Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

549 θάνατοι από COVID στην Αχαΐα και 1.142 συνολικά στη Δυτική Ελλάδα-Το… «μαύρο κουτί» του κορωνοϊού

Published

on

Του Φώτη Π. Καλύβα

Το… θανατηφόρο «άγγιγμα» του κορωνοϊού στους Δήμους της Ελλάδας για τα έτη 2020 και 2021 αποτυπώνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (μετά από ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Μαρίας Απατζίδη).

Και τα στοιχεία αυτά (αντλήθηκαν από τα ληξιαρχεία των Δήμων) δείχνουν ότι στην Αχαΐα οι θάνατοι από κορωνοϊό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ήσαν 549 εκ των οποίων μεγάλη πλειοψηφία (359) στον Δήμο Πατρέων.
Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ένας δήμος στην Αχαΐα που να μην υπέστη απώλειες, ιδιαίτερα κατά το 2021 που αποδεικνύεται το πιο «θανατηφόρο» – και μάλιστα μακράν του 2020 – έτος της πανδημίας μέχρι τώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στην Πάτρα καταγράφηκαν μόλις 28 θάνατοι από κορωνοϊό το 2020, που όμως εκτοξεύτηκαν στους 331 το 2021.
Σε ό,τι αφορά τους άλλους Δήμους:
• Στην Αιγιάλεια έχουν καταγραφεί 104 θάνατοι από COVID19, εκ των οποίων οι 101 τη χρονιά που μας πέρασε και μόλις 3 θάνατοι το 2020.
• Στη Δυτική Αχαία δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από COVID19 το 2020, καταγράφηκαν όμως 57 το 2021.
• Και στον Ερύμανθο, το 2020 δεν καταγράφηκε κανένα θύμα, όμως το 2021 καταγράφηκαν 23 θύματα
• Στα Καλάβρυτα τέλος, καταγράφηκε 1 θάνατος από COVID το 2020 και 5 θάνατοι το 2021.
Η ΠΑΤΡΑ ΣΤΗΝ 9η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ένα ακόμα στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η Πάτρα βρίσκεται στην 9η θέση της χώρας – σε επίπεδο δήμων πάντα – σε απώλειες από κορωνοϊό. Πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που πληθυσμιακά είναι και πολύ μεγαλύτεροι δήμοι, ο κορωνοϊός φαίνεται πως έπληξε περισσότερο από την αχαϊκή πρωτεύουσα και άλλους μικρότερους δήμους, όπως τον δήμο Νίκαιας – Ρέντη, τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, τον Βόλο, τη Λάρισα και την Κατερίνη. Συγκεκριμένα, τις περισσότερες απώλειες στην χώρα κατέγραψαν οι εξής Δήμοι:
• Αθηναίων: 1.404
• Θεσσαλονίκη: 1.032
• Νίκαιας – Ρέντη: 796
• Κορδελιού – Ευόσμου: 749
• Βόλος: 476
• Λάρισα: 457
• Κιλκίς: 424
• Κατερίνη: 420
• Πάτρα: 359

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ – ΗΛΕΙΑ
Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Αιτωλοακαρνανία έχουν καταγραφεί 388 θάνατοι από κορωνοϊό και στην Ηλεία 205, τα έτη 2020 και 2021. Σε επίπεδο μεγάλων δήμων, 159 θύματα καταγράφηκαν στον Δήμο Αγρινίου, 91 στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, 67 στον Δήμο Πύργου και 41 στον Δήμο Ήλιδας.

1.142 ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Συνολικά στη Δυτική Ελλάδα, 1.142 άνθρωποι φαίνεται πως έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ των 19 Δήμων της Περιφέρειας, τα λιγότερα θύματα εμφανίζεται να έχει ο Δήμος Καλαβρύτων (6). Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει δήμος που να μην καταγράφει απώλειες από κορωνοϊό και μια ματιά στα στοιχεία δείχνει πως το 2021 ήταν πολύ χειρότερο από το 2020, γεγονός που προφανώς αντανακλά και στον πολύ μεγάλο βαθμό «εισχώρησης» του ιού στην κοινωνία.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΘΥΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία πάντως, υπάρχουν και 27 δήμοι στην Ελλάδα που δεν εμφάνισαν καμία απώλεια από COVID. Πρόκειται βέβαια κυρίως για μικρούς ή νησιωτικούς δήμους, που είναι οι εξής: Αγαθονησίου, Αγίου Ευστρατίου, Αγκιστρίου, Αλοννήσου, Αμαρίου, Ανάφης, Αντιπάρου, Βριλησσίων, Γαύδου, Ελαφονήσου, Ηρωϊκής Νήσου Κάσου, Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών, Κιμώλου, Κύθνου, Μεγανησίου, Μεγίστης, Νισύρου, Πάτμου, Σερίφου, Σικίνου, Σκύρου, Σύμης, Τήλου, Τήνου, Φολεγάνδρου, Φούρνων Κορσεών και Χάλκης.

ΠΩΣ ΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επισημαίνει ότι τα στοιχεία αντλήθηκαν από το Υποσύστημα Ληξιαρχείου του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» βάσει των κατωτέρω κριτηρίων:
• Ελήφθησαν υπόψη οι οριστικοποιημένες και μη διαγραμμένες Ληξιαρχικές Πράξεις Θανάτου.
• Ο δήμος προκύπτει από τον δήμο στον οποίο υπάγεται το Ληξιαρχείο σύνταξης της Ληξιαρχικής Πράξης Θανάτου.
• Ως κριτήριο αναζήτησης έχει τεθεί η ημερομηνία θανάτου.
• Δεν συμπεριλαμβάνονται θάνατοι που έχουν καταγραφεί στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών ή στα ελληνικά προξενεία (θάνατοι Ελλήνων στο εξωτερικό).
• Η περιγραφή της αιτίας θανάτου στο Πληροφοριακό Σύστημα προκύπτει από το πιστοποιητικό θανάτου και είναι πεδίο ελεύθερου κειμένου και όχι λίστα τιμών, οπότε ο εντοπισμός των θανάτων λόγω covid-19 πραγματοποιήθηκε με αναζήτηση κρίσιμων λεκτικών, όπως «COVID», «SARS», «COV2», «ΣΑΡΣ», «ΚΟΡΩΝ» κ.λπ. εντός του πεδίου «αιτία θανάτου».

Ροή ειδήσεων

Advertisement