Connect with us

Πολιτισμός

Σοκολατορίχτες εν δράσει… Κρατούν το έθιμο «ζωντανό» παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά και την… απομόνωσή τους από τον Δήμο

Published

on

Πιστοί στην πιο γλυκιά παράδοση του Πατρινού Καρναβαλιού επιμένουν… μπαλκονάτα, τσουβαλάτα, σακουλάτα, κουτάτα και ψηλοκρεμαστά να διατηρούν αναλλοίωτη την τεχνική του πετάγματος της σοκολάτας!

Είναι τα σωματεία των Σοκολατοριχτών που κρατούν «ζωντανό» το έθιμο ακόμη κι εν μέσω των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας, αλλά και προσφάτως του πολέμου στην Ουκρανία.
Φέτος οι σοκολατορίχτες του Πατρινού Καρναβαλιού με τη συμβολή των μελών τους και εταιρειών κατάφεραν να συγκεντρώσουν 15.000 σοκολάτες οι οποίες μάλιστα, έχουν μακρά ημερομηνία λήξεως που «καλύπτει» και το Καρναβάλι του 2023. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι κι εφέτος δεν θα γίνουν οι παρελάσεις στις οποίες παραδοσιακά συμμετέχουν, δεν είναι διατεθειμένοι να τις κρατήσουν, αλλά τις διανείμουν είτε το τελευταίο Σαββατοκύριακο σε ενδεχόμενες εκδηλώσεις που θα ανακοινώσει ο Δήμος, είτε σε σχολεία και ιδρύματα της πόλης.
«Φέτος πέρα από την πανδημία μας πρόλαβαν και οι εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενώ είχαμε προγραμματίσει να πάρουμε μέρος σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές αθηναϊκών καναλιών δεν προλάβαμε… Ας ελπίσουμε ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο θα γίνει κάτι ο Δήμος για να μπορέσουμε να πάρουμε μέρος μοιράζοντας τις σοκολάτες στον κόσμο. Διαφορετικά μόνοι μας δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη», τόνισε ο Περικλής Δημητρόπουλος, εκπροσωπώντας τα σωματεία των σοκολατοριχτών.
Ωστόσο, ο κ. Δημητρόπουλος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο αντιμετώπισης του εθίμου από τον Δήμο Πατρέων και από την ΚΕΔΗΠ. «Μας κάλεσαν και στην Καρναβαλούπολη και ρίξαμε σοκολάτες, όμως δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε φέτος να μας εξασφαλίσουν επιπρόσθετα κάποιες ποσότητες. Την ίδια ώρα, ένα άρμα έχουμε που μπορεί να κινείται εύκολα στο κέντρο της πόλης κι αυτό παραμένει εδώ και χρόνια ημιτελές, αφού δεν έχουν καταφέρει να το φτιάξουν. Ο σοκολατοπόλεμος είναι περιζήτητος και είναι ένα έθιμο που πρέπει να διατηρηθεί, είναι ένα έθιμο για τα παιδιά. Ελπίζουμε στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων να διοργανώσουν κάποιες εκδηλώσεις για να μάθουν και τα παιδιά την τεχνική του πετάγματος της σοκολάτας, όπως επίσης και να συμπεριληφθούμε στο επίσημο site της ΚΕΔΗΠ, στο οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στους Σοκολατορίχτες που πέρυσι συμπλήρωσαν τριάντα χρόνια παρουσίας στο Πατρινό Καρναβάλι», τόνισε ο κ. Δημητρόπουλος και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη για την παραχώρηση υπηρεσιακού οχήματος του Δήμου με το οποίο μεταφέρθηκε αντιπροσωπεία τους στην Αθήνα για να πάρει μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή.
Στη συνέχεια ο κ. Δημητρόπουλος ξεκίνησε το πέταγμα, δείχνοντας μία προς μία τις τεχνικές, για να φθάνουν οι σοκολάτες σε όλους, μικρούς και μεγάλους, ακόμη και στα μπαλκόνια πολυκατοικιών…

Ροή ειδήσεων

Advertisement