Connect with us

Αθλητισμός

Παντελής Τίγκας στη “Γ”: Δεν αρκούν οι εξαγγελίες για την πάταξη του χουλιγκανισμού

Published

on

Συνέντευξη στο Διονύση Ζακυνθινό

Μιλάει στη «Γ» ο πρώην προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, Σύμβουλος κι Εκπαιδευτής Θεμάτων Ασφαλείας

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την πάταξη του χουλιγκανισμού δεν αρκούν, τονίζει σε συνέντευξή του στη «Γ» ο Παντελής Τίγκας, πρώην προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, Σύμβουλος κι Εκπαιδευτής Θεμάτων Ασφαλείας.

«Απαιτείται να δούμε το πρόβλημα σε βάθος και να εστιάσουμε για την επίλυσή του σε προληπτικά μέτρα» επισημαίνει, εκφράζοντας τον φόβο του ότι τα όσα εξαγγέλθηκαν μπορεί να μείνουν ξεχασμένα στην άκρη.

 Κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της οπαδικής βίας η διάλυση των συνδέσμων;

Οι σύνδεσμοι ή όποια άλλη ονομασία χρησιμοποιείται είναι ένα μόνο κομμάτι του παζλ που ονομάζεται οπαδική βία. Ως εκ τούτου, δεν έχει τη δυναμική να λύσει εξ ολοκλήρου το πρόβλημα. Μπορεί να το περιορίσει ή να μειώσει την έντασή του, αλλά δεν θεωρώ ότι μπορεί να φέρει ολοκληρωτική επίλυση.

 Αντί βέβαια των συνδέσμων θα λειτουργούν λέσχες φιλάθλων. Ποιες κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους, ώστε να μην εξελιχθούν κι αυτές σε εστίες χουλιγκανισμού;

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να είναι γνωστά τα στοιχεία των μελών και ταυτόχρονα τα μέλη να είναι «καθαρά» και εννοώ να μην έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε οποιασδήποτε μορφής παραβατική – εγκληματική συμπεριφορά. Επίσης, θα πρέπει ο πρώτος και βασικός του έλεγχος, η επίβλεψη, να ανατεθεί στο αθλητικό σωματείο στο οποίο ανήκουν τα μέλη του συνδέσμου-λέσχης και να προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για οποιαδήποτε δυσλειτουργία.

Τέλος, αλλά το πιο σημαντικό, θα πρέπει να λειτουργούν με τους ισχύοντες κανόνες και σε κάθε περίπτωση μη συμμόρφωσης να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες αυστηρές κυρώσεις.

Κατάργηση συνδέσμων από τη μια, φυλάκιση χωρίς αναστολή για τους υπαίτιους κρουσμάτων από την άλλη. Είναι επαρκές αυτό το πλαίσιο ή πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα;

Είναι προφανές, όπως ανέφερα και παραπάνω, ότι δεν αρκούν. Απαιτείται να δούμε το πρόβλημα σε βάθος και να εστιάσουμε για την επίλυσή του σε προληπτικά μέτρα (να χτυπήσουμε, δηλαδή, το πρόβλημα στη ρίζα του), τα οποία σε βάθος χρόνου μαζί με τα ισχύοντα κατασταλτικά μέτρα θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι οι ΠΑΕ θα πρέπει να βάλουν κι αυτές πλάτη για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Εσείς τι λέτε;

Συμφωνώ απολύτως με αυτήν την τοποθέτηση – θέση του κ. υπουργού. Όμως, να μην μείνει απλά μια άποψη-θέση. Ξέρετε, και με το ισχύον νομικό πλαίσιο υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν υποχρεώσεις των σωματείων σχετικά με τη λειτουργία των συνδέσμων ή υπάρχουν δυνατότητες που παρέχονται στα σωματεία για να διαχειριστούν «σκληρά» παραβατικές οπαδικές συμπεριφορές, αλλά τόσα χρόνια δεν είδα να εφαρμόζονται.

Λέμε συχνά ότι νόμοι στην Ελλάδα υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται. Πόσο πιθανό θεωρείτε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν να μείνουν τελικά στα χαρτιά και να μην εφαρμοστούν;

Κρίνοντας από προηγούμενες περιπτώσεις φοβάμαι ότι γρήγορα θα μείνουν ξεχασμένα στην άκρη. Και στο παρελθόν υπήρξαν θύματα και σοβαρά επεισόδια, πολλά περιστατικά, και τότε υπήρξαν εξαγγελίες, αλλά αποτέλεσμα όχι, γιατί έχουμε μάθει όχι να επιλύουμε τα προβλήματα αλλά να τα διαχειριζόμαστε επιφανειακά. Και θυμηθείτε ότι στην Ελλάδα, όπως λέει κι ο λαός μας, «τρεις ημέρες κρατάει το μεγάλο θαύμα».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement