία365 είναι αποτέλεσμα έρευνας ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν γνωρίζουν ότι το αίμα έχει ημερομηνία λήξης (περίπου ένα μήνα μετά από την προσφορά του) για αυτό και υπάρχει συνεχής ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεμάτων».
Οι δράσεις
Εκτός από τη διοργάνωση αιμοδοσιών σε χώρους εκτός του Νοσοκομείου η δράση περιλαμβάνει:
1)τη δημιουργία εξειδικευμένου υλικού προσέλκυσης αιμοδοτών που θα έχει παραχθεί μετά από επιστημονική ανάλυση των αναγκών, φόβων και προσδοκιών τους
2) την εκπαίδευση των προσελκυτών των αιμοδοτών από όλες τις Ν.Υ. Αιμοδοσίας της χώρας σε συνεργασία με το Ε.Κ.Ε.Α.
3) Εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία εφαρμόζοντας την προσέγγιση του «whole school approach». Το 7ο ΕΠΑΛ Πατρών συμμετέχει πιλοτικά στη δράση .Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την «αλυσίδα της μετάγγισης» από την επιστημονική υπεύθυνη, και στη συνέχεια με την καθοδήγηση των καθηγητών τους Φωτεινή Μπουλαλά, Ελένη Γάκη και Χριστίνα Σκαρπέτα, ενημέρωσαν οι ίδιοι την μαθητική κοινότητα, δημιούργησαν την αφίσα τους και προετοιμάζουν την Αιμοδοσία τους την 1/3/2022 που θα πραγματοποιηθεί από τη Ν.Υ.Αιμοδοσίας του Άγιου Ανδρέα.
Όπως υπογραμμίζει η συνεργάτιδα του ερευνητικού προγράμματος Ισιδώρα Δ. Μυτιληναίου Κοινωνική Ερευνήτρια η εμπειρία και η γνώση του εθελοντή αιμοδότη έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προσδοκία της επαναλαμβανόμενης δωρεάς. Έτσι η δράση θα παρέχει την απαραίτητη στοχευμένη υποστήριξη για την δημιουργία μίας εκτεταμένης ευαισθητοποίησης που θα έχει ως αφετηρία την κατανόηση των υπαρκτών φόβων και ανησυχιών και των ερωτημάτων του υποψήφιου αιμοδότη και τη συνέχεια θα εστιάζει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων στρατηγικών αντιμετώπισης που θα είναι προσαρμοσμένες στις εκάστοτε ανάγκες.
Θα οδηγήσει στην καλλιέργεια της στάσης του ενεργού πολίτη ,την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της προσφοράς και την ενδυνάμωση του αιμοδότη στον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε θέματα που άπτονται στις ανάγκες της αιμοδοσίας της κοινότητάς του. Έτσι ο ίδιος ο αιμοδότης που αιμοδοτεί για τον ανώνυμο συνάνθρωπό του που έχει ανάγκη μετάγγισης θα είναι ο πρεσβευτής της καμπάνιας μας. H αιμοδοσία365 προσκαλεί τους πολίτες της Πάτρας να βρουν τα banner που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης και ανεβάζοντας μια φωτογραφία με φόντο το μήνυμα «το ήξερες ότι αίμα λήγει? να γίνουν «πρέσβειρες» και «πρεσβευτές» της δράσης.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement